problem z licznikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
problem z licznikiem
witam kolegów, mam taki problem zmienialem wsad licznika i zrobilem babola, wyswietlacz na licznku nie dziala w miejscu malych Km ( czy jak to tam zwiemy, km chwilowych- pod tymi co okreslaja faktyczny przebieg licznika) pokazuje mi sie komunikat "def." ( dodam ze jezyk w liczniku jest niemiecki) , wyswietlacz glowny nie dziala , tzn podswietla sie ale bez wyraznych konturow( a powinnien sie swiecic samochod gdy przekrecam kluczyk) wskazniki dzizalaja poprawnie i kontrolki na liczniku rowniez, nie moge dojsc co zrobilem
w vag com pokazuje mi blad w liczniku:
65535 Internal control module memory error
00-00 - -
co mam zrobic? myslalem zeby od kogos zalatwic orginalny wsad do tego licznika tylko pytanie czy bedzie pozniej wszytko dobrze? ktos moze posiada taki wsad(pamiec) licznika?
nr licznika 2J5 920 846 C ( dodam ze licznik jest w vw golf 4- tylko nie wiem skad 2j5 poczatek?)
Dodam ze dzialem na Vag commanderze
w vag com pokazuje mi blad w liczniku:
65535 Internal control module memory error
00-00 - -
co mam zrobic? myslalem zeby od kogos zalatwic orginalny wsad do tego licznika tylko pytanie czy bedzie pozniej wszytko dobrze? ktos moze posiada taki wsad(pamiec) licznika?
nr licznika 2J5 920 846 C ( dodam ze licznik jest w vw golf 4- tylko nie wiem skad 2j5 poczatek?)
Dodam ze dzialem na Vag commanderze
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
problem z licznikiem
a nie przypadkiem 1J5... ?rafxxx pisze:nr licznika 2J5 920 846 C
Napisz jakiej firmy jest ten licznik... ciekawe czy przypadkiem nie pakowałeś wsadu z VDO do Motometera czy innego - mogłeś uwalić pamięć
problem z licznikiem
NIE nie pakowalem zadnego wsadu ale zmienilem przypadkiem magiczne cyferki a licznik jak najbardziej 2j5 tez sie zdziwilem? tak mi pokazal na vagu gdy sie lacze, jak bede mogl to podejde i zobacze jaka firma
problem z licznikiem
rafxxx, jeśli tylko zmieniłeś magiczne cyferki i pojawił ci się napis deff to jest to wynik błędu sum kontrolnych - najprostsza metoda naprawy polega na włączeniu VAG >17 instrument > zmiana kodowania np z 05112 na 05212 i zatwierdzenie - a następnie po wyłączeniu i włączeniu stacyjki powrót do poprzedniego kodowania
ale z tego co widzę to raczej uwaliłeś wsad bo nie ma takiego licznika
najprościej będzie jakbyś podesłał ten wsad - bo jak rozumiem przerabiałeś licznik w aucie czy też jakiś ściągany (bez auta)
najprościej będzie jakbyś podesłał ten wsad - bo jak rozumiem przerabiałeś licznik w aucie czy też jakiś ściągany (bez auta)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: problem z licznikiem
Qto, licznik jest VDO
co do wsadu to rozumiem ze jak ci wysle skopiowany z vag commandera to zobaczysz co i jak? a jesli jest tak ze uwalilem pamiec to bez wymiany licznika sie bedzie wystarczy tylko nowy wsad dac i bedzie dzialac?? wysle ci jak bedzie tylko dostep do kompa i sprobuje z ta adaptacja co mowiles
nie zmienialem wsadu, tylko zmienialem przebieg chcialem sprawdzic czy vag commander da rade przy liczniku z niebieskim wyswietlaczem( wczesniej zmienialem z czetrwonym) no i gdy zmienilem przebieg skasowalem cyferke we wsadzie i myslalem ze poprawilem dobrze i glupi zatwierdzilem zmiany i w tym momencie licznik zwariowal wszystkie kontrolki zgasly na wyswiegtlaczu od FIS swiecily sie jakies bledy a wskazowki przekrecily sie na max- predkosc obroty itp. Pozniej porownalem wsad licznika ze swoim roznil sie troche ale te wartosci co bylem pewien zmienilem i na ta chwile jest tak ze DEF. swieci sie po przekreceniu kluczyka w stacyjce konbtrolki sie normalnie zapalajka i gasna ale wyswietlacz nie dzialagrg474 pisze:rafxxx, jeśli tylko zmieniłeś magiczne cyferki i pojawił ci się napis deff to jest to wynik błędu sum kontrolnych - najprostsza metoda naprawy polega na włączeniu VAG >17 instrument > zmiana kodowania np z 05112 na 05212 i zatwierdzenie - a następnie po wyłączeniu i włączeniu stacyjki powrót do poprzedniego kodowania
co do wsadu to rozumiem ze jak ci wysle skopiowany z vag commandera to zobaczysz co i jak? a jesli jest tak ze uwalilem pamiec to bez wymiany licznika sie bedzie wystarczy tylko nowy wsad dac i bedzie dzialac?? wysle ci jak bedzie tylko dostep do kompa i sprobuje z ta adaptacja co mowiles
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
problem z licznikiem
jeżeli nie zmieniałeś wsadu to niewiele to zmieniarafxxx pisze:Qto, licznik jest VDO
jak dla mnie to niestety pamięć jest uwalona...wtedy trzeba fizycznie wymienić pamięć w liczniku...wylutować starą i wlutować nową - czyli można powiedzieć że jak nie zdobędziesz takiej pamięci to wymiana licznika.rafxxx pisze:a jesli jest tak ze uwalilem pamiec
Ale spróbuj jeszcze ten wsad podesłać do przedmówcy...może coś wykombinuje
problem z licznikiem
poszło pw z adresem mail - daj ten wsad to osądzimy co się stało
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
problem z licznikiem
wgranie nowego wsadu pomogło, podziękowania dla grg474, bez niego nie dałbym rady
problem z licznikiem
na zakończenie - bo pewnie inni by chcieli wiedzieć - sprawcą najprawdopodobniej był kabel vag commander, który niektóre linijki błędnie odczytał - rafxxx, zmienił rkm i welcome ale że błędnie odczytany był wsad to w związku z tym uwaliła się druga połowa wsadu.
Całe szczęście że chociaż linijki odpowiedzialne za immo ocalały
Całe szczęście że chociaż linijki odpowiedzialne za immo ocalały