Witam, jak co roku, gdy zaczyna się ciepło robić wraca temat klimatyzacji.
A mianowicie, mam taki problem:
- gdy wyłączę przycisk ECON (tzn. zgaśnie światełko) powinna się zaraz włączyć klimatyzacja, tzn. wentylatory na chłodnicy powinny pracować. A tak się nie dzieje. Zaczyna pracować, z tym że dopiero po jakimś czasie. Myślałem że to wina nie dobitej klimy (słabo chłodziła już), więc pojechałem do klimiarza, oto co się dzieje:
- klimiarz dobił mi klimę, skasował swoje i stwierdził że gdzieś musi być przerwa na kablu, ponieważ się nie kręcą wentylatory. Ja w drodze do domu, włączyłem klimę i dałem na 4 wentylator i czekałem aż się schłodzi, po ok. 5 km zaczęło dmuchać zimnym powietrzem. DZIAŁA OK! po dojechaniu do domu, na włączonym silniku, otworzyłem maskę i patrzę, wentylatory się kręcą, jak wyłączę klimę to przestają, jak załączę to kręcą i.t.d. Natomiast gdy zgaszę silnik i po pewnym czasie (10 min) go odpalę z powrotem, to klima znów nie chce pracować i trzeba by znów pojechać kilka kilometrów aby zaczęła chłodzić.....
Pytania:
- gdzie szukać przyczyny (kable, przekaźnik, bezpiecznik, wtyczka, jakiś czujnik.....)
- klima jest szczelna (tak twierdził klimiarz), sam po działającej klimie nie stwierdziłem aby się gdzieś pociła,
- może problem z włącznikiem na desce rozdzielczej lub już siada jakiś podzespół klimatyzacji (parownik, skraplacz i.t.p.)
Miał ktoś z was taki objaw???
POMOCY?
KLIMA. Kaprysy przy jej włączaniu...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
KLIMA. Kaprysy przy jej włączaniu...
Nie prawda! Przycisk ECON klimę wyłącza. Normalne będzie, że gdy go naciśniesz, klima nie będzie chodzić i wentylatory również nie będą się kręcić.bubba26 pisze:gdy wyłączę przycisk ECON (tzn. zgaśnie światełko) powinna się zaraz włączyć klimatyzacja, tzn. wentylatory na chłodnicy powinny pracować
Zacząłbym od sprawdzenia kostek od wentylatorów, tudzież samego sterownika. A podłączałeś pod komputer?bubba26 pisze:Natomiast gdy zgaszę silnik i po pewnym czasie (10 min) go odpalę z powrotem, to klima znów nie chce pracować i trzeba by znów pojechać kilka kilometrów aby zaczęła chłodzić
Re: KLIMA. Kaprysy przy jej włączaniu...
Mały update:
- dziś rano jak jechałem do pracy, ponownie załączyłem klimę i włączyła mi się po 7 minutach (przejechałem 4 km) temperatura zew. 20 stopni C, natomiast jak wracałem z pracy, to mi się klima włączyła już po 3 minutach i przejechaniu 1,5 km, temp., zew. 29 stopni C. Może mam uszkodzony jakiś czujnik temperatury tej klimy, jeżeli takowy jest. Gdzie go szukać? POMOCY!
- dziś rano jak jechałem do pracy, ponownie załączyłem klimę i włączyła mi się po 7 minutach (przejechałem 4 km) temperatura zew. 20 stopni C, natomiast jak wracałem z pracy, to mi się klima włączyła już po 3 minutach i przejechaniu 1,5 km, temp., zew. 29 stopni C. Może mam uszkodzony jakiś czujnik temperatury tej klimy, jeżeli takowy jest. Gdzie go szukać? POMOCY!
1,9 TDI 105 KM
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: KLIMA. Kaprysy przy jej włączaniu...
zacząłbym od podłączenia VCDS-a i zalogowania się w 08-klimatyzacja i kody błędów-02 i sprawdzenia czy przypadkiem nie ma jakiś błędów, jeśli będzie tak jak mówił facet od klimy czyli "stwierdził że gdzieś musi być przerwa na kablu" to na 100% będzie błąd,bubba26 pisze:gdy wyłączę przycisk ECON (tzn. zgaśnie światełko) powinna się zaraz włączyć klimatyzacja,
kolego nie wprowadzaj bubbę w błąd , w Mk5 działa odwrotnie niż działało w Mk4 i innych, ECON jest włączony gdy pali się dioda w przycisku tzn. jazda ekonomiczna, jeśli naciśniesz i dioda się wyłączy to oznacza że załączyłeś klimęseebst pisze:
Nie prawda! Przycisk ECON klimę wyłącza.