Wtrysk 1.6 ABU (podłączenie)

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Trampolina
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Trampolina » wt lip 19, 2011 20:01

Witam. Wychodzę z dość nietypowym pytaniem. Mam trabanta do którego wcisnąłem 1.6 ABU. Podłączyłem już wszystkie możliwe kable do ECU według tego schematu.

Obrazek

Trampek nie odpala, wtrysk nie podaje paliwa, lejąc bezpośrednio w gardziel silnik pali na dotyk. Według schematu pin nr 7 45-cio pinowego złącza komputera odpowiada za sterowanie wtryskiem. Pozostał jeden kabelek (pomarańczowo-biały) od wtrysku, który zaczyna się od 28-pinowej wtyczki przy silniku i wg schematu jest to pin nr 15. Kabelek ten jest dość nietypowy bo nie jest miedziany tylko posiada kilka stalowych żyłek. Na każdym schemacie kończy się on numerkiem 39 w kwadraciku, przeszukałem cały schemat w poszukiwaniu kontynuacji tego przewodu ale niestety. Czy ktoś wie gdzie on ma się podziać aby zaczął podawać paliwo? Jakieś sugestie?

Awatar użytkownika
adamtb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: adamtb » śr lip 20, 2011 01:35

G39 to sonda lambda a samo 39 to nie wiem
Obrazek

Trampolina
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Trampolina » śr lip 20, 2011 15:01

Też mam ten schemat i na nim jest to samo - 39 w kwadracie/prostokącie i dalej nie wiadomo co z nim. Sugerowałem się właśnie G39 ale sonda posiada osobne kable (żółty, biały i czarny) w twardej izolacji. Sugerowałem się również numeracją na osi masy ale 39 to jest masa jednej ze świec. Przyszło mi jeszcze na myśl że może to być 39 pin 45-cio pinowego złącza komputera ale ten pin jest zaślepiony... :otepienie: A tak nic poza tym co posiada nr 39. Przykładowo nr 29 z tego twojego schematu adamie ma np 3 odpowiedniki i o dziwo tylko w jednej parze zgadzają się kolory a trzecie 29 zostaje bez pary :D Wyszukałem jakiś laicki schemat w internecie rzekomo do tego silnika wg którego owy kabel miał być wpięty miedzy przekaźnik pompy a jej zasilanie. Niestety nie tędy droga.

Wpięcie kabla od wtrysku pod zasilanie pompy było jednak prawidłowe, wtrysk podaje benzyne, iskra jest a silnik dalej nie pali. Lejąc mu z bańki w gardziel pali... Oto jest zagadaka... :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”