Pilnie potrzebuje pomocy ! Zgubiony kluczyk w Amsterdamie.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

młodziak9
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: młodziak9 » pn lip 11, 2011 17:15

Nie mam pojęcia w którym dziale to umieścić, ale potrzebuję pomocy pilnie, więc proszę, nie usuwajcie tego !

Witam, mam fatalnie duży problem. wyjechałem wraz z 3 znajomymi do Holandii. W tej chwili przebywamy w Amsterdamie (noclegi na kempingach i stacjach benzynowych); szukamy pracy. Dzisiaj jak się okazało zgubiłem na mieście kluczyk. Auto otworzyłem (dokładniej bagażnik) widelcem, ale teraz jest problem - jak je odpalić ? Wiem, że zostane wzięty za złodzieja, ale prosze, jeżeli ktoś mi uwierzy, niech napisze z radą na PW. Mam wszystkie dokumenty do auta, auto zakupione zaraz przed wyjazdem, tylko na ten wyjazd. Spisało się w drodze do, jedyny problem był tylko z wydechem - przerdzewiały, nie dał rady, rozpadł się na 2 częsci, ale to już ogarnąłem. Golf 2 1.6 diesel '89. Pytałem lokalnych mechaników, wszyscy mówią, że jedyny sposób to znaleźć kluczyki... Jeżeli ktoś zna jakis inny sposób, który umożliwi mi uruchomienie auta (jest mi ono potrzebne do poruszania się w poszukiwaniu pracy w okolichach Amsterdamu) proszę, niech napisze na PW. Z góry dzieki, pozdrawiam !

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » pn lip 11, 2011 17:46

Zanim cokolwiek odpalisz, zgłoś fakt na gliny - może ktoś odniósł kluczyki do nich i teraz czekają na ciebie.

młodziak9
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Pilnie potrzebuje pomocy ! Zgubiony kluczyk w Amsterdami

Post autor: młodziak9 » pn lip 11, 2011 18:03

To jest kompletnie niemożliwe, pytałem na najbliższym komisarjacie, trzeba wypełniać jakies formularze itp i dopiero zaczna szukać, a mi auto potrzebne jest bardzo szybko

Awatar użytkownika
sokol26
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sokol26 » pn lip 11, 2011 18:13

Połącz czerwony (30, +) razem z czarnym (15, -) i żółto-czarnym (X, + po stacyjce) i po tym pojawią się kontrolki, a potem na koniec czerwono-czarny od rozrusznika, zacznie kręcić i jak zapali to oczywiście odsunąć kabelek, reszta ma być cały czas złączona...

młodziak9
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: młodziak9 » pn lip 11, 2011 20:02

Mam przeciąć te kable po kolorze i połączyć w wskazany przez Ciebie sposób ? Jestem laikiem w tym temacie... To napewno zadziała ?

Awatar użytkownika
TheBiSHoP
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: TheBiSHoP » wt lip 12, 2011 23:20

Zadziała napewno, ale nadal nie pojedziesz, chyba że w jednym kierunku. spróbuj pierw złamać blokadę kierownicy, a potem bierz się za kable. Możesz podejść też na jakiś okoliczny szrot i kupić za pare centów obudowę stacyjki z stacyjką, kluczem i wałkiem kierowniczym (bo jak nie złamiesz stacujki to też go nie wyjmiesz z obudowy). Do tej operacji będziesz potrzebował tylko płaski/krzyżowy wkrętak, imbus 6, dwie 13, i nasadkę 24 do odkręcenia kierownicy

Obrazek Obrazek

młodziak9
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: młodziak9 » śr lip 13, 2011 10:39

Auto odpaliłem, teraz pozostał problem blokady kierownicy, co zrobic ? Jak najprościej się jej pozbyć, żeby można było się tymczasowo poruszać autem ? Czy jeżeli zerwe jakoś blokade (w opisany przez was sposób) to bd mógł jechać po autostradzie bez strachu, ze kierownica znowu się zablokuje ? Dzięki za już okazaną pomoc, i prosze, pomóżcie rozwiązać problem z blokadą jak najszybciej; siedze w mcdonalds i czekam na odpowiedź, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lip 13, 2011 11:27

Blokade łamiesz metoda siłową skręcając kierownicą, można wsadzić łom żeby dźwignia była. Ech o czym sie tu pisze...

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

młodziak9
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: młodziak9 » śr lip 13, 2011 11:42

Nie rozwale czegoś ? nie urwe kierownicy ? mam poprostu ciagnac w jedna strone ?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr lip 13, 2011 15:33

Na początek proponuję przyjrzeć się stacyjce i zobaczyć, czy przypadkiem ktoś już nie wymieniał np. wkładki. Jeżeli tak - to będzie widać od góry nawiercony otwór w stacyjce. Wtedy można wyciągnąć wkładkę i np. zablokować rygiel blokady w odblokowanej pozycji. Spróbuj też może wsadzić jakiś inny klucz do stacyjki, albo jakieś narzędzie - czasami stacyjka jest tak wyrobiona, że kluczyk niekoniecznie musi pasować, żeby ją przekręcić.

młodziak9
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: młodziak9 » śr lip 13, 2011 15:56

Próbowałem siłowo, rozwaliłem mocowanie (chyba) kolumny kierownicy, teraz lata luzno... Probowalem wkladac cos w miejsce kluczyka (m.in. srubokret) bez skutku. Czy jest cos jeszcze co moge zrobic ? Jezeli nie, to auto zostaje ;/

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr lip 13, 2011 23:08

Najłatwiej byłoby załatwić stacyjkę z kluczykiem i wałkiem - z golfa mk2 lub mk3. Wtedy podmieniasz i wszystko będzie ok. Jeżeli nie da rady - tak jak mówiłem z ta wkładką - zobacz, czy z góry stacyjki nie ma nawierconego otworu - jeżeli jest, to masz super sytuację, bo tak jak pisałem wcześniej - wyciągasz wkładkę i odciągasz rygiel. Jeżeli nie ma otworu w stacyjce to trzeba go nawiercić - jedyne co mi przychodzi do głowy. Szkoda że jakoś uszła mojej uwadze ta propozycja złamania blokady - otóż moim zdaniem jest to niemożliwe - rozbierałem dokładnie stacyjkę, kolumnę kierownicy i to wszystko tam na prawdę jest zrobione bardzo solidnie - nie ma szans złamać tego rygla - prędzej kolumna odpadnie od nadwozia.

Jeżeli wszystkie rozwiązania nie są możliwe w twoim przypadku i zostaje tylko wiercenie, to napisz - postaram się poszukać w którym dokładnie miejscu trzeba nawiercić, aby wyciągnąć wkładkę ze stacyjki

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » czw lip 14, 2011 08:29

najprościej to odciąć stacyjkę fleksem i jedziesz gdzie chcesz tym dziadkiem

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pt lip 15, 2011 23:33

młodziak9, normalnie to takie stacyjki łamakiem łamią czyli płaski element do środka zamiast kluczyka - element łapiesz mocnym narzędziem i przekręcając jak kluczykiem łamiesz blaszki które to blokują (wiem bo mi kiedyś kawałek takiego łamaka zastał w zamku)

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”