Wentylatory na przelacznik

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
maddict
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: maddict » wt maja 31, 2011 12:11

Nie mam termostatu i nie ma obiegu co za tym idzie nie pokazuje mi temperatury silnika i nie wlaczaja sie wentylatory.
Dzis pomigowala mi kontrolka od temperatury.
Jak przerobic te wentylatory na reczne steroanie (wlacznik) w desce.
Powiecie najprosciej dac termostat, ale niestety byla proba zalozenia ale glowica robi jakies wielkie podcisnienie i wynikiem tego byl rozerwany trojnik.
A na remont glowicy mnie aktualnie nie stac, oglolem auto jest troche zajechane i szkoda mi w niego inwestowac, chce tylko jakos to lato przetrwac. A ogrzewanie nie jest mi aktualnie potrzebne

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » wt maja 31, 2011 12:37

Najprościej w świecie - odłącz wentylatory. Minus wentylatora podłącz pod masę/karoserię itp.

Następnie plus puść z akumulatora przez przekaźnik na wentylator.

Przekaźnik jest po to, że włącznik w kabinie na takie obciążenie to nie najlepsze rozwiązanie. Wówczas niskim prądem / napięciem włączasz przekaźnik który włącza wentylatory o dużym poborze prądu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt maja 31, 2011 21:54

maddict pisze:Nie mam termostatu i nie ma obiegu co za tym idzie nie pokazuje mi temperatury silnika i nie wlaczaja sie wentylatory.
zły wniosek. Jedno niema nic do drugiego. I bez termostatu silnik w korku się nagrzeje na tyle że się wentylatory włączą. Zostaw auto włączone poczekaj, temperatura wzrośnie i około 100 stopni ma się wentylator włączyć, jeśli się tak stanie to dodatkowy włącznik nie jest ci potrzebny na nic. I załóż termostat. To że trojnik rozerwało to jakiś przypadek wcześniej weze by spadły albo korek zbiorniczka nadmiar ciśnienia upuścił, więc on też jest do wymiany. Nie kombinuj zrób jak ma być podejrzenia o uszkodzeniu głowicy nic kompletnie do tego nie mają.
I jeszcze jedna rzecz, sam możesz się nie znać normalka, ale jeśli te rzeczy które napisałeś usłyszałeś od jakiegoś mechanika to już nigdy do niego nie jedź.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
maddict
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Wentylatory na przelacznik

Post autor: maddict » wt maja 31, 2011 22:29

Paweł Marek pisze:
maddict pisze:Nie mam termostatu i nie ma obiegu co za tym idzie nie pokazuje mi temperatury silnika i nie wlaczaja sie wentylatory.
zły wniosek. Jedno niema nic do drugiego. I bez termostatu silnik w korku się nagrzeje na tyle że się wentylatory włączą. Zostaw auto włączone poczekaj, temperatura wzrośnie i około 100 stopni ma się wentylator włączyć, jeśli się tak stanie to dodatkowy włącznik nie jest ci potrzebny na nic. I załóż termostat. To że trojnik rozerwało to jakiś przypadek wcześniej weze by spadły albo korek zbiorniczka nadmiar ciśnienia upuścił, więc on też jest do wymiany. Nie kombinuj zrób jak ma być podejrzenia o uszkodzeniu głowicy nic kompletnie do tego nie mają.
I jeszcze jedna rzecz, sam możesz się nie znać normalka, ale jeśli te rzeczy które napisałeś usłyszałeś od jakiegoś mechanika to już nigdy do niego nie jedź.
korek juz zmienialem bo znalazlem jakis ale tez raczej zly bo po jezdzie chociaz auto postoi kilka godzin, czasami nawet dzien to odkrecajac go nadal jest cisnienie
nie moglem przpomniec sobie nazwy - byl to krociec a nie kolanko ;p
dodam ze po dlugiej jezdzie gdy nawet z silnika czuc cieplo nic sie nie wlacza
mieszkam w gorach wiec nie jezdze tylko po prostej drodze
i nigdy nie zaobserwowalem zeby sie wentyl wlaczyl

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt maja 31, 2011 22:45

A wskazania na liczniku? Też nie działają? W czasie jazdy normalka że się nie włącza, zwłaszcza że wyjściuowo jest schłodzony z powodu braku termostatu. jakbyś piłował na jedynce czy dwójce pod górę to dopiero. Spróbuj na postoju.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
maddict
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: maddict » wt maja 31, 2011 23:06

na liczniku strzalka nawet nie drgnie
na postoju
stalem ostatnio z jakies 15/20 minut i nic
trzeba dluzej ?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt maja 31, 2011 23:12

maddict pisze:na liczniku strzalka nawet nie drgnie
wymień czujnik temperatury...(o ile przewody od niego i sam licznik ok)
maddict pisze:stalem ostatnio z jakies 15/20 minut i nic
trzeba dluzej ?
może włącznik termiczny w chłodnicy też padnięty...

Awatar użytkownika
maddict
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Wentylatory na przelacznik

Post autor: maddict » śr cze 01, 2011 09:34

Qto pisze:
maddict pisze:na liczniku strzalka nawet nie drgnie
wymień czujnik temperatury...(o ile przewody od niego i sam licznik ok)
maddict pisze:stalem ostatnio z jakies 15/20 minut i nic
trzeba dluzej ?
może włącznik termiczny w chłodnicy też padnięty...
ale panowie zle zrozumieliscie
kiedy byl termostat wszystko dzialalo
tylko ze nie trwalo to zbyt dlugo bo uwaliło krociec

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”