Golf 4 1,9 TDI climatronic, klima nie działa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
dzięki za namiar, w sobotę zajmę się tym wspaniałym układem, mam nadzieję że znajdę usterkę, o wynikach napiszę
-
- Nowicjusz
Witam, rozbebeszyłem dzisiaj moją borę, posprawdzałem przewody i złączki, wszystko było ok, żaden kabel nie był uszkodzony , żadna wtyczka nie była trefna,
Sterowanie było ok, sprawdziłem dla pewności doprowadzenie prądu roboczego do układu, konkretnie 3 bezpieczniki nad akumulatorem (te zielone).
i okazało się że JEST PRZEPALONE GNIAZDO BEZPIECZNIKA 30A (pierwsze z lewej strony)
Z wierzchu bezpiecznik wyglądał że jest ok, jednak nie przewodził prądu. Miałem problem go wyciągnąć, bo stopiła się jego obudowa, a metalowa końcówka była cała utleniona. Po zeszlifowaniu wyglądał tak .
Problem został rozwiązany i klima śmiga, pozdrawiam
Sterowanie było ok, sprawdziłem dla pewności doprowadzenie prądu roboczego do układu, konkretnie 3 bezpieczniki nad akumulatorem (te zielone).
i okazało się że JEST PRZEPALONE GNIAZDO BEZPIECZNIKA 30A (pierwsze z lewej strony)
Z wierzchu bezpiecznik wyglądał że jest ok, jednak nie przewodził prądu. Miałem problem go wyciągnąć, bo stopiła się jego obudowa, a metalowa końcówka była cała utleniona. Po zeszlifowaniu wyglądał tak .
Problem został rozwiązany i klima śmiga, pozdrawiam
gornik_michal, czemu masz spaloną blaszkę bezpiecznika pierwszego z lewej i czemu tam ktoś wstawił drut
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
Re: Golf 4 1,9 TDI climatronic, klima nie działa
grg474 pisze:gornik_michal, czemu masz spaloną blaszkę bezpiecznika pierwszego z lewej i czemu tam ktoś wstawił drut
dokładnie też to zauważyłem , czemu tak masz , wymień to na ori taka jak ma być a nie jakies zawatowane
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
-
- Nowicjusz
wiem, wiem, to już sprawka poprzedniego właściciela, prowizorka ale działa ok.
nie życzę zwarcia bo nie wiem ile obciążenia wytrzyma ten drut ale zakładam ze więcej jak 110Agornik_michal pisze:prowizorka ale działa ok.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
witam, klima już działa ale się działo. Nie pojechałem do tego mechanika który stawiał na osuszacz powietrza bo szkoda mi było 200zł na wymianę i robociznę. Jeżdziłem tak myśląc że jakoś ta klima się przepcha i zacznie działać i oto co się stało: sprężarka się rozsypała w środku. Ten co ją wymieniał mówił że aż pękła a przy okazji spaliło się nawet sprzęgło sprężarki. Pech chciał że było już miesiąc po okresie gwarancyjnym(1 rok) a jak wspomniałem że założył nową sprężarkę a nie wymienił osuszacza to powiedział że to nie jest konieczne bo oględziny oleju czy czynnika nie wiem oni kwalifikują czy osuszacz trzeba wymienić czy nie. Ostatecznie założył mi sprężarkę po regeneracji i mam 3 miesiące gwarancji na nią. Kupiłem osuszacz i kazałem mu założyć. Powiedział mi że dobrze że kupiłem ten osuszacz bo układ wymagał płukania. To mniej więcej tyle, klima działa. Kosztowało mnie to 350zł plus osuszacz 53zł. Na koniec przyznał że osuszacz mógł mieć wpływ na to co się stało. Pozdrawiam wszystkich.
witam, klima już działa ale się działo. Nie pojechałem do tego mechanika który stawiał na osuszacz powietrza bo szkoda mi było 200zł na wymianę i robociznę. Jeżdziłem tak myśląc że jakoś ta klima się przepcha i zacznie działać i oto co się stało: sprężarka się rozsypała w środku. Ten co ją wymieniał mówił że aż pękła a przy okazji spaliło się nawet sprzęgło sprężarki. Pech chciał że było już miesiąc po okresie gwarancyjnym(1 rok) a jak wspomniałem że założył nową sprężarkę a nie wymienił osuszacza to powiedział że to nie jest konieczne bo oględziny oleju czy czynnika nie wiem oni kwalifikują czy osuszacz trzeba wymienić czy nie. Ostatecznie założył mi sprężarkę po regeneracji i mam 3 miesiące gwarancji na nią. Kupiłem osuszacz i kazałem mu założyć. Powiedział mi że dobrze że kupiłem ten osuszacz bo układ wymagał płukania. To mniej więcej tyle, klima działa. Kosztowało mnie to 350zł plus osuszacz 53zł. Na koniec przyznał że osuszacz mógł mieć wpływ na to co się stało. Pozdrawiam wszystkich.
- dropsik9977
- Forum Master
- Kontakt:
Troche odsiweze po poltora roku temacik
posiadam toledo II i mi rowniez klima nie dziala i co z tym idzie pompa abs rowniez ;/
mam nadpalone tez podobnie ta skrzynke i taki podobny problem z bezpiecznikiem
FOTO: http://imageshack.us/g/1/9973892/" onclick="window.open(this.href);return false;
czy to mozliwe ze przez to sa problemy ?
posiadam toledo II i mi rowniez klima nie dziala i co z tym idzie pompa abs rowniez ;/
mam nadpalone tez podobnie ta skrzynke i taki podobny problem z bezpiecznikiem
FOTO: http://imageshack.us/g/1/9973892/" onclick="window.open(this.href);return false;
czy to mozliwe ze przez to sa problemy ?
MOJE MK2 16vT BLACK STYLE'S
viewtopic.php?f=87&t=360654&p=4402073#p4402073" onclick="window.open(this.href);return false;
2012 - Chojnice, Lębork, Wilcze Laski, Cult Wilcze, Chojnice
2013 - Nowy Staw, Chojnice, VolksTreffen, 2 Get Air, Vw Mania, Style'D, STS Bydgoszcz, VAG Pojezierze,
viewtopic.php?f=87&t=360654&p=4402073#p4402073" onclick="window.open(this.href);return false;
2013 - Nowy Staw, Chojnice, VolksTreffen, 2 Get Air, Vw Mania, Style'D, STS Bydgoszcz, VAG Pojezierze,
o masakra - wymień to - czy możliwe że to przyczyna? taaaa
- dropsik9977
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Golf 4 1,9 TDI climatronic, klima nie działa
grg474 pisze:o masakra - wymień to - czy możliwe że to przyczyna? taaaa
no wlasnie dobijam targu z jednym kolega z forum o ta skrzynke cala
MOJE MK2 16vT BLACK STYLE'S