Problem z centralnym zamkiem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

bamber137
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bamber137 » sob lip 23, 2011 20:35

W swoim golfiku w drzwiach od kierowcy miałem w zamku uszkodzony mikrostyk.
Wymieniłem owy zamek na ori używkę
Po zamknięciu auta z pilota badz kluczyka i otwarciu drzwi otwierają się na dwa razy, tz ciągnę za klamkę nic puszczam ( słychać jak coś w zamku przeskoczy ) ciągnę drugi raz i drzwi się otwierają.
Czasem jest tak ze po otwarciu auta z pilota gdy po chwili gaśnie podświetlenie kabiny auto automatycznie samo się zamyka... na starym zamku nie miałem takiego problemu tylko podświetlenia nie było.
W czym tkwi problem???
Proszę o pomoc

mk4 by bamber137
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=469358" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » sob lip 23, 2011 20:47

bamber137 pisze:na starym zamku nie miałem takiego problemu
To nie był problem, tylko usterka. Ma się zamykać, żebyś przypadkowo nie zostawił otwartego auta.
Odkręć i wyjmij wkładkę, może wystarczy podciągnąć linkę klamki zewnętrznej?

bamber137
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bamber137 » sob lip 23, 2011 20:57

Ma się zamykać, abym nie zostawił otwartego auta. Ale kilka razy już mi kluczyki zostały w środku a auto zamknięte. Dobrze, że mam drugi komplet. Linka klamki jest podciągnięta na max-a. Otwierając drzwi od wewnątrz jest tak samo więc to wyklucza linkę, która idzie do klamki zewnętrznej.

mk4 by bamber137
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=469358" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: guziolek » sob lip 23, 2011 21:25

Prawidłowe działanie to takie gdy:
Otwieramy zamki pilotem nic nie dotykamy i po iluśtam sekundach centralny blokuje wszystko. Jest to zabezpieczenie przeciw przypadkowemu otwarciu.
Natomiast jeśli otworzymy którekolwiek drzwi, klapę i powtórnie je zamkniemy a centralny zatrzaskuje zamki tzn, że w zamku, który otwieraliśmy uwalona jest krańcówka, albo przewody od niej :bigok:
Posprawdzaj otwierając inne drzwi niż kierowcy, czy wtedy tez się zatrzaśnie po ich zamknięciu, będzie coś więcej wiadomo, a najlepiej to podepnij pod kompa to powie co w trawie piszczy :bigok:
bamber137 pisze:Linka klamki jest podciągnięta na max-a.
i to wcale nie jest dobre, ba nawet może powodować objawy takie jak piszesz.

bamber137
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bamber137 » sob lip 23, 2011 21:43

Mam wersję 3 drzwiową. Zamek kupiłem na 100% dobry ori używkę o golfa kombi. Dodam, że gdy wsiadam do środka do auta zamknę pilotem to klamką od wewnątrz nie mogę otworzyć drzwi dopiero po kilkukrotnym otwarciu i zamknięciu pilotem otwarciu szyby i pociągnięciu klamki zewnętrznej otwierają się za drugim razem ( guziolek może masz rację, nie otwiera się od wewnątrz, bo linka podciągnięta na max-a i blokuje cięgno wewnętrzne. W poniedziałek spróbuję popuścić troszeczkę linkę od klamki i zobaczymy czy będzie działać poprawnie.

mk4 by bamber137

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”