Zwarcie i dym spod maski - co to za przewody??

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kotlin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kotlin » czw lip 14, 2011 15:46

Witam wszystkich kolegów.
Czy ktoś mógłby pomóc mi rozpoznać przewody widoczne na zdjęciach?? Jakąś godzinę temu ledwie udało mi się uratować auto (mk3, silnik 1.8 AAM b+g) 1991r) - tylko dzięki żonie która zauważyła dym buchający spod maski. Po wypryskaniu gaśnicy pod uchyloną maskę od razu w oczy rzuciły mi się spalone przewody przy kielichu po stronie pasażera. Odłączyłem aku i usunąłem spaloną izolację. W chwili obecnej wygląda to tak jak na zdjęciach.
Z tego co widzę to przewody żółto-zielony oraz czerwony dochodzą do jakiegoś czujnika zamocowanego do obudowy filtra powietrza. Mogę je połączyć wg kolorów i chyba powinno działać. Tak samo ma się sprawa z przewodami fioletowym i czarnym umieszczonym (aluminiowy ekran między izolacją zewnętrzną a wewnętrzną). Problem natomiast sprawia mi para przewodów czarny z zielonym. Idą do kontrolera sondy lambda widocznego na trzecim zdjęciu. Czarny jak widać jest połączony z fioletowym z ekranowanej pary ale miejsce połączenia zielonego spaliło się i nie jestem pewny do czego go podłączyć.
Wie ktoś może od czego są te ekranowane przewody oraz co to za czujnik??
Chcę najpierw ustalić co jest od czego to może pomoże mi to znaleźć przyczynę tego zwarcia.

http://zapodaj.net/cb4fb447a3d7.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://zapodaj.net/3bd561404c19.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://zapodaj.net/c6b127438c69.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » czw lip 14, 2011 16:49

Nie jest to przypadkiem instalacji od gazówki ? Zrób foto z większej odległości, sprawdź skąd i dokąd idą. Na twoich foto wiele nie widać.

kotlin
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Zwarcie i dym spod maski - co to za przewody??

Post autor: kotlin » czw lip 14, 2011 17:28

te dwa przewody w kolorach czarnym i zielonym po prawej stronie widoczne na drugim zdjęciu są praktycznie na 100% od instalacji gazowej bo idą do urządzenia widocznego na trzecim zdjęciu. przewody w kolorach czerwonym i zielono-żółtym idą od czujnika przy filtrze powietrza i wchodzą w podszybie, natomiast ten przewód ekranowany co w środku są dwie żyły, zielona i fioletowa wychodzą z wtyczki umieszczonej z tyłu silnika, niestety w tak niefortunnym miejscu że nie mogę zrobić zdjęcia na którym coś widać :( i również wchodzą w podszybie w tym samym miejscu co poprzednie.

Poniżej wklejam dwie fotki z większej odległości żeby lepiej było widać miejsce w którym to wszystko się działo.

http://zapodaj.net/cc900b697d48.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://zapodaj.net/876ec7aba73f.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw lip 14, 2011 18:12

Poza żółto-zielonym i czerwonym, idącym do zaworu systemu par paliwa - cała reszta jest radosną twórczością "gazowników". Zwracam uwagę, że po pierwsze oryginalne wiązki VW są zawijane taśmą płócienną, nie taka rurką jak na foto oraz że jest to dość chłodna część komory silnika i awaria nie nastąpiła od ciepła a od złego montażu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lip 14, 2011 18:21

W każdym razie ekranowane są od sondy lambda, do sygnałowego ( z ekranem) który został przecięty były dolutowane 2 kable od STAGA. Pod filtrem nie jest czujnik tylko elektrozawór od filtra węglowego. Koło staga jest przekaźnik który prawdopodobnie jest niepotrzebny - ale tak zwykle montują - do niego sa podłączone elektrozawory LPG oraz kable zasilające wtryskiwacz benzyny (układ odcinający benzynę). Zerknij na sondę ile kabli masz w jej wtyczce będzie łatwiej, jeśli to sygnałowy jest najbardziej z boku potem masa na końcu dwa kable do grzałki sondy. Troszkę z fotek ciężko się zorientowac bo się mirsz marsz zrobił ale dla gazownika czy elektryka to chwila pracy doprowadzić je do ładu

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kotlin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kotlin » czw lip 14, 2011 20:43

Dzięki chłopaki za opisy tych przewodów i ich przeznaczenia. A ma Ciebie Paweł to czeka u mnie piwko jakbyś kiedyś był w okolicach Poznania, za dokładny opis wszystkiego co było na zdjęciach. Dzięki temu byłem w stanie to wszystko połączyć tak jak być powinno. Autko cyka jak wcześniej i na benie i na gazie. Martwi mnie tylko to że nie wiem co mogłoby być przyczyną tego zwarcia. Jestem 500km od domu i jak mi coś nawali w drodze powrotnej to będzie lipa. póki co połączyłem wszystko i sprawdzam co chwila przewody czy się nie grzeją. Nie ma ktoś może pomysłu przez co to mogło się stać?? Wszystkie bezpieczniki całe :( może to taśma izolacjyjna tej wesołej twórczości gazowników się rozeszła od gorąca??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lip 14, 2011 21:57

kotlin, jak piszesz, plastykowej taśmy w ogóle pod maską się nie używa, a najlepiej nigdzie indziej, bo rozkleja się od gorąca, nawet słońca . Albo peszel, albo koszulki termokurczliwe, a tam gdzie musisz coś owinąć taśma tekstylna, jak w oryginale

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kotlin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kotlin » pt lip 15, 2011 17:22

Dzięki za radę. Powymieniam to wszystko na rurki termokurczliwe dla pewności. Póki co w samochodzie wszystko ok, choć cały czas go pilnuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”