Witam
Może ktos się orientuje czy można wymienić regulator napięcia w Golfie IV 1.9 TDI 110KM 99r AHF bez wyjmowania alternatora? Padło mi ładowanie wczoraj najpierw zapaliła się kontrolka od ładowania podczas jazdy później zgasła zapaliła się od ABS i zaczeła mrygać później od poduszki i akumulator padł. Proszę o pomoc. Alternator Bosha
[MK4] Alternator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
[MK4] Alternator
Jeżeli zdecydujemy się na zniszczenie plastykowej osłony - raczej możliwe; ale nie polecam. To nie taka wielka znów praca....
[MK4] Alternator
Hmm czyli musze wyjac alternator tak czy siak to w takim wypadku czy jestes w stanie mi na opisac szybki demontaz potrzebny jest kanal lub podnosnik?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
[MK4] Alternator
Opisy są w sieci a potrzebny jest dobry dostęp od spodu: kanał, najazdy lub ostatecznie podnośnik - którego nie polecam z uwagi na bezpieczeństwo: przy silnym odkręcaniu jakiejś nakrętki i ruszaniu nadwoziem, można narobić sobie kłopotów. Jego nie trzeba wyjąć "na pole" a jedynie na tyle odchylić z jednego z zamocowań, by zeszła ta osłona - reszta to pestka.
[MK4] Alternator
Etam. Ja wyciagalem w swoim golfie VP ( jak go jeszcze mialem) zarowno sprzegielko alternatora jak i regulator ze szczotkami bez wyciagania altka. w polo 1.9D tez to samo wykonalem. Nie ma tam nic trudnego.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
[MK4] Alternator
Czyli da sie i bez tak myslalem dzieki kupilem juz regulator jutro biore sie do roboty mam jedynie nadzieje za ro nie diody albo wirnik ale zobaczymy Zico z tym podnosnikiem tochyba chodzilo ci o traktor przeciez od spodu to tam wogole nie ma dojscia do alternatora