Nagle nie działają elektryczne szyby
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Szyby działały elegancko, wysiadłem z auta, wsiadłem po jakiejś chwili i obie szyby już nie działają..
Bezpiecznik dobry, sprawdziłem połączenia zasilania masy i + po kluczyki, nic się nie wypięło.
Dodam że nawet podświetlenie przełączników się nie załącza.. Oraz to że wszystkie kable mam na wierzchu i moze gdzieś przez przypadek nogą zahaczyłem ;/
Przekaźnik wyjąłem, przy wkładaniu słychać tykanie.. czy tak powinno być?
Dodam jeszcze że jak ruszałem skrzynką bezpieczników to też kilka razy słyszałem tyknięcie..
Co może być przyczyną, tak gorąco a szyby odmówiły posłuszeństwa ;/
Szyby działały elegancko, wysiadłem z auta, wsiadłem po jakiejś chwili i obie szyby już nie działają..
Bezpiecznik dobry, sprawdziłem połączenia zasilania masy i + po kluczyki, nic się nie wypięło.
Dodam że nawet podświetlenie przełączników się nie załącza.. Oraz to że wszystkie kable mam na wierzchu i moze gdzieś przez przypadek nogą zahaczyłem ;/
Przekaźnik wyjąłem, przy wkładaniu słychać tykanie.. czy tak powinno być?
Dodam jeszcze że jak ruszałem skrzynką bezpieczników to też kilka razy słyszałem tyknięcie..
Co może być przyczyną, tak gorąco a szyby odmówiły posłuszeństwa ;/
- Paweł Marek
- V.I.P.
Który przekaźnik tyka nie napisałeś, napewno jest niekontakt a gdzie to ja na odległość nie stwierdzę. Sprawdź jeszcze bezpiecznik 14 i 21. Sprawdź czy na kablu czerwonożółtym w wiązce drzwi jest plus stały. Podociskaj wszystko nie powinny same wtyczki ze skrzynki wypadać jest zabezpieczenie ale mogło si zdarzyć.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, przekaźnik od elektrycznych szyb, nr 24 w obu w.w. przypadkach.
Bezpieczniki wszystkie w skrzynce sprawdziłem.
Bezpieczniki wszystkie w skrzynce sprawdziłem.
- janek1350
- VW MANIAK
- Kontakt:
Zobacz czy nie masz przekaznika za tunelem środkowym ja tak miałem w mk2
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Proponuję wszystko rozłożyć i jeszcze raz poskładać...bo ewidentnie gdzieś coś nie łączy o czym świadczy brak działania szybek oraz cykanie przekaźnika przy ruszaniu skrzynką...a jak maz kable między nogami to na prawdę ciężko będzie coś konkretnego wskazaćBakamura pisze:Oraz to że wszystkie kable mam na wierzchu i moze gdzieś przez przypadek nogą zahaczyłem ;/
janek1350, wlasnie ten 24 jest w tunelu.
Qto, większość kabli mam pospinanych. Tylko instalacja była wymieniana ze starej na nową i kilka kabli wisi które nic nie obsługują. Będę musiał chyba tak zrobić, ale wszystko wygląda na powpinane itd..
Zastanawia mnie to czy oprócz 3 przewodów idących od przekaźnika coś jeszcze może mieć wpływ na niedziałanie podnośników. Awarie podnośników wykluczam..
Qto, większość kabli mam pospinanych. Tylko instalacja była wymieniana ze starej na nową i kilka kabli wisi które nic nie obsługują. Będę musiał chyba tak zrobić, ale wszystko wygląda na powpinane itd..
Zastanawia mnie to czy oprócz 3 przewodów idących od przekaźnika coś jeszcze może mieć wpływ na niedziałanie podnośników. Awarie podnośników wykluczam..
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zobacz, czy na grubym czerwonym (lub czerwono-czarnym), za przekaźnikiem i bezpiecznikiem jest +12V po załączeniu zapłonu.
Lipek81, tak właśnie zrobiłem. I nie było napięcia. Sprawdziłem ciągłość przewodu "+ po stacyjce" i izolacja była ok ale był przerwany. Musiałem właśnie gdzieś nogą zahaczyć.. Ale to nie rozwiązało problemu. Jeszcze raz sprawdziłem bezpieczniki i przeoczyłem nr 14.
Także już szyby działają. Dziękuję jeszcze raz za pomoc
Zastanawia mnie jeszcze fakt, że wg opisów bezpiczenik 14 powinien mieć wartoś 15A, jaki sens zatem jest dawać 20 i więcej na instalcji elektrycznych szyb a takie informacje znalazłem na forum.
Także już szyby działają. Dziękuję jeszcze raz za pomoc
Zastanawia mnie jeszcze fakt, że wg opisów bezpiczenik 14 powinien mieć wartoś 15A, jaki sens zatem jest dawać 20 i więcej na instalcji elektrycznych szyb a takie informacje znalazłem na forum.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Hmm.. - skoro nie było +12V po stacyjce, to jakim cudem klikał przekaźnik?
Lipek81, kabel był nadłamany więc może w zależności od ułozenia łączył lub nie.
Mnie cieszy fakt, że mam znów mozliwość otwierania okien
Mnie cieszy fakt, że mam znów mozliwość otwierania okien