Awaria el. szyb tył

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

greg85
Nowicjusz
Nowicjusz

Awaria el. szyb tył

Post autor: greg85 » śr sie 31, 2011 00:44

Witam. Poszukałem na forum, ale nie znalazłem- stąd założyłem nowy temat. Otóż w moim nowo nabytym Golfie IV 1.6 `98 rok nie działają elektryczne szyby z tyłu. Mam tzw. panel komfortu z którego przednie szyby działają, natomiast tylne nie. Próbowałem otwierać szyby również bezpośrednio z tyłu - dalej nic. Słychać jednak, że przekaźniki działają gdyż wciskając przycisk z panelu lub bezpośrednio z tyłu słychać takie pyknięcie ... mimo tego szyby ani drgną. Co mogę sprawdzić? od czego zacząć ? Może to uszkodzenie przycisku zabezpieczającego przed otwieraniem przez dzieci? Nie próbowałem jeszcze otwierać , ale zanim zacznę chciałbym wiedzieć od czego :)

2 sprawa

W aucie jest centralny lecz nie ma pilota ( będzie zakładany z porady tej -> http://forum.samnaprawiam.com/nadwozie- ... -vt135.htm" onclick="window.open(this.href);return false; ) ale nie o tym chciałem. Gdy zamykam samochód z kluczyka, rygielki opadają, drzwi się zamykają, lecz przy rygielku lewym (od strony kierowcy) jest dioda która zaczyna mrugać dopiero przy drugim zamknięciu drzwi. Co oznacza ta dioda? od czego jest ? czy to jakaś blokada?alarm?

Dziękuje za pomoc!

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Awaria el. szyb tył

Post autor: grg474 » śr sie 31, 2011 16:36

greg85 pisze:Co oznacza ta dioda? od czego jest ? czy to jakaś blokada?
info że zadziałąło ryglowanie

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Awaria el. szyb tył

Post autor: Waqa » śr sie 31, 2011 21:23

greg85 pisze: Może to uszkodzenie przycisku zabezpieczającego przed otwieraniem przez dzieci?
po wciśnięciu owego przycisku w panelu kierowcy. szyby nie będą działać tylko przy otwieraniu ich z tylu, natomiast kierowca swobodnie może je otwierać/zamykać.

Swego czasu miałem tez problem z tylnia szyba. Okazało się ze linka spadła z kolka i wkręciła się w mechanizm silniczka (silnik tylko cykał ,bo nie miał siły obrócić zablokowanym kołkiem). Niestety trzeba było zdjąć blachę z drzwi , bo nie było możliwości poprawnego naciągnięcia felernej linki.

Co do diody w drzwiach kierowcy poszukaj prawdopodobnego rozwiązania pod hasłem zimne luty bądź mikrostyk

greg85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: greg85 » sob wrz 03, 2011 19:31

tak tez zrobilem i zadzialalo . aczkolwiek pozniej mi spadla calkowicie linka :D dzis nie starczylo czasu wiec jutro powroce do problemu.

Od razu pytanie jeszcze jedno. Gdzie znajduja sie "krancowki" takie bolce podczas ktorych przy otwieraniu drzwi zapala sie swiatlo w srodku auta. Szukalem przy kazdych drzwiach i nie moge tego znalesc. W oplu Vectra,Astra jest przy zawiasach drzwi. gdzie natomiast jest w golfie Iv ?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Awaria el. szyb tył

Post autor: grg474 » sob wrz 03, 2011 20:54

greg85 pisze:Szukalem przy kazdych drzwiach i nie moge tego znalesc
w zamku drzwi - konkretnie - jak wyjmiesz zamek to na samym dole - idą od niej 2 kable (niebieski i czerwony)

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

greg85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: greg85 » sob wrz 03, 2011 23:45

Zapomniałem dodać, iż bez przerwy pali się światło w środku samochodu. Bez względu na to czy są otwarte drzwi czy nie. Wówczas gdy ustawie w środku światło aby zapalało się podczas otwierania to świeci się światło bez przerwy. Gdzie szukać usterki aby działało prawidłowo? Na marginesie zapytam czy zna ktoś kolor kabla w drzwiach od funkcji komfort.

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » wt wrz 06, 2011 10:40

Waqa pisze:
Co do diody w drzwiach kierowcy poszukaj prawdopodobnego rozwiązania pod hasłem zimne luty bądź mikrostyk
nie poprawne działanie deadlock'a i oswietlenia wnetrza maja ten sam powód.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”