Zamiana silniczka mechanizmu podnoszenia szyb.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » wt sie 16, 2011 20:56

Witam,

Mam pytanie czy da się wymontować silnik z mechanizmu podnoszenia szyb tylnego z lewej strony i zamontować do mechanizmu z przodu po prawej stronie?

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt sie 16, 2011 21:36

Da się wyłącznie sam silniczek bez modułu, moduł prawy jest lustrzanym odbiciem lewego i nie pasuje. Przekładając sam silniczek nie pomyl biegunowości bo można go założyć odwrotnie i będzie działał opuszczając zamiast podnosić szybę.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » śr sie 17, 2011 17:19

A to wystarczy po prostu odkręcić silniczek i przykręcić do drugiego mechanizmu, czy trzeba robić coś skomplikowanego?

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sie 18, 2011 11:40

filipex, jest fotoprada w FAQ o demontażu podnosnika elektrycznego i jego rozbiórce. To proste jak już wyjmesz całe mechanizmu, bez ich wyjęcia chyba się nieda. I moduł trzeba odkręcić od reszty mechanizmu inaczej silniczka nie wyjmiesz przekładnia i magnes na wirniku nie puszczą

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » czw sie 18, 2011 18:30

Dzięki znalazłem tą poradę, ale pojawił się inny problem ponieważ mam zepsuty silniczek w tym mechanizmie to nie mam jak opuścić szyby żeby poluzować jej mocowania. Czy ma ktoś jakaś rade jak opuścić szybę przy zepsutym silniczku?

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sie 18, 2011 20:13

Po pierwsze nie zakładaj drugiego tematu z tym samym pytaniem tak się nie postępuje na forum.
Odkręć najpierw wszystkie 5 śrub trzymających prowadnice i moduł do blachy wewnętrznej, to ci już da trochę luzu odrobinę mechanizm pójdzie w dół, potem ostrożnie na ile się da zbliż dolne końce prowadnic ku sobie, dzięki tym dwóm zabiegom jakieś 2 cm szyba opadnie, mimo to dalej będzie niewygodnie ale płaską 10-ką odkręcisz nakrętki obu uchwytów szyb, ciasno tam jest ale się da, trzeba włożyć rękę i się pomęczyć, ja to robiłem nawet na całkiem podniesionej szybie. Potem spryskaj uchwyty WD40 bo są zwykle sklejone z szybą i nie chcą jej wypuścić, cienkim nożem próbuj gumowe podkładki uchwytów odwarstwić od szyby, powoli i spokojnie.
Jeszcze tylko jedna rzecz: czy jesteś pewien że to silnik padł a nie np linka zwikłała się w pancerzu czy na bębenku? Albo kable przełamane w wiązce drzwiowej? Bo to znacznie częstsze awarie, jeśli nie sprawdziłeś dokładnie to możesz się niepotrzebnie napracować. Jeśli linka się zwikłała to ją tniesz i wszystko spokojnie wyjmujesz bo szyba opadnie wówczas. Potem stary silnik do nowego podnośnika za 7 dych na allegro.
Jeśli sobie najpierw wyjmiesz i będziesz miał w rękach mechanizm tylnej lewej szyby, to o ile pamiętam możesz go podłączyć pod wtyk prawych przednich drzwi dla testów, zamontowac do tych drzwi się go nie da ale wtyczka pasuje i można testować co się zepsuło.

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » czw sie 18, 2011 20:25

Jestem nowy sory za drugi temat, będę pamiętał na przyszłość:).

To jest tak jak naciskam przycisk od opuszczania szyb, to słychać pyknięcie, ale silnik prawostronny ani drgnie, jak podłączyłem ten zestaw od lewej strony to wszystko w lewostronnym działa poprawnie, silnik się kręci w jedną i drugą stronę, więc wiązka kabli musi być chyba sprawna.

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt sie 19, 2011 08:24

No to pewnie masz rację, ale mimo wszystko oceń linkę po rozebraniu nie działającego mechanizmu, jak się zwikła na bębenku to potrafi się tak zablokować że nie ruszy mimo że silniczek i moduł jest ok.
Natomiast trochę się dziwię czemu chcesz takie półśrodki stosować. Cały sprawny mechanizm dostaniesz już poniżej 140 zeta i nie pozbawiasz auta działającej szyby.

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » pt sie 19, 2011 09:34

Chodzi o to, że na samym początku nie działały mi dwie szyby przednia prawa i tylna lewa, miałem okazję więc zakupiłem mechanizm do lewej, ale okazało się, że uda mi się naprawić tył bez nowego mechanizmu i tak z nim zostałem a skoro i tak muszę naprawić przód to chce wykorzystać to co jest.

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt sie 19, 2011 09:59

Sprzedaj, zamień :)

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » sob sie 20, 2011 21:39

Wymontowałem mechanizm i taram okazało się że coś było nie tak z linka i to ona blokowała silniczek kupiłem nowy mechanizm podnoszenia przełożyłem silniczek i śmiga dzięki wielkie za pomoc i liczę na kolejną w nie dalekiej przysłości:)

pozdrawiam,

F.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”