czasem nie pali czasem gaśnie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

sliwek89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sliwek89 » śr sie 10, 2011 14:56

Witam, mam problem z Golf'em może na początek coś o samochodzie: VW Golf Mk4 1998r 1.9tdi 110KM silnik AHF kupiłem z końcem czerwca, wymieniłem olej filtry rozrząd jeżdżę na verwie.
Teraz może coś o usterce jaka mnie męczy, są to na zmianę problemy z zapalaniem pomieszane z gasnącym silnikiem:
kilka razy było tak że zapalił bez problemu przejechałem jakieś 5 km do sklepu po zakupach nie mogłem ponownie uruchomić silnika kręcił normalnie ale nie mógł złapać po kilku próbach i odczekaniu kilku minut udało się ruszyć, innym razem jeździłem cały dzień i po mieście z częstym gaszeniem i zapalaniem potem przejazd po autostradzie bez oszczędzania i dojazd do domu na spokojnie i kilka kilometrów przed domem silnik sam od siebie zgasł i historia taka jak pod sklepem, podłączenie pod komputer (już po udanym uruchomieniu silnika) pokazał tylko nieprawidłowe ciśnienie w kolektorze ssącym lub ogólnie dolocie
Po przekręceniu kluczyka gasną normalnie kontrolki, kręci normalnie a nie pali, temat tutaj umieściłem bo kilka osób mówi że to prawdopodobnie imobilajzer i mam prośbę abyście doradzili od czego zacząć diagnozę.
Przeczytałem bardzo dużo tematów na tym i innych forach ale nie wiem co połączyć ze swoim przypadkiem.
nie wiem co jeszcze mogę napisać, może przeoczyłem coś istotnego-pytajcie i jeszcze raz proszę o pomoc

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr sie 10, 2011 17:20

Jeżeli przy próbie zapalania nie zaświeca się kontrolka świec i silnik nie odpala, to może być zimny lut w przekażniku nr 109 ( ? ) znajdującym się nad pedałem sprzęgła. Immo wywali ci prawdopodobnie kontrolkę z kluczykiem.
Ostatnio zmieniony śr sie 10, 2011 18:07 przez stonefree, łącznie zmieniany 1 raz.

sliwek89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sliwek89 » śr sie 10, 2011 17:43

i to przez to może zgasnąć ? ale po kilku chwilach wszystko wraca do normy (potrzepie i styknie ?) ? to co próbować przelutować wszystkie styki w tym przekaźniku czy od razu wymienić ?

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr sie 10, 2011 17:47

Z reguły wystarczy przelutować. Ale warunek, że nie zapala sie kontrolka świec.

sliwek89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sliwek89 » śr sie 10, 2011 17:56

świece raz mi dosłownie mignęły ale to przez ułamek sekundy gdy silnik już zgasł, chyba nie ważne no to będę próbował z tym "90" stawiasz jeszcze na coś innego czy trzymać się tego ?

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Re: czasem nie pali czasem gaśnie

Post autor: stonefree » śr sie 10, 2011 18:08

sliwek89 pisze:świece raz mi dosłownie mignęły ale to przez ułamek sekundy gdy silnik już zgasł, chyba nie ważne no to będę próbował z tym "90" stawiasz jeszcze na coś innego czy trzymać się tego ?
to jest nr 109 dokładnie.

sliwek89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sliwek89 » śr sie 10, 2011 18:20

ok mój błąd przepraszam

no rzeczywiście lut był przy jednej z nóżek był popękany, zalutowałem na nowo i narazie pomogło zobaczymy co będzie się dalej działo, wielkie dzięki za podpowiedź

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”