Problem z klaksonem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kapec-k2
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z klaksonem

Post autor: kapec-k2 » ndz mar 20, 2011 20:57

Witam wszystkich. Mam problem z moim golfem mk3, otóż niedawno go zakupiłem i okazało się, że nie działa klakson. Sprawdzałem sam klakson czy po podłączeniu napięcia działa i działał. Więc szukałem dalej przyczyny. Sprawdziłem czy jest napięcie na przewodach w wtyczce dochodzącej do klaksonu i okazało się, że napięcia brak. Posprawdzałem bezpieczniki, wszystkie są dobre. Poczytałem forum i dowiedziałem się, że wadliwy może być przekaźnik, sprawdziłem na schemacie który to i poszedłem do auta aby go wyjąć lecz okazało się że go nie ma wcale... Stwierdziłem, że kupie przekaźnik i będzie ok. Kupiłem, wsadziłem, przekręciłem stacyjkę i... cały czas "trąbi". Gdzie może być problem? Przekaźnik jest ok bo sprawdzałem u sąsiada w jego golfie i było dobrze. Ściągałem też poduszkę powietrzną i sprawdziłem ohmomierzem na przewodach od przycisków i jest tam ok. Nie wiem gdzie szukać przyczyny więc proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Problem z klaksonem

Post autor: Zico63b » ndz mar 20, 2011 21:10

Jeśli klakson trąbi bez przerwy - zasilanie jest bez zarzutu, natomiast jest zwarcie przewodu brