Witam,
Czasami zdarza mi się, że po wyłączeniu auta okazuje się że palą mi się przednie światła przeciw mgielne.
Jest to zupełna samowolka, gdyż praktycznie ich nie używam
Wyjściem z sytuacji jest powrót do auta włączenie ich na krótki czas i wyłączenie (czasem potrzeba kilku prób)
Mam jakieś zwarcie ? jak tego szukać ? może być jakaś inna przyczyna ?
Dzięki!
Samowolka świateł przeciw mgielnych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
jak się będą palić nie kręć pokrętłem włącznika tylko go wyjmij i wypnij wtyczkę. Zgasną to winien włącznik, nie to winien może być przekaźnik (nie zawsze jest - rozpiske gdzie jest znajdziesz forum).
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Samowolka świateł przeciw mgielnych
MK3 nie ma żadnego przekaźnika świateł. Prąd poprostu idzie z akku przez włącznik do świateł. Jeśli świecą się ciągle przeciwmgielne jest kilka możliwości.Paweł Marek pisze:jak się będą palić nie kręć pokrętłem włącznika tylko go wyjmij i wypnij wtyczkę. Zgasną to winien włącznik, nie to winien może być przekaźnik (nie zawsze jest - rozpiske gdzie jest znajdziesz forum).
Pierwsza i mało prawdopodobna to zwarcie, zrób tak jak pisze Paweł Marek - wyjmij wtyk z włącznika świateł i sprawdź czy świecą, ale podejrzewam że nie.
Wówczas sprawdzasz przełącznik - rozbierasz go, czyścisz - stary smar wywalasz, polerujesz na nowo styki, podginasz je, wszystkie zapadki smarujesz dobrym smarem i to powinno wystarczyć.
Opisany przez ciebie problem zdarza się dość często - czasem zacina się manetka wycieraczek, czasem długich, czasem właśnie któreś światła "zostają".
- Paweł Marek
- V.I.P.
skaktus, w pozycji 10 w skrzynce gdzie zwykle jest mostek rzadko ale może być również przekaźnik do p-mgielnych (53) i o nim pisałem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzięki Panowie,
Po wyjęciu wtyku z włącznika światła niestety wciąż się palą.
Żeby je zgasić muszę odpalić auto i światła włączyć a następnie wyłączyć.
Czyli zwarcie ? sprawdzać kable ?
Po wyjęciu wtyku z włącznika światła niestety wciąż się palą.
Żeby je zgasić muszę odpalić auto i światła włączyć a następnie wyłączyć.
Czyli zwarcie ? sprawdzać kable ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
tak zwarcie którego musisz szukać ale sprawdź jeszcze czy ktoś nie robił jakiejś samodzielnej modyfikacji, na przykład sam założył przekaźniki dodatkowe do p-mgielnych i ten układ zaszwankował, albo robił modyfikację przy zmianie lamp H4 na 2x H1 i kombinował w miejscu 10 (3 od prawej dolny rząd). Przy takiej zamianie zakłada się tam dodatkową zworkę, która jeśli ma zwarcie ze zworką która tam wczesniej już oryginalnie była to rozwiązanie gotowe, zajrzyj w każdym razie na skrzynkę na pozycję R10