Uniwersalna SONDA LAMBDA firmy NGK
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, jako że przeszukując forum nie znalazłem za wielu wątków tyczących się właśnie takich sond, to chciałbym spytać Was co myślicie o takim zakupie. Taka sonda kosztuje często dwa razy mniej niż dedykowana do konkretnego modelu tej samej marki. (uniwersalna NGK = 180 zł, dedykowana NGK do mego auta = 450zł) Głównie chodzi mi o sprawdzoną NGK. Czy ktoś z Was miał doświadczenia związane z uniwersalnymi sondami tej marki ?
Dodam, że mam silnik MK4 1.6 16v AUS. Z tego co czytałem to tam jest sonda 5przewodowa. Czy w związku z mógłbym kupić sondę uniwersalną NGK o ile oczywiście z dyskusji wyniknie celowość jej zakupu
Dodam, że mam silnik MK4 1.6 16v AUS. Z tego co czytałem to tam jest sonda 5przewodowa. Czy w związku z mógłbym kupić sondę uniwersalną NGK o ile oczywiście z dyskusji wyniknie celowość jej zakupu
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Ja kupiłem 6 miesięcy temu do mkII sondę uniwersalną NGK i jestem zadowolony. W tej uniwersalnej są takie rurki aby połączyć przewody przez ich ściśnięcie i na to opaski termokurczliwe.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Duża oszczędność finansowa na pewno. Też się zastanawiam czy w przyszłości nie kupić tej sondy. Dzięki z uwagę marcinek84 Czekam na jeszcze jakieś komentarze...
- Pablo Corrado
- Forum Master
Jesteś pewien, że masz sondę pięcio przewodową ???
Sprawdź to najlepiej pod autem, przed zakupem
NGK uniwersalne sądy sprawują się dobrze, pod warunkiem, że kabelki zaciśniesz/skręcisz a nie bedziesz ich lutował ze sobą.
Sprawdź to najlepiej pod autem, przed zakupem
NGK uniwersalne sądy sprawują się dobrze, pod warunkiem, że kabelki zaciśniesz/skręcisz a nie bedziesz ich lutował ze sobą.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
Z tego co przeczytałem w tym temacie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=354140" onclick="window.open(this.href);return false; , moja sonda jest pięcioprzewodowa. Zachęcam do lektury tematu.
Podobno uniwersalną moge zastosować tylko do tej za katalizatorem
Podobno uniwersalną moge zastosować tylko do tej za katalizatorem
W innym aucie mam uniwersalną NGK, a jej cena to 166zł ( z upustem ), a dedykowanej to 280zł.
Żadnej różnicy w sondzie nie było. Miałem w ręku jedną jak i drugą.
Wyglądało to jakby od dedykowanej obciąć kable
Jeżeli już założysz uniwersalną, to przewody musisz zarobić na zaciskowe rureczki. Ja nie miałem ich w zestawie NGK i długość kabli tez jest istotna.
Żadnej różnicy w sondzie nie było. Miałem w ręku jedną jak i drugą.
Wyglądało to jakby od dedykowanej obciąć kable
Jeżeli już założysz uniwersalną, to przewody musisz zarobić na zaciskowe rureczki. Ja nie miałem ich w zestawie NGK i długość kabli tez jest istotna.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Właśnie z tego co słyszałem (to oczywiście wymaga jeszcze potwierdzenia) do aut w których montowana jest 5przewodowa nie da się zamontować uniwersalnej.marcin7x5 pisze: mniej niż dedykowana do
a jaka to różnica ?Pablo Corrado pisze:że kabelki zaciśniesz/skręcisz a nie bedziesz ich lutował ze sobą.
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
TheBiSHoP, bo nie utlenia się przewód i po to są odpowiednie rurki do zaciśnięcia aby ich użyć. sondy maja małe napięcie i ważne aby nie było spadku napięcia, bo komputer otrzyma nie do końca poprawne dane.
