Problem z podłaczeniem radia, cos się pali.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

carlos617
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: carlos617 » śr lip 27, 2011 19:10

Witam kolegów.
Ostatnio zmieniałem radio i jak juz wkładałem nowe radyjko do kieszeni to leci dym z okolic stacyjki koło kierownicy. Dzieje sie tak nie przy podłaczaniu kostek do radia tylko jak juz wsuwam radio do kieszeni i wtedy musze szybko je wyciagnać. radio jest tak podłaczone ze włacza sie dopiero jak przekrece kluczyk w stacyjce, a wylacza sie jak wyciagne kluczyki. radio gra bez zadnych problemów. Co to moze być??? Dodam ze czasami tez dymek leciał z okolic kierownicy ale tylko przy odpalaniu samochodu, czyli również przy właczaniu radia. patrzyłem pod kierwnice i zauważylem ze jest stopionu taki jakby żółto czarny kabelek przy kostce na samym środku kierownicy jak sie patrzy do spodu.
Prosze o pomoc bo przyznam sie ze troche sie wystraszyłem tym zjawiskiem, co to moze być???

Z góry dziękuje.

Golf3 1.8aam 96rok.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr lip 27, 2011 19:53

carlos617 pisze:zauważylem ze jest stopionu taki jakby żółto czarny kabelek przy kostce na samym środku kierownicy jak sie patrzy do spodu.
Czy to ten, widoczny na fotce:
Obrazek
To przewód zasilający reflektory i przekaźnik odciążający - bardzo ważny przewód. Jednak nie ma nic wspólnego z radiem (nie powinien mieć!). Ja proponuję zdjąć plastyki koło skrzynki bezpieczników i bardzo, bardzo starannie sprawdzić stan przewodów od stacyjki do skrzynki oraz do radia. To gdzieś tam ma Kolega zwarcie, przetarcie. Oprócz czarno-żółtego, dla radia ważny jest brązowo-czerwony, cieniutki.
W każdym razie - NIE LEKCEWAŻYĆ objawów!

carlos617
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Problem z podłaczeniem radia, cos się pali.

Post autor: carlos617 » śr lip 27, 2011 20:34

Oto fotki koledzy. Czy ktoś wie co to jest? Czy po prostu poprzedni właściciel narobił maniany a mi przyszło to po nim naprawić???!!!
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr lip 27, 2011 21:01

Stopiony przewód sterujący radia, ten cienki o którym pisałem. Ktoś podłączył pod niego zamiast sterowania - pełne zasilanie radia.
Resztki przewodu usunąć z wtyku kostki i dalej z wiązki aż do skrzynki bezpieczników. Inaczej nigdy Kolega nie będzie pewien KIEDY samochód się zapali, bo się zapali....
O ile jeszcze ten styk pracuje, podaje napięcie po włożeniu kluczyka - można go użyć do sterowania radia. Gdy już padł - sterowanie można poprowadzić od przewodu czarnego z kostki.
Jakie jest teraz radio - fabryczne czy inne?

carlos617
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: carlos617 » śr lip 27, 2011 21:22

Aktualne radio to alpine ida-x311, poprzednie to było blaupunkt starszy ze zmieniarka cd w bagazniku. Wszystko pasowało tylko podłaczyc i jezdzic a tu sie okazało ze to nie jest takie proste. Do kogo najlepiej sie z tym zgłosic aby wyprostowal tak jak powinno być?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr lip 27, 2011 21:32

Jeśli Kolega nie czuje się na siłach - polecam punkty montujące Car-Audio: przy niektórych stacjach benzynowych, stacjach szybkiej obsługi jak Norauto, Media Markt - (mogą krzywić nosem bo nie u nich kupione), "zwykli elektrycy" - byle mieli pojęcie o VW. "W VW trzeba zamienić zasilanie ze sterowaniem we wtyku ISO" - taki tekst można rzucić - parę groszy Kolega tym zaoszczędzi, gdyż wykaże, że nie jest taki "zielony".

carlos617
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: carlos617 » śr lip 27, 2011 21:47

Dziękuje Kolego, teraz chociaż wiem co jest nie tak. Możliwe jest ze coś nie tak jest z kablami miedzy ta kostka a radiem? bo ten dymek ostatnio szedł jak układałem przewody w kieszeni od radia aby potem samo radio wsunąć w tą kieszeń.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr lip 27, 2011 21:57

Prawdopodobny scenariusz: ponieważ jest niewiele miejsca na schowanie paczki przewodów w kieszeni radia, standardowym "poczynaniem" jest wkładanie radia "na wcisk", nie bacząc na możliwość obtarcia izolacji przewodów przez ostrą krawędź radia - a obudowa radia ma masę!. Tak też się stało, padło na przewód sterujący. Ten przewód w Golfie 3 nie ma bezpiecznika i się momentalnie topi; bezpiecznik dali, po takich wypadkach, dopiero w Golfie 4.
Ja wolę nawet wyjąć licznik, by ładnie ułożyć przewody - niż mieć potem "przeboje"... :hmm:
Ot' wszystko.

carlos617
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: carlos617 » śr lip 27, 2011 22:03

Czyli trzeba to dać zrobić i będzie problem z głowy, za dwa tygodnie bedzie urlop wiec się to zrobi. Dzięki kolego za fachowe rady.
Jak myślisz poradzą sobie z moim problemem?
http://www.autoalarmradio.torun.pl/index.php?page=522" onclick="window.open(this.href);return false;

carlos617
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: carlos617 » śr lip 27, 2011 22:09

Albo masz jakiegoś znajomego z okolic Torunia to by sobie ktoś zarobił. :-)

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr lip 27, 2011 22:13

Tak, firma może być - poradzą sobie z pewnością.
A to uszkodzenie sam bym Koledze w kilka chwil usunął, niestety - Toruń jest o kawałek drogi od Bielska; a znajomych (elektryków) tam nie mam, by Koledze pomóc.

carlos617
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: carlos617 » śr lip 27, 2011 22:18

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz.

Pochwała przyznana.

A forum vwgolf.pl to jest TO!!!

carlos617
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: carlos617 » pn sie 01, 2011 12:38

Koledzy odgrzewam temat bo ostatnio czyli wczoraj jechałem sobie w nocy i okazało sie ze nie działa posświetlenie tablicy zegarów i centralnej konsoli od nawiewów. Zwyczajnie jest ciemno ze w nocy nic nie widać. Czy moze to miec zwiąek z tym przypadkiem powyżej??? Bo wcześniej zwyczajnie wszystko działało. Dodam ze bezpieczniki są całe.
Prosze o podpowiedzi.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn sie 01, 2011 15:07

W Golfie 3 musi wychodzić napięcie na szaro-niebieski przewód, pin 58b we włączniku świateł. Nie ma na nim bezpiecznika. Jeśli nie wychodzi - prawdopodobnie na skutek zwarcia padł regulator jasności.
Gdy jest napięcie - powinno też być na wszystkich elementach z regulowanym podświetleniem: licznik, włączniki, nawiew, zapalniczka. Kolory do urządzeń też szaro-niebieskie, z wyjątkiem licznika - tu tylko czysty szary.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”