Zagadkowy kabel od skrzynki bezpieczników

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tomeczek88
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tomeczek88 » wt sie 23, 2011 19:00

Dziś postanowiłem naprawić uszkodzony włącznik awaryjnych bo 9/10 załapie tylko prawa strona kierunkowskazów a 1/10 załapią wszystkie. Pytanie pierwsze czy można się dostać do włącznika bez zdejmowania deski rozdzielczej? Bo widzę na kierownicy ten plastik wchodzący pod deskę.

Ale druga sprawa, zdjąłem tę całą rozdzielnię bezpieczników i znalazłem zagadkowy kabel wiszący za tą rozdzielnią. Ma żółtą kostkę na zatrzask, ma 2 piny i i kabel jest koloru biało-czerwonego. Idzie z resztą kabli w stronę silnika. Nie zauważyłem braku jakiejkolwiek funkcji w samochodzie poza regulacją świateł któa i tak by chyba u mnie nie działała bo nie mam odpowiedniego silniczka w lampach (a przełącznik na desce jest). Najgorsze, ze ten kabel pasuje w kilka miejsc w rozdzielaczu bezpieczników i gdzie go nie włożę to nic się nie dzieje. Od czego to może być?

Obrazek

Golf 2, 1989r, 1.3Kat, gaźnik 40KW/55KM + LPG

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt sie 23, 2011 20:07

Wyłącznik świateł awaryjnych nad kierownicą jest razem z manetką przełącznika kierunkowskazów. Zeby to wymienić musisz zdjąć kierownicę, wieloklin na którym ona siedzi i zdjąc osłony kolumny kierowniczej. Nie trzeba rozbierać deski.

tomeczek88
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tomeczek88 » śr sie 24, 2011 20:30

Dzięki za pomoc w sprawie włącznika awaryjnych. A ktoś wie do czego ten kabel? Jest tylko jeden biało-czerwony.

Golf 2, 1989r, 1.3Kat, gaźnik 40KW/55KM + LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”