Zasada działania postojówek

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kosior6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kosior6 » pt maja 06, 2011 18:23

Witam. Dzisiaj trzeba przyznać, że z braku zajęcia (wiadomo, jak człowiek nie ma co robić to myśli o głupotach :D ) przyglądałem się mojemu wozidełku i zauważyłem, że nie mam postojówek. Wyjąłem żaróweczki, są popalone, z tej racji, że dzisiaj już nie mam możliwości zamotać nowych pomierzyłem napięcia i na wiązce od postojówek napięcie jest prawidłowe tzn. w granicach 12V. I tutaj pojawia się pytania, w momencie kiedy przełącznik ustawiam na postojówki (1położenie) pojawia się napięcie na tej wiązce, ale zapalają się też normalne światła . Kiedy przełączam na 2 pozycję, napięcie z postojówek nie ginie, a światła świecą się normalnie dalej. Jednym słowem, przełącznik w obu pozycjach zapala zarówno postojówki jak i światła normalne. Wydaje mi się, że przy 1 pozycji przełącznika napięcie powinno być tylko na wiązce świateł postojowych, a kiedy włączam 2 pozycję postojówki powinny gasnąć. Co może być przyczyną? Czy możliwe jest, że kiedy założe obie żarówki od postojówek wtedy wszystko będzie dobrze? A jeżeli nie to co może być przyczyną?

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt maja 06, 2011 18:56

Zacznijmy od końca: założenie żarówek nic nie zmieni, nie ma tam krasnoludków czuwających nad instalacją.
Kolejna sprawa - definicje: mówimy tu o pozycyjnych czyli małe światełka zapalane z deski rozdzielczej; postojowe to te same małe światełka ale tylko z jednej strony, zapalane dźwignią migaczy i działające BEZ kluczyka.
A sprawa główna ma się tak, że nie jest to prawidłowe. Prawdopodobnie ktoś to przerabiał lub też uszkodził się włącznik na desce.

kosior6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kosior6 » pt maja 06, 2011 19:19

Włącznik na desce jest nowy, ale fakt modzone tam musiało być, gdyż widać dolutowane kable i włączenie świateł powoduje pojawienie się prądu jak po zapłonie, np. bez kluczyk zapalam światła i wycieraczkami mogę machać. Światła długie też bez zapłonu działać nie powinny, a u mnie po włączeniu świateł bez zapłonu można włączyć długie. Po włączeniu kierunku w prawo, bez kluczyka zapala się prawa lampa, nt w lewą stronę nie działa.

Awatar użytkownika
biercok mkII
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: biercok mkII » pt maja 06, 2011 20:32

Jak tu niektorzy prawko zdali jak nie odrozniaja podstawowych pojec, pozycyjne a postojowe. Kolego kosior6 jak wlaczas druga pozycje to pozycyjne nie maja gasnac tak jak napisales tylko swieca razem ze swiatlami mijania, bynajmniej powinny swiecic jak masz wszystko sprawne. Oczywiscie pisze jak masz przekrecony zaplon. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt maja 06, 2011 22:48

Fakt, nie wyłapałem tego: Pozycyjne mogą sie dać włączyć w zarówno pierwszej jak i drugiej pozycji włącznika; z zapłonem i bez.
Kolego Biercok mkII - dzięki za wskazanie tego!
Kolego Kosior6 - spróbuj odlutować te domowe doróbki - co się stanie. Przypuszczam, że to niepoprawne podpięcie lamp by świeciły z zapłonem; by nie pamiętać o włączaniu/wyłączaniu świateł :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”