Pytanie dotyczące montowania krańcówki

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 10, 2011 16:45

Lampart pisze:mam nie oryginalny alarm- dokładany ciekawe czy ten alarm też korzystał z tego mikro styku czy tylko oryginalne alarmy bo jeśli korzystał to przy przegniciu mikrostyku powinien alarm wariować prawda?
żeby sprawdzić czy dokładany alarm wykorzystuje ten kabelek...przy otwartej klapie bagażnika wciśnij krańcówkę palcem i przytrzymaj, zamknij auto (pilotem lub z kluczyka w zamku...tak aby uzbroić alarm, w razie potrzeby poproś kogoś o pomoc), po uzbrojeniu alarmu puścić krańcówkę. Alarm wyje - kabelek podłączony, nie wyje - pogratulować montażyście alarmu :bigok:
A to czy alarm powinien świrować w przypadku przegnicia styków oryginalnej krańcówki, czy też nie...zależy jakie alarm ma funkcje itd...

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lampart » śr sie 10, 2011 16:46

okej dzięki QTO sprawdzę na pewno

oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km :okej: :satan:

Obrazek

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » śr sie 10, 2011 17:23

Pablo Corrado pisze:Lepiej wydłubać ten zepsuty wyłącznik z zamka i założyć nw to miejsce mikrostyk.
Jeszcze raz nie ma tam mikro wlacznika tylko taki przesuwny element z precikiem i sprezynka. Hak zamka przesuwa ten element i odpowiednio łaczy kabelki powodujac zapalanie lampki w bagazniku oraz zapalenie kontrolki na "szafie". Nie ma tam mozliwosci zalozenia mikrowlacznika bo juz si edo tego przymierzalem.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pablo Corrado » śr sie 10, 2011 18:16

To dziwne, bo ja w miejsce teg "przesuwnego elementu" jak go określasz montowałem mikrowyłączniki już w dwóch Golfach IV :grin:
A jutro dopołudnia będę to robił po raz trzeci, ale w Borze kombi u szwagra.

Żeby nie być golosłownym, że się da :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 0&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 10, 2011 18:28

Pablo Corrado pisze:To dziwne, bo ja w miejsce teg "przesuwnego elementu" jak go określasz montowałem mikrowyłączniki już w dwóch Golfach IV :grin:
A jutro dopołudnia będę to robił po raz trzeci, ale w Borze kombi u szwagra.

Żeby nie być golosłownym, że się da :
viewtopic.php?f=2&t=53720&start=15
Też mogę potwierdzić że się da...kwestia dopasowania odpowiedniej krańcówki (czy mikrowłącznika - jak zwał tak zwał)

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » śr sie 10, 2011 20:04

myslałem ze kombi ma jakos inaczej ten zamek i ze sie nie da. Jutro poszukam takiego mikro to i moze ja sobie zrobie. Mozna by wtedy tez zrobic i ta kontrolke na szafie.

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Pytanie dotyczące montowania krańcówki

Post autor: Lampart » śr sie 10, 2011 21:29

Qto pisze:
Lampart pisze:mam nie oryginalny alarm- dokładany ciekawe czy ten alarm też korzystał z tego mikro styku czy tylko oryginalne alarmy bo jeśli korzystał to przy przegniciu mikrostyku powinien alarm wariować prawda?
żeby sprawdzić czy dokładany alarm wykorzystuje ten kabelek...przy otwartej klapie bagażnika wciśnij krańcówkę palcem i przytrzymaj, zamknij auto (pilotem lub z kluczyka w zamku...tak aby uzbroić alarm, w razie potrzeby poproś kogoś o pomoc), po uzbrojeniu alarmu puścić krańcówkę. Alarm wyje - kabelek podłączony, nie wyje - pogratulować montażyście alarmu :bigok:
A to czy alarm powinien świrować w przypadku przegnicia styków oryginalnej krańcówki, czy też nie...zależy jakie alarm ma funkcje itd...
QTO- podłączyłem wg tego co mi napisałeś- dwa kable skręcone ze sobą masa oddzielnie.I Teraz tak-po dokręceniu boczka klapy do klapy światło świeci non stop na wyciśniętym i wciśniętym,po prostu krańcówka dotyka klapy samochodu i zamyka obwód,pod izolowałem w miejscu gdzie krańcówka dotyka klapy i samą krańcówkę- i jest git :okej: :okej:

a co do alarmu- jest podłączony pod kabelek ., zrobiłem jak mówiłeś i wył. :D

oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km :okej: :satan:

