Czujnik temperatury zewnętrznej MFA szwankuje

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » czw maja 26, 2011 22:24

Hej

Kupiłem dzisiaj czujnik używany temp zewn bo tylko tego mi brakowało do mfa. Jednak pojawił się problem.

1) Podpiąłem czujnik i wcale go licznik nie widział i przeskakiwało pozycję temperatury podczas przeglądania mfa manetką
2) zrobiłem mostek między pinami kostki czujnika i tutaj jest problem. Temperatura podczas takiego mostku to chyba powinna być jakaś ekstremalna czyli -50 albo +50 a mi na liczniku pokazuje 2 stopnie ....
3) Po przeczyszczeniu styków w czujniku temperatury podpiąłem go ponownie i też pokazuje 2 stopnie na liczniku

Spróbowałem też połączyć na krzyż te piny tj powtykałem kabelki w kostkę i powsadzałem odwrotnie w czujnik i też 2 stopnie. :banghead:

Jakieś pomysły?

///

Po jakiejś godzinie temperatura na liczniku jakieś 24 stopnie. Lecz termometr pokojowy położony obok czujnika pokazał 17. Trochę za duże przekłamanie.. Da się coś z tym zrobić?

///
Acha wyczytałem także że jak czujnik dobry to powinno się wyświetlać około 25 stopni na liczniku niezależnie od temp otoczenia O_o .... . No dobra ok ale kiedy w takim razie czujnik mierzy temperaturę jaka jest naprawdę?

Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » pt maja 27, 2011 07:15

killah pisze:Acha wyczytałem także że jak czujnik dobry to powinno się wyświetlać około 25 stopni na liczniku niezależnie od temp otoczenia O_o .... . No dobra ok ale kiedy w takim razie czujnik mierzy temperaturę jaka jest naprawdę?
bzdura. Jak jest sprawny czujnik, to ma pokazywać poprawnie temperaturę otoczenia (wyjątkiem jest dłuższe stanie w korku w upale, bo czujnik się nagrzewa od silnika, i będzie te 2-3 stopnie więcej)

jak nie ma czujnika w ogóle, to mfa go omija. Jak jest uszkodzony, to pokazuje złą temperaturę - wg mnie po prostu kupiłeś uwalony czujnik

Obrazek

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej MFA szwankuje

Post autor: killah » pt maja 27, 2011 08:05

Wojtek pisze:
killah pisze:Acha wyczytałem także że jak czujnik dobry to powinno się wyświetlać około 25 stopni na liczniku niezależnie od temp otoczenia O_o .... . No dobra ok ale kiedy w takim razie czujnik mierzy temperaturę jaka jest naprawdę?
bzdura. Jak jest sprawny czujnik, to ma pokazywać poprawnie temperaturę otoczenia (wyjątkiem jest dłuższe stanie w korku w upale, bo czujnik się nagrzewa od silnika, i będzie te 2-3 stopnie więcej)

jak nie ma czujnika w ogóle, to mfa go omija. Jak jest uszkodzony, to pokazuje złą temperaturę - wg mnie po prostu kupiłeś uwalony czujnik
przeczytałem posty związane z tym zagadnieniem i doszedłem do wniosku że chodziło o sprawdzenie czujnika rezystorem 1 k ohma. jak taki się podłączy to będzie 25 stopni.

Acha no i rano już 17 stopni pokazał czujnik temp czyli tak jak na dworzu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt maja 27, 2011 08:15

killah pisze:chodziło o sprawdzenie czujnika rezystorem 1 k ohma
sprawdzenie licznika nie czujnika (rezystor zamiast czujnika)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Quintus
Użytkownik
Użytkownik
Auto: Dodge Durango SLT

Post autor: Quintus » pt maja 27, 2011 10:07

Co do jazdy ponizej 15kmh doczytałem gdzieś ze mfa pokazuje ostatnia zapamiętaną temperaturę otoczenia, by nie podawac zafałszowanej przez nagrzany silnik.

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » pt maja 27, 2011 10:23

sądzę że te 24 stopnie to pokazał przez to że był przez cały dzień w domu i dopiero po jakimś czasie się ochlodził. może jest jakiś wolny..

ssarna1
Forum Master
Forum Master

Post autor: ssarna1 » pt maja 27, 2011 15:07

To jest tak, że jak zimny czujnik (np 10 stopni) nagle ogrzejemy do 30 (na załączonym zapłonie oczywiście) to licznik będzie stopniowo zwiększał temperaturę. To po to, żeby uniknąć wahań np. jak przejeżdżamy przez krótki odcinek lasu w którym jest chłodniej to licznik tego nie pokaże.

MK3 ADZ->AGU

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”