Automatyczna blokada drzwi

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kozijr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kozijr » czw cze 23, 2011 23:19

Witam!
Orientuje się ktoś jak się włącza/wyłącza funkcję automatycznej blokady drzwi przy ruszaniu autem? Do tej pory wszystko działało, ale przestało... chyba ktoś coś wcisnął :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sokol26
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sokol26 » czw cze 23, 2011 23:34

Robi się to za pomocą VAGA. Wchodzisz w Moduł komfortu/kodowanie/pomocnik kodowania i w Bajcie 0 zaznaczasz Bit 4, czyli zamknięcie przy 15km/h i Bit 3 czyli otwarcie po wyjęciu kluczyka.

Salwinek91
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Salwinek91 » pt cze 24, 2011 09:57

Kolego sokol26 to jest sposob chyba do vcds'a?? Bo tylko tam jest pomocnik kodowania co?? Chyba ze sie myle.
Kolego kozijr jak masz zwyklego vag coma to tak bedzie prosciej. Wchodzisz w 46 moduł komfortu pozniej 10 adaptacja i szukasz:
kanał 3 Auto Lock (włączone 1, wyłączone 0)
kanał 4 Auto Unlock(włączone 1, wyłączone 0)
Zmieniasz wartosci bierzesz TEST i zapisz i po sprawie.
Chyba ze masz vcds to rob jak napisal kolega wyzej

VCDS, VAG K+CAN COMMANDER, VAG-COM, OP-COM

Awatar użytkownika
sokol26
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sokol26 » pt cze 24, 2011 12:19

Rzeczywiście, mój błąd i rzeczywiście vag.com-em będzie łatwiej :)

kozijr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kozijr » pt cze 24, 2011 12:42

Pytanie pozostaje aktualne ponieważ kilka dni temu mi to działało i teraz przestało. I nikt przy aucie nie grzebał. Możliwe jest włączyć lub wyłączyć tą opcję z zewnątrz? Mam taki rozdział w instrukcji od autoalarmu (DOG 20) i jest tam mowa o "dodatkowym przełączniku zamka centralnego" który może blokować lub nie zamek centralny. Mam w drzwiach przycisk do zamykania/otwierania centalnego ale czy to o niego chodzi...

Salwinek91
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Salwinek91 » pt cze 24, 2011 20:45

no raczej bez vaga nie da sie tego wylaczyc ani wlaczyc. sprawdz czy masz dobre mikrostyki w zamkach. zapala ci sie swiatelko w podsufitce jak otwierasz drzwi kierowcy/pasazera/tylne? zapala sie swiatelko w drzwiach na dole te kopertowki? jesli nie to mikrostyki jesli zapalaja sie to trzeba poczekac na madrzejsze glowy :) a i jeszcze mozesz sprawdzic czy ci brzeczyk od swiatel dziala jak nie wylaczysz ich a otworzysz drzwi

kozijr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kozijr » sob cze 25, 2011 10:28

Wszystko się zapala i brzęczyk też działa...

Salwinek91
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Salwinek91 » sob cze 25, 2011 11:51

Jak masz mozliwosc podlaczenia pod vaga to sprawdz czy jest wlaczona ta opcja bo raczej sama sie nie mogla wylaczyc. Albo cos z tym dodatkowym magicznym przelacznikiem o ktorym wczesniej pisales.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob cze 25, 2011 12:58

Może w komforcie opcja jest wyłączona a dokładany alarm posiada taką funkcję i włącza/wyłącza się ją kombinacją przycisków na pilocie...Jakby nie było trzeba podłączyć pod VAGa lub przeczytać instrukcję od alarmu i zobaczyć co on tam ma za funkcje. Temat zamykam bo ile można gadać o podłączeniu pod kompa. kozijr, jak się czegoś dowiesz i będziesz chciał dopisać w temacie to pisz PW.

kozijr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kozijr » sob lip 16, 2011 19:53

Witam!
Mam pewien problem z włączeniem automatycznej blokady drzwi. Podłączyłem auto pod vag'a, wszedłem w odpowiednie miejsce w programie i opcja auto lock i auto unlock jest wyłączona. Zrobilem tak jak w temacie napisali poprzednicy, w sensie zmienilem wartosc bitu z 0 na 1 ale nie chce sie ta 1 zapisac. Daje test, daje zapisz, pyta sie mnie czy na pewno zapisac i tyle. Jak ponownie wchodze do programu to tam nadal jest 0 :/ Jakas rada?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”