Światła drogowe.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Tablof
Nowicjusz
Nowicjusz

Światła drogowe.

Post autor: Tablof » ndz cze 05, 2011 21:45

Cześć,
Jestem tutaj na tym forum nowy i nie wiem czy był już taki temat czy nie. Używałem wyszukiwarki ale jakoś nie dało to większych rezultatów.
Czy Golf II CL posiada światła drogowe ? Jeżeli tak to na jakiej zasadzie one działają skoro z przodu są tylko dwa światła ? Światła mijania. Zamierzam kupić golfa i stąd te pytanie.
Dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Światła drogowe.

Post autor: Zico63b » ndz cze 05, 2011 21:55

Faktycznie, taki temat trudno znaleźć - a to z powodu iż światła drogowe są obowiązkowym wyposażeniem każdego pojazdu samochodowego, zarejestrowanego na świecie (bo nie tylko w Europie).
Jeśli w pewnych wersjach Golfa są tylko dwa reflektory a muszą być dwa rodzaje świateł w każdej lampie to rozwiązaniem jest żarówka dwuświatlowa, najczęściej (także właśnie w Golfie 2) H4. Jedna "nóżka" to masa, kolejna to mijania a trzecia to drogowe. Poprawny rozsył światła zapewnia z kolei odpowiednie uryflowanie (rowkowanie od wewnątrz) szyby reflektora tak, by na każdym ze świateł była osiągana właściwa wiązka światła
Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Światła drogowe.

Post autor: Qto » ndz cze 05, 2011 21:57

Tablof pisze:Czy Golf II CL posiada światła drogowe ?
posiadał
Tablof pisze:na jakiej zasadzie one działają skoro z przodu są tylko dwa światła ?
słyszałeś o żarówkach H4 ?? Są to żarówki dwuwłóknowe, zapalasz światła mijania - świecą mijania, zapalasz drogowe - mijania gasną a z tej samej żarówki świecą światła drogowe

Tablof
Nowicjusz
Nowicjusz

Światła drogowe.

Post autor: Tablof » ndz cze 05, 2011 21:59

Wielkie dzięki za wytłumaczenie i nie zrównanie mnie z ziemią za takie pytanie :)
Pozdrawiam ! :bajer:

Zablokowany

Wróć do „Elektryka”