Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pedros
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 17:18
Lokalizacja: Szczecin

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: pedros » sob lip 30, 2011 09:17

Witam może mi ktoś podpowiedzieć w którym miejscu znajduje się czujnik Halla ? Wiem że jeden znajduje się pod kopułką , natomiast 2 za cholerę nie mogę znaleźć . Co ciekawe gdy odepnę ten pod kopułką auto nie gaśnie :foch: , silnik 2.0 ADY



Awatar użytkownika
trollu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: wt cze 29, 2010 12:08
Lokalizacja: SKL / Cz-wa
Kontakt:

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: trollu » sob lip 30, 2011 11:33

chodzi Ci pewnie o czujnik położenia wału korbowego. jest strasznie schowany, jak patrzysz na silnik jest na prawo, za filtrem oleju, kostka na łapie silnika.
hall w aparacie zapłonowym jest tylko czujnikiem wspomagającym, głównym jest ten za filtrem oleju, w bloku. Po odpięciu halla jedynie odcinka jest przy ok 4-5k bo silnik przechodzi chyba do trybu awaryjnego. po odpięciu czujnika położenia wału możesz zapomnieć o odpaleniu


Obrazek

Awatar użytkownika
pedros
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 17:18
Lokalizacja: Szczecin

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: pedros » sob lip 30, 2011 13:51

ale pokazuej mi na vagu że to własnie czujnik połozenia walu jest uszkodzony , podpinam nowego halla dalej odcinka przy 4500 jest



Awatar użytkownika
trollu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: wt cze 29, 2010 12:08
Lokalizacja: SKL / Cz-wa
Kontakt:

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: trollu » ndz lip 31, 2011 02:08

problem masz tylko z odcinką? hall nowy czy używany i jakiś zamiennik czy ori VW? ja zmieniałem halla w zeszłym roku na ori używke i lata do tej pory. z czujnikiem położenia wału nie było tak pięknie. ogólnie jak w ADY pada czujnik położenia wału to będzie gasnął na gorącym. gdyby był uszkodzony to byś nie odpalił auta bo komp nie widzi obrotów.
istnieje też możliwość że wiązka jest gdzieś po drodze uszkodzona


Obrazek

Awatar użytkownika
MavericK_GTI
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 76
Rejestracja: wt kwie 28, 2009 01:53
Lokalizacja: Dzierżoniów
Kontakt:

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: MavericK_GTI » ndz lip 31, 2011 11:14

kolego sprawdz dokladnie rozrzad, ustawienie wszystkich znakow itd, prawdopodobnie przestawiony walek posredni na rozrzadzie, wystarczy ze przeskoczy o jeden zabek i vag bedzie wywalal blad czujnika halla - poza zakresem



Awatar użytkownika
trollu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: wt cze 29, 2010 12:08
Lokalizacja: SKL / Cz-wa
Kontakt:

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: trollu » ndz lip 31, 2011 11:33

MavericK_GTI pisze:blad czujnika halla
pedros pisze:pokazuej mi na vagu że to własnie czujnik połozenia walu jest uszkodzony
może posprawdzać ale skoro wywala błąd czujnik położenia wału to pewnie gdzie indziej leży wina


Obrazek

Awatar użytkownika
pedros
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 17:18
Lokalizacja: Szczecin

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: pedros » ndz lip 31, 2011 11:36

Auto mi nie gaśnie , ale dziwi mnie fakt że po odpięciu czujnika pod kopułką auto nie gaśnie !



Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5456
Rejestracja: wt sie 07, 2007 21:30
Lokalizacja: POLSKA

Re: Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: norek111 » ndz lip 31, 2011 11:38

pedros pisze:Auto mi nie gaśnie , ale dziwi mnie fakt że po odpięciu czujnika pod kopułką auto nie gaśnie !
sterownik jeszcze korzysta z czujnika na wale głównym


jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
************************************************
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
trollu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: wt cze 29, 2010 12:08
Lokalizacja: SKL / Cz-wa
Kontakt:

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: trollu » ndz lip 31, 2011 13:28

przecież napisałem że jest to tylko czujnik wspomagający ( tak ogólnie to mogli się już go pozbyć i byłby spokój), czujnikiem głównym jest ten w bloku. bez wspomagającego pojedziesz, bez głównego nie


Obrazek

Awatar użytkownika
pedros
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 17:18
Lokalizacja: Szczecin

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: pedros » ndz lip 31, 2011 19:08

dziwna sprawa , wcisnąłem dziś gaz do odcinki czyli do 4500 obr, zgasiłem na chwilę zapłon w momencie kiedy obroty spadały przekręciłem z powrotem i problem znika , zaś gdy wyłączę auto i włączę z powrotem znów 4500 odcinka



Awatar użytkownika
trollu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: wt cze 29, 2010 12:08
Lokalizacja: SKL / Cz-wa
Kontakt:

Czujnik Halla w Ady w którym miejscu ?

Post autor: trollu » ndz lip 31, 2011 22:39

wymień halla i zobaczymy co dalej


Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 29 gości