swiatła postojowe uruchamiane z pilota.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

DaVincI
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: DaVincI » pn cze 06, 2011 18:48

Mianowicie sytuacja wyglada tak:

Mam w samochodzie ringi ccfl i chce zrobic tak aby po otwarciu z pilota samochodu ringi sie zapalily.W aucie na podsufitce jest zamontowana fabryczna lampka ktora zapala sie i gasnie podczas otwierania i zamykania samochodu. Wiem ze wiekszosc urzadzeni w mk4 sterowana jest minusem a nie plusem i to znacznie utrudnia mi zadanie.Po rozebraniu tej lampki są 3 kable stały plus(+) i dwa minusy(-) jeden chyba stały a drugi podlaczony do modułu przygaszania swiateł. Chciałęm to do tego podpiac ale aby swiatłą mi swieciły musze miec tez stały minus(-) i nie bardzo wiem jak to obejsc.najprosciej mowiąc chce aby ringi zapalaly sie po otwarciu auta.
Wiem ze moze troche to glupie wszystko ale podoba mi sie to poprostu.Prosze o pomoc.

Od pasji zaczyna się wszystko!

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn cze 06, 2011 20:18

DaVincI pisze:Po rozebraniu tej lampki są 3 kable stały plus(+) i dwa minusy(-) jeden chyba stały a drugi podlaczony do modułu przygaszania swiateł.
dokładnie tak jest
DaVincI pisze:Chciałęm to do tego podpiac ale aby swiatłą mi swieciły musze miec tez stały minus(-) i nie bardzo wiem jak to obejsc.
Kupujesz przekaźnik samochodowy z czterema stykami. Styki 30, 85, 86, 87. Do styku 30 poprzez bezpiecznik podajesz stały plus (np z aku), do styku 85 dajesz także stały plus...na dobrą sprawę możesz te dwa styki zmostkować. Do styku 86 doprowadzasz kabelek który dorwałeś przy lampce - ten z minusem z modułu komfortu - żeby kabla nie ciągnąć przez pół auta to poszukaj tego samego kabla przy module komfortu i tam się wepnij. Ze styku 87 dajesz kabelek do lampek, będziesz miał tam wtedy dwa kable - ten nowy i od postojówek - sygnały musisz rozdzielić diodami zaporowymi. To by było na tyle...

Awatar użytkownika
Tomasz Bis
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Tomasz Bis » pn cze 06, 2011 21:01

Qto pisze:Kupujesz przekaźnik samochodowy z czterema stykami. Styki 30, 85, 86, 87.
Czyli TYP541
Qto pisze:do styku 85 dajesz także stały plus...na dobrą sprawę możesz te dwa styki zmostkować.
Można zastosować przekaźnik TYP 542 co ułatwi sprawę związaną z mostkiem .
Na forum jest opisany podobny temat związany ze światłami mijania na włączniku zwłocznym .
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=4312391#p4312391" onclick="window.open(this.href);return false;

Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;

DaVincI
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: DaVincI » wt cze 07, 2011 00:09

oka dzieki Panowie.
Jak cos mi sie uda zrobic to pochwale sie:) mam nadzieje ze nie napotkam problemow.

Pozdrawiam :) i odezwe sie jeszcze

Swiatełka zrobione.Powiem ze wyszlo swietnie ale musialem dwie diody dacna jeden reflektor bo w momecie kiedy otworzylem drzwi auta to postojówki sie zapalaly i komputer dostawal sygnal spowrotem do komputera i piszczalo mi w aucie ze mam wlaczone swiatła ale udalo sie zrobic dzieki wielkie za pomoc:)

jesli ktos by mial podobny problem prosze pisac chetnie pomoge:)

Od pasji zaczyna się wszystko!

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr cze 08, 2011 01:57

DaVincI pisze:ale musialem dwie diody dacna jeden reflektor
no czyli chyba tak jak pisałem
Qto pisze:sygnały musisz rozdzielić diodami zaporowymi
:bigok: problem rozwiązany więc temat zamykam, jakbyś chciał coś dopisać to pisz PW.

Zablokowany

Wróć do „Elektryka”