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 10, 2011 22:30

Lampart, :bigok:
wesol pisze:myslałem ze kombi ma jakos inaczej ten zamek i ze sie nie da
ja nie dopatrzyłem, że o kombi mówisz...nie wiem jak dokładnie tam jest, ale z tego co pamiętam to jest możliwość kupienia ori krańcówek (mikrowłączników, mikrostyków) do Varianta... teraz nie mam jak sprawdzić niestety bo nie operuje na swoim kompie ;/

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » śr sie 17, 2011 16:12

tak mnie zastanawia fakt z tym mikrowlacznikiem. Bede go usilowal wmontowac usiebie w mk4 w klapie. Chodzi oto ze sa tam 3 kabelki idace a mikrowlacznik coprawda ma tez 3 odnogi ale zazwyczaj jest to wlacznik przelaczajacy czyli jedne obwod jest zalaczony a drugi rozlaczony. Naciskamy guzik lub ta blaszke i zmienia sie sytuacja na odwrotna. W ori mamy chyba jednak inaczej bo zwiera te dwa kabelki z trzecim( masa). Teraz czy mozna zrobic tak ze te dwa kable od swiatelka i impulsu na szafe( alarm) zlacze ze soba na stale a mikrowlacznik bedzie je laczyl z tym trzecim kablem masą?? Moze trzeba zastosowac poprostu dwiediodki by rozdzielic obwody w stanie spoczynku( zamknietej klapy)?? Wolałbym nie stosowac elementu wykonawczego w postaci przekaznika ktorybylby sterowany wlasnie tm mikrowlacznikem co tez by rozwiazalo sprawe.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 17, 2011 17:07

Qto pisze:Kable brązowo/niebieski oraz brązowo/czarny w przypadku takiego rozwiązania powinny zostać złączone ze sobą.

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » śr sie 17, 2011 18:18

okej. Tyle ze skoro jest to robione osobno to chyba mato jakies znaczenie. wg mnie to po cos zrobili te trzy kabelki bo gdyby to nie mialo znaczenia to by puscili jedne a zmostkowali je razem gdzies w slupku czy przy lampce w bagazniku. Pytanie takie czy sa jakies negatywne skutki tego spiecia kabli?? Moze jest np zwiekszona uplywnosc pradu. Pytam bo cos podobnego robilismy w oplach zeby sie same domykaly szyby i np rozprogramowywalo szyby oraz uplwnosc byla podwyzszona do 120-140 mA

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 17, 2011 19:46

wesol pisze:Pytanie takie czy sa jakies negatywne skutki tego spiecia kabli??
jak pierwszy raz padła mi krańcówka po kupnie auta to okazało się że tylko jeden styk jest walnięty...na lampkę masa szła a na moduł komfortu nie. Długo nie myśląc zmostkowałem dwa przewody i czekałem aż padnie drugi styk...grubo ponad rok wszystko działało bezproblemowo, czyli central, alarm, oświetlenie bagażnika.
A dlaczego VW tak zrobił...tego pewnie najstarsi górale nie wiedzą.
Jak masz wątpliwości co do poboru prądu to sprawdź jak już to będziesz robił...kilka minut dodatkowej roboty żeby podłączyć na dwa sposoby, zamknąć auto i zmierzyć pobór :bigok:

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pablo Corrado » śr sie 17, 2011 21:17

Z tymi kabelkami to tak jak z kobietą, która ma okres i sypie kilo soli do zupy, bo.....TAK MA BYĆ !!! :-)
Nic sie nie dzieje po skręceniu razem, wszystko działa jak fabryka, nie obawiajcie się.
Ktoś wcześniej pytał o różnice pomiędzy hathbackiem, a Borą - w Borze kombi zamek jest identyczny jak w Golfie, ale w sedanie nie wiem jak jest.

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » czw sie 18, 2011 01:44

Pablo Corrado pisze:Nic sie nie dzieje po skręceniu razem, wszystko działa jak fabryka, nie obawiajcie się.
też tak uważam i też tak piszę od początku tego tematu :pub:
Działenia na pewno jest ok bo miałem przez długi czas tak zrobione...pojawiło się pytanie o pobór prądu - to chyba nie trudno sprawdzić jeżeli ktoś ma wątpliwości...mnie wysłużony (właściwie niesprawny) aku zimą ani razu nie zawiódł

PS
Pablo Corrado pisze:tak jak z kobietą, która ma okres
ostatnio słyszałem - i to od kobiety - że kobieta tylko przez te 2-3 dni w miesiącu jest sobą :helm:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”