Pierwsza PNka na BLOSie?
marcinek84, kable i tak stykasz lutując jeżeli to się dobrze robi, wiec przewodnictwo nie ma tu nic do rzeczy. Poza tym w układach o mniejszym prądzie masz połączenia lutowane. Co do przewodnictwa, spadku napięcia itp. większą role odgrywa tu długość kabli i w miarę istotne jest żeby tak obciąć kable od starej sondy żeby w połączeniu z tymi od uniwersalnej dawały długość taką jak w tej wymienianej.
Pomydliłeś trochę fakty. Przewody w sondzie się po to zaciska, a nie lutuje, bo cyna by się z czasem stopiła od ciepła i kable mógł by się rozlutować i przerwać połączenie. Połączenie zaciskane eliminuje taką rzecz, bo jest nie wrażliwe na temperaturę.
Pomydliłeś trochę fakty. Przewody w sondzie się po to zaciska, a nie lutuje, bo cyna by się z czasem stopiła od ciepła i kable mógł by się rozlutować i przerwać połączenie. Połączenie zaciskane eliminuje taką rzecz, bo jest nie wrażliwe na temperaturę.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Heh dwoni ale nie wiadomo w którym kościele, Jeden z powodów wymienił już kolega Gawior, Temperatura. Do tego kable od sondy bardzo ciężko się lutuje bo nie są ani miedziane ani aluminiowe tylko stalowe pokryte warstwą niklu. Dlatego w opakowaniach są rurki zaciskowe bo przeciętny użytkownik nie poradzi sobie z prawidłowym połączeniem przewodów w inny sposóbmarcinek84 pisze:bo nie utlenia się przewód i po to są odpowiednie rurki do zaciśnięcia aby ich użyć. sondy maja małe napięcie i ważne aby nie było spadku napięcia, bo komputer otrzyma nie do końca poprawne dane.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Re: Uniwersalna SONDA LAMBDA firmy NGK
TheBiSHoP pisze:Heh dwoni ale nie wiadomo w którym kościele, Jeden z powodów wymienił już kolega Gawior, Temperatura. Do tego kable od sondy bardzo ciężko się lutuje bo nie są ani miedziane ani aluminiowe tylko stalowe pokryte warstwą niklu. Dlatego w opakowaniach są rurki zaciskowe bo przeciętny użytkownik nie poradzi sobie z prawidłowym połączeniem przewodów w inny sposóbmarcinek84 pisze:bo nie utlenia się przewód i po to są odpowiednie rurki do zaciśnięcia aby ich użyć. sondy maja małe napięcie i ważne aby nie było spadku napięcia, bo komputer otrzyma nie do końca poprawne dane.
ZAWSZE, w dokumentacji firmowej oryginalnych, markowych sond jest wyraźnie zaznaczone, żeby nie lutować. Bosch do swoich sond dodaje w komplecie sprcjalną złączkę do kabli.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
Sprzedam:
- Paweł Marek
- V.I.P.
Zeby pojąć czemu sie zaciska a nie lutuje (chodzi o kabel sygnałowy - reszta jak kto chce) trzeba znać działanie sondy. Napięcie przez nia wytwarzane bierze się z różnic w stężeniach tlenu na zewnątrz sondy czyli w spalinach, oraz w jej wnetrzu - jest pusta w środku jak naparstek. Jedynym połaczeniem przez które konieczna do działania ilość powietrza z tlenem moze dostac się do środka sondy są przestrzenie pomiędzy drucikami kabla sygnałowego. Jesli się zlutuje - to lut wnikinie głęboko między żyłki w stronę sondy i koniecznaej do pracy sondy wymiany powitetrza w jej wnetrzu niema. No i taka sonda podziałać może trochę a potem przestanie i kupuje się nastepną twierdząc że była złej jakości. Chyba tyle w tym temaci który jest już poruszany setny raz na forum zreszta.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.