Jak zdemontować lusterko fotochromatyczne

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ELEKTRONIK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ELEKTRONIK2 » ndz sie 28, 2011 18:43

Panowie, mam problem w golfie IV z oryginalnym lusterkiem wewnętrznym fotochromatycznym, najpierw zaczęło się dziwnie zachowywać np w dzień było sćiemnione przychodzę do auta po godzinie i jest już rozjaśnione jadę sobie do domu kątem oka zerkam na lusterko i w szoku jestem bo z lusterka coś kapie :shock: wyciekł z niego ciemny płyn chyba ten co ściemnia obraz?. Ktoś wie co się stało albo miał podobny przypadek? przeczesałem forum i zdążyłem się zorientować że lusterko jest do wymiany ale chciałbym się dowiedzieć JAK ZDEMONTOWAĆ TO LUSTERKO żeby nie uszkodzić czujnika deszczu ani go nie odklejać od szyby, ono się chyba odczepia od czujnika deszczu tak że można je bez problemu wymienić tak? czy ktoś może mi jasno wytłumaczyć jak je zdemontować? oglądałem zdjęcia u kolegi pod linkiem http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=172523" onclick="window.open(this.href);return false; i wychodzi na to że należy otworzyć te dwie połówki co osłaniają nogę lusterka i potem podważyć te dwie blaszki i lusterko odejdzie normalnie od czujnika deszczu? a następnie odłączyć kostkę lusterka? proszę o jasną poradę kogoś kto takie lusterko wymieniał (ORYGINALNE NIE JAKIEŚ DORABIANE). Pozdrawiam wszystkich Golfiarzy .

Był golf III jest Passat B5 i Golf IV

Awatar użytkownika
pioottr
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: pioottr » wt sie 30, 2011 09:39

Z moim było podobnie jak postał cały dzień na parkingu w pełnym słońcu, nie ruszałem go jeszcze to nie wiem jak ściągnąć.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » wt sie 30, 2011 14:10

wg instrukcji - po zdjeciu połówek obudowy - lusterko zsunąć na dół czyli prosto w dół od dachu do deski

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
ELEKTRONIK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ELEKTRONIK2 » czw wrz 01, 2011 18:44

czy nowszy model tego lusterka z przyciskiem i zieloną diodą po podłączeniu będzie działał??

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » czw wrz 01, 2011 19:34

ELEKTRONIK2 pisze:czy nowszy model tego lusterka z przyciskiem i zieloną diodą po podłączeniu będzie działał??
tak - nawet model z kompasem

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
ELEKTRONIK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ELEKTRONIK2 » sob wrz 03, 2011 10:22

a istnieje model z kompasem?? czy ten z dwoma przyciskami będzie pasował również mechanicznie i da się zamontować bez żadnych przeróbek?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob wrz 03, 2011 10:40

ELEKTRONIK2 pisze:a istnieje model z kompasem??
a jakże - istnieje

Awatar użytkownika
ELEKTRONIK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ELEKTRONIK2 » sob wrz 03, 2011 10:52

czy wersja z przyciskiem i zieloną diodą da się zamontować mechanicznie bez żadnych przeróbek?? bo właśnie ale nie jestem pewien czy będzie pasować. Obecnie mam wersje z jednym czujnikiem i bez przycisku.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob wrz 03, 2011 12:16

ELEKTRONIK2, zerknij jak wygląda tył lusterka i przyjrzyj się fotkom na tej poradzie co sam dałeś linka :bigok:

Awatar użytkownika
ELEKTRONIK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Jak zdemontować lusterko fotochromatyczne

Post autor: ELEKTRONIK2 » sob wrz 03, 2011 14:02

grg474 pisze:ELEKTRONIK2, zerknij jak wygląda tył lusterka i przyjrzyj się fotkom na tej poradzie co sam dałeś linka :bigok:
tylko na fotoporadzie jest lusterko bez przycisku i zielonej diody a ja chce zamontowac takie lusterko jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1792816340" onclick="window.open(this.href);return false;
a oryginalnie miałem lusterko bez przycisku czyli takie jak na zdjęciach w fotoporadzie w moim pierwszym poście i boje się ze jak kupie to z przyciskiem to nie będzie taka sama ilość pinów albo będzie brakowało np jednego plusa. Czy kto na forum już zamontował zamiast lusterka fotochromatycznego bez przycisku lusterko z przyciskiem? Aha, mocowanie jest takie samo bo już u siebie wyciągnąłem, poszło tak ja pisałeś czyli do dołu i się ładnie wysunęło, teraz tylko kwestia tego czy piny będą pasowały czy p do tego z przyciskiem nie idzie jeden sygnał wiecej

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob wrz 03, 2011 14:24

ELEKTRONIK2 pisze: tylko kwestia tego czy piny będą pasowały
będą

Awatar użytkownika
ELEKTRONIK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Jak zdemontować lusterko fotochromatyczne

Post autor: ELEKTRONIK2 » sob wrz 03, 2011 15:08

grg474 pisze:
ELEKTRONIK2 pisze: tylko kwestia tego czy piny będą pasowały
będą

kupiłem od VW T5, wygląda identycznie jak w VW B5FL, mocowanie też wygląda identycznie jak w moim, VW chyba stosuje takie samo do T5 jak do GOLFA IV albo PasastaB5 chyba ze się mylę i nie wypatrzyłem czegoś na zdjęciu?? w razie czego umówiłem się na odsyłke towaru. Wybrałem to bo wygląda najładniej ze wszystkich na allegro i cena jest OK. Jeśli ktoś widzi ze się pomyliłem to proszę dać znać to odwołam przesyłkę.

Link do aukcji na której zakupiłem lustro:

http://allegro.pl/lusterko-wsteczne-asf ... 26629.html" onclick="window.open(this.href);return false;

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » śr wrz 26, 2012 21:47

Czy posiadając oryginalnie lusterko z fotochromem i czujnikiem deszczu (MK4) i montując takie od Passata z dwiema diodami led od spodu - ambiente - montaż będzie plug&play? Kostki i kable będą pasowały bez problemu?
Czy jest możliwość wyciągnięcia starego lusterka, zostawiając starą wiązkę kabli wraz z wtyczkami i czujnikiem deszczu na szybie i podłączyć do tego nowe, w/w lusterko od B5 z oświetleniem ambiente?

Demontaż, z tego co wcześniej napisane zostało, odbywa się na pociągnięciu w dół? A te osłony plastikowe - obudowa lusterka i obudowa na kable - bez problemu się ściągają? - jest na to sprytny patent?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » czw wrz 27, 2012 08:52

seebst pisze:Czy posiadając oryginalnie lusterko z fotochromem i czujnikiem deszczu (MK4) i montując takie od Passata z dwiema diodami led od spodu - ambiente - montaż będzie plug&play? Kostki i kable będą pasowały bez problemu?
tak
seebst pisze:Czy jest możliwość wyciągnięcia starego lusterka, zostawiając starą wiązkę kabli wraz z wtyczkami i czujnikiem deszczu na szybie i podłączyć do tego nowe, w/w lusterko od B5 z oświetleniem ambiente?
tak
seebst pisze:A te osłony plastikowe - obudowa lusterka i obudowa na kable - bez problemu się ściągają? - jest na to sprytny patent?
osłony plastikowe to 2 połówki - rozpinasz je na bok czyli jedna idzie w stronę drzwi kierowcy a druga pasażera

Zablokowany

Wróć do „Elektryka”