zamknięte drzwi szyba nie działa otwarte - działa

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

habano
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: habano » pn cze 06, 2011 22:50

temat szyb po raz n-ty ale cóż zrobić...
problem: jak w temacie - padły el.szyby i lusterka tzn. sterowanie
po pierwsze wyjaśnienie - szyba od kierowcy nie działa już nie pamiętam od kiedy - odłączyłem wtyczkę od silniczka bo: sterowanie na dół - bez reakcji, góra - szyba podjechała 5 cm a zjechała 8 i tym oto sposobem po kilku powtórzeniach znalazła się na dole. W celu jej zamknięcia musiałem robić tak: bardzo szybko jeden raz po drugim przycisk "góra" i szyba po kilku powtórzeniach znalazła się na górze jednak trzymając po ostatnim razie przycisk wciśnięty gdyż po puszczeniu zjeżdżała kilka cm więc "docykałem" do samej góry i wypiołem wtyczke i tak jeżdżę do dziś.
Problem właściwy: od wczoraj nie działają lusterka i szyba pasażera (kierowcy rozłączona) a dokładniej - wsiadam do auta i zanim zamknę drzwi to szyba działa normalnie, jak zamknę to zero reakcji wystarczy, że lekko uchylę drzwi nawet na 2cm to szyba działa i nie ma tu znaczenia czy jest kluczyk w stacyjce, czy zapłon czy na odpalonym... lusterka natomiast milczą cały czas. Jak wychodze i zamykam z pilota to szyba się domknie.
MK3 1.8 ABS 3 drzwi B+G centralny+alarm+domykanie z pilota

Awatar użytkownika
kuba_p
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kuba_p » pn cze 06, 2011 23:53

habano pisze:podjechała 5 cm a zjechała 8
1 . Krzywo ustawiona w prowadnicy ( wyczuwa przytrzaśnięcie i się automatycznie opuszcza )
- zmierz ile cm na prostym odcinku szyby jest do krawędzi drzwi , musi byc tyle samo w 2 różnych punktach .
2 . Wygląda na połamane przewody w przelotce , wypnij wtyczkę i obejrzyj przewody , ktoryś może trzymać się tylko na izolacji . Ale z własnego doświadczenia wiem że pęknięcie widac od razu .

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 07, 2011 09:16

Najprawdopodobniej do moduły szyby pasażera nie dochodzi plus po zapłonie, obejrzyj kable w wiazce drzwiowej owszem, ale najpierw bezpieczniki, z głowy nie pamiętam ktory może 14.
Po lewej uszkodzona linka, uszkodzony moduł szyby albo to co kolega wyżej pisze, prawdopodobienstwo mniej więcej w tej kolejnosci jak napisałem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

habano
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: habano » wt cze 07, 2011 21:03

dzięki za rady w wolnej chwili zajrzę w to, linkę w drzwiach kierowcy raczej wykluczam gdyż założony jest nowy mechanizm, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 07, 2011 22:06

No to mogłes faktycznie źle szybe ustawić. Poluzuj mocowania podnieś ją przyciskiem do góry tak żebyś sruby mocujące widział w otworach u góry w blasze drzwi poruszaj nią na boki i wtedy dokrecaj żeby równolegle dochodziła do górnej ramki drzwi.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”