Czujnik Halla? Golf II 1.3 NZ 1989r.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

xczarnyx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: xczarnyx » sob lip 16, 2011 11:30

Witam.
Zakładam temat bo podobne tematy są pozamykane albo są pod Golfa 3.
Mam jakiś chyba pechowy samochód, ogólnie nie mam już siły do tego Golfa, to skarbonka bez dna...
Obecny mój problem polega na tym iż podczas jazdy nagle spadają mi obroty do zera, samochód traci całą moc i gaśnie.
Następnie nie można go odpalić, akumulator, rozrusznik wszystko chodzi,a samochód nie pali.
Raz już to się skończyło holowaniem, innym razem postał jakiś czas i w końcu zapalił i chodził dobrze.
Wczoraj zrobiło mi się tak gdy wyprzedzałem inny samochód (zwiększyłem moc i obroty) po chwili obroty spadły -stracił moc, odzyskał i ponownie stracił i zgasł, zostałem na światłach, musiałem ze pchać z skrzyżowania, próbowałem odpalić chyba z 20 razy, w końcu za 21 jakoś ledwo załapał, dodałem gazu, przetrzymałem go dłuższą chwilę na wyższych obrotach i pojechałem, samochód już wtedy jechał elegancko, żadnych problemów. Wcześniej przed tą awarią zrobiłem też sporo km i było wszystko ok.
Zawsze historia jest ta sama, obroty nagle lecą do zera --> nie ma mocy --> silnik gaśnie --> nie można odpalić.
Naprawdę nie wiem co się z nim dzieje.
Kable VN, kopułka, przepływomierz- wszystko nowe.

Tak czytałem różne tematy i może to czujnik Halla?

Jeśli czujnik Halla, to słyszałem, że raczej tani nie jest i lepiej kupić cały aparat zapłonowy używany za 100zł...
Co o tym wszystkim myślicie?

Awatar użytkownika
mazi
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: mazi » sob lip 16, 2011 12:00

odłacz przepływomierz jak nie bedzie zadnej roznicy to jego wina

a na pocztek przyspiesz zaplon i zobacz co sie bedzie działo, byc moze masz zbyt wolny, przyspiesza sie w strone do gory, tez przyspieszaj na odpalonym silniku klucz 10' do tego ci potrzebny,

xczarnyx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: xczarnyx » sob lip 16, 2011 12:25

Przepływomierz jest dobry, dopiero co wymieniony.
Z resztą jakby był zepsuty to by cały czas się psuło.
Zaraz pojadę do mechanika, sam się zbytnio nie znam, więc z tym zapłonem nie będę grzebał.

Awatar użytkownika
mazi
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: mazi » sob lip 16, 2011 12:28

to jest pikus
sam mozesz to zrobic masz dwie sruby luzujesz je i na odpalonym silniku przekrecasz leciutko, ale zaznacz sobie obecne ustawenie. po co masz placic za 5 minut roboty

xczarnyx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: xczarnyx » sob lip 16, 2011 12:40

M_ziPL pisze:to jest pikus
sam mozesz to zrobic masz dwie sruby luzujesz je i na odpalonym silniku przekrecasz leciutko, ale zaznacz sobie obecne ustawenie. po co masz placic za 5 minut roboty
Tylko skąd będę widział, że jest ok. Boje się tego, że znów wyjadę gdzieś dalej i znów awaria i znów holowanie, właśnie to najgorsze, że to nigdy nie wiadomo kiedy się stanie.
A co w ogóle może dać przyśpieszenie zapłonu? Czy te objawy o których pisałem mogą pasować do tego zapłonu?

Zaczyna mnie przerażać ten Golf...

Awatar użytkownika
adamtb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: adamtb » sob lip 16, 2011 15:31

Jak Ci zgaśnie to patrzyłeś czy potem ma wogóle iskrę ? bo to może być Hall jak i cewka.
Inter Cars:
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... O&typ=1644" onclick="window.open(this.href);return false;

a tu masz na allegro:
http://moto.allegro.pl/aparat-zaplonowy ... 71546.html" onclick="window.open(this.href);return false;

xczarnyx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: xczarnyx » wt maja 15, 2012 20:23

adamtb, Trafiony zatopiony kolego, dokładnie to był uszkodzony czujnik halla.
Ogólnie nie opłacało mi się wymieniać samego Halla, kupiłem używany aparat zapłonowy z sprawnym czujnikiem Halla.
Problem w 100% rozwiązany...

Dla Kolegi adamtb, duże piwo :kufel: :pub:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”