Mam pytanie czy to co zaznaczyłem czerwonym kółkiem to zwrotnica audio. Nie jestem do końca pewien. Tylko że głośniki są 8 ohm a na niej pisze 4 ohm

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
czyli chcesz powiedzieć że w dwudrożnych zestawach nie ma zwrotnicwesol pisze:napewno ni ejest to zadna zwrtonica. Dlaczego z prostego powodu gdyz konfiguracja ukladu jest dwu drozna
Niestety nie tak to jest. Chodzi o obciazenie calego pasma czyli jesli uklad bedzie np 3 drozny czyli glosniki w ilosci 3 szt( wysokotonowy, srednio i niesko tonowe) i kazdy ma 4 ohmy to tak czy siak uklad bedzie 4 ohmowy. Czasami sie stosuje uklady np 2,5 drozne czyli wysokotonowy, srednio-niskotonowy oraz niskotonowy i wszystkie glosniki sa 4 ohmowe to uklad bedzie sie liczyl jako mniejwiecej 2 ohmowy. Zawsze sie patryz raczej na czesc pasma dolnego czyli basy gdyz stanowia duze obciazenie dla wzmacniacza. Dlatego tez w tego typu ukladach sosuje sie zazwyczja głośniki raczej z wyzsza impedancja np 6 albo 8 ohmów. Najczesciej 6 ohmów gdyz po podpieciu w uklad 2.5 wyjdzie nie 3 ohmy tylko mniejwiecej 4 z racji iz zwrotnice tez troszke stanowia opór. Impedancja nie jest rowna w calym zakresie i raczej sie przyjmuje poprostu najnizszą wartosc. Mozna by o tym napisac duzo. Jesli piszesz ze w drzwiach masz rzy glosniki to tez jest to inna sprawa tyle ze na zdjęciu tego nie bylo widac. Pytanie tez takie czy ten element w kółku jest podpiety czy tez nie i pod jqakie kable bo nic o tym nie piszesz.jaśkooo91 pisze:8 ohm? Przecież głośnik niskotonowy jest podłączony równolegle z głośnikiem wysokotonowym. Równoległe podłączenie 2ch głośników po 8 ohm daje 4 ohm wartości impedancji zastępczej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości