Problem z elektryką (regulator napięcia?)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, ostatnio wymieniałem w aucie regulator napięcia, i naprawiałem alternator. Ładowanie jest super - ok 14,3 pod obciążeniem. Ale zauważyłem że podświetlenie zegarów i światła delikatnie mrugają. Czego to może być wina? Regulator napięcia walnięty? silnik 1,3 wtrysk ,91r.
- Paweł Marek
- V.I.P.
sprawdzałeś czy napięcie jest stabilne niezależnie od obrotów? Jeśli jest to pewnie gdzieś brak kontaktu a gdzie to trudno powiedzieć, najpierw klemy, stacyjka, punkty masowe do obejrzenia. Można ocenić czy gdzieś jakaś wtyczka czy połączenie nie grzeje się nadmiernie od braku dobrego styku.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Tak , napięcie jest stabilne.
To mruganie , to nie jest takie jak " stroboskop na dyskotece" , poprostu w nocy po przyjrzeniu się światłom i podświetleniu deski rozdzielczej, widać ich delikatne "mrużenie" które jest non stop, niezależnie od obrotów itp. Klemy i styki już ostatnio sprawdzałem, przy wymianie alternatora. Ale jak to w 20letnim aucie - zawsze warto sprawdzić 2 razy. Sprawdze jeszcze raz.
To mruganie , to nie jest takie jak " stroboskop na dyskotece" , poprostu w nocy po przyjrzeniu się światłom i podświetleniu deski rozdzielczej, widać ich delikatne "mrużenie" które jest non stop, niezależnie od obrotów itp. Klemy i styki już ostatnio sprawdzałem, przy wymianie alternatora. Ale jak to w 20letnim aucie - zawsze warto sprawdzić 2 razy. Sprawdze jeszcze raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Poruszaj kluczykiem w stacyjce może w niej jest słaby kontakt i będzie kostka do wymiany.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pewnie mrugają w rytm muzyki co ?
pomoże montaż kondensatora przed tubą.
ale poza tym stawiam że masz akumulator dętkę.
pomoże montaż kondensatora przed tubą.
ale poza tym stawiam że masz akumulator dętkę.
kolego Karmel , jak masz tak doradzać to daj sobie spokój , bo albo nie masz o niczym pojęcia , abo sobie robisz jaja , a to już nie jest śmieszne w dziale technicznym