Witam.
Jakiś czas temu zauważyłem, zamek tylnej klapy bagażnika pracuje inaczej niż zwykle.
Przed zmianą wyglądało to tak:
NACIŚNIĘCIE ZAMKA->GWAŁTOWNY DŹWIĘK OTWIERANIA ZAMKA (BZYYK!)->NIEZWŁOCZNIE POWRÓT RAMIENIA ZAMKA DO SWOJEJ PIERWOTNEJ POZYCJI (ŁYYYY!)
potem samoczynnie się to zmieniło i było tak:
NACIŚNIĘCIE ZAMKA->GWAŁTOWNY DŹWIĘK OTWIERANI ZAMKA (BZYYK!)->WYRAŹNA PRZERWA TRWAJĄCA OK 1-1,5 SEKUNDY-> POWRÓT RAMIENIA ZAMKA DO SWOJEJ PIERWOTNEJ POZYCJI (ŁYYYY!)
Po tej zmianie jakoś 3 tygodnie spalił mi się silniczek tylnej klapy oraz starło się koło zębate w tym siłowniczku całym. Wymieniłem go na nówkę z ASO (106zł) i byłem pewny, że wszystko będzie OK, ale myliłem się. Nadal jest ta druga wersja z chwilą przerwy. Mam niezłą z tym schizę, że jakiś mikrostyk wymaga wymiany, i że nowy silniczek też może się w ten sposób załatwić. Podczas tej zmiany pracy silniczka (gdy się to pierwszy raz pojawiło) przestało mi działać oświetlenie tylnej klapy oraz na tarczach nie pokazuje kiedy otwarta jest tylna klapa. Co do oświetlenia to wiem, że do wymiany jest mikrostyk przy samym mechanizmie ryglującym tylną klapę.
Co może być nie tak? Jak to u was działa?
Dodam, że gdy podłączyłem żarówkę 5W5 w dwupinowe gniazdo prowadzące do silniczka, (aby sprawdzić czy dochodzi tam prąd i czy to mikrostyk padł) i nacisnąłem przycisk klapy to żarówka zapaliła się na 1-1,5 sekundy a następnie zgasła. Nie wiem czy jest to naturalne, czy może nadal któryś z elementów jest uszkodzony i spowoduje kolejną usterkę zamka. Sprawa jest na tyle poważna, że jestem studentem i te 106zł to dla mnie trochę pieniążków.
Spóźniona reakcja zamka tylnej klapy BORA/MKIV VARIANT.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- showtime
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
U mnie z dnia na dzien padlo otwieranie tylnej klapy. Działało tylko mechanicznie - z kluczyka.
Kupiłem nowy silownik w ASO ale dalej nie dziala. Po pewnym czasie dodatkowo zapchal sie brudem znow zamek i nie bylo jak otwierac klapy. Wykorzystalem wiec wolny kanał w swoim alarmie i zrobilem otwieranie klapy z pilota scyzoryka (środkowy przycisk), stosujac do tego zwykly silownik za 15 zł od jakiegos uniwersalnego centralnego zamka. Tak poradzilem sobie z problemem - wiadomo ze to nie ori, ale nie mam sily szukac przyczyny, a podejrzewam ze gdzies kable mogly sie przetrzec :/
Kupiłem nowy silownik w ASO ale dalej nie dziala. Po pewnym czasie dodatkowo zapchal sie brudem znow zamek i nie bylo jak otwierac klapy. Wykorzystalem wiec wolny kanał w swoim alarmie i zrobilem otwieranie klapy z pilota scyzoryka (środkowy przycisk), stosujac do tego zwykly silownik za 15 zł od jakiegos uniwersalnego centralnego zamka. Tak poradzilem sobie z problemem - wiadomo ze to nie ori, ale nie mam sily szukac przyczyny, a podejrzewam ze gdzies kable mogly sie przetrzec :/
TuningKingz Shop | Najlepszy sklep tuningowy w Polsce z rabatami dla forów!
W ofercie m.in. Meguiar's, Shiny Garage, KW, H&R, Eibach, Bilstein, DEPO, TA Technix, FK, MTS-Technik i inne
Zapraszam!
---
Nowy projekt: CADDYlac 2KFL
W ofercie m.in. Meguiar's, Shiny Garage, KW, H&R, Eibach, Bilstein, DEPO, TA Technix, FK, MTS-Technik i inne
Zapraszam!
---
mikrostyk w przycisku tylnej klapy skoro tak z dnia na dzień.
- showtime
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Ale pokazuje komunikat otwartej klapy i dziala swiatelko
TuningKingz Shop | Najlepszy sklep tuningowy w Polsce z rabatami dla forów!
Zapraszam!
---
Zapraszam!
---
Są dwa mikrostyki, jeden przy przycisku (2 pinowy=impuls do silniczka otwarcia klapy) i jeden przy samym zamku (3 pinowy=impuls do oświetlenia bagażnika oraz kontrolki ), gdybyś to chciał wymienić na ORI to mogę Ci podać numery na PW. A teraz proponuje powrót do tematu.