Witam, mam problem z elektrycznymi szybami...
Czasami jest tak że PT szyba chodzi normalnie a po pewnym czasie nie domyka się z przycisku (w konsoli środkowej i w rączce w PT drzwiach) ale za to z kluczyka się już zamknie. Tak jest też z szybą PP bardzo podobnie.
Szyba z LT za to w ogóle nie pracuje... ani z kluczyka... ani z przycisków....
Najbardziej mnie zdziwił stan wiązki w drzwiach LP, w ogóle nie było wtyczki tej prostokątnej co wkłada się do silnika podnoszenia szyb a dokładniej chyba w sterownik. Ale za to znalazłem 9 uciętych przewodów sprytnie wplecionych w wiązkę..... co lepsze dorwałem wtyczkę i nie wiem jak te przewody w tej brakującej wtyczce ułożyć. Kolory tych przewodów różnią się od kolorów we wtyczce w drzwiach LP :/
Co poczyniłem...
A więc... po sprawdzałem i NAPRAWIŁEM wiązki we wszystkich łącznikach drzwi, były porwane... lutowałem je tak aby zgadzały się kolory..
wymieniłem prowadnice w drzwiach LP i PP.
Sprawdziłem poprawność działania we wszystkich podnośnikach, wszystkie pracują prawidłowo.
- prosił bym o jakąś fotkę wyjaśniającą ułożenie przewodów w PP drzwiach.
- czy w instalacji są jeszcze jakieś newralgiczne punkty w których wiązka może się przetrzeć...?
- gdzie dalej mam szukać problemu?? może skrzynka bezp??
Elektryczne szyby w 5D.. problem..
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
tego nie rozumiem, jak to działają skoro nie działają.Amfiprion pisze:Sprawdziłem poprawność działania we wszystkich podnośnikach, wszystkie pracują prawidłowo.
Obawiam się że skoro masz taki mirsz marsz to musisz posłużyć się schematem - wklejałem na forum, a układ kabelków z wtyczki silnika PL masz w FAQ na fotce w temacie o naprawie siłowników. ważne sa tam wszystkie kable podstawa to oczywiście plus stały plus po zapłonie i masy jedna lub dwie na każdy silnik. Zeby osiągnąć minimu czyli mozliwość uruchamiania z kluczyka w drzwiach potrzeba plusa stałego i tych mas, oraz dla uruchomienia plusa po włączniku w zamku na kablu zielonym otwieranie i szarym zamykanie. Jeśli to osiągniesz pozostanie sprawdzić resztę - kable sterujące od włączników, od blokady w konsoli, kabel od krańcówki w drzwiach kierowcy (żółto-brązowy). Tak że druknij sobie schemat i działaj innej rady nie widzę. Sprawdź jeszcze wszystkie bezpieczniki na dole skrzynki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzieki PawelMarek za odpowiedz i za cenne informacje. Silowniki byly sprawdzane, zreszta raz dzialaja a raz nie, ewidentnie tak jak by gdzies kable nie stykaly
----------------EDIT-------------
Znalazłem taki temacik, http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=144413&start=0 kolega tam podał schemat do wersji 3D.. czy w 5D przód jest taki sam?? jak w 3D
----------------EDIT-------------
Znalazłem taki temacik, http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=144413&start=0 kolega tam podał schemat do wersji 3D.. czy w 5D przód jest taki sam?? jak w 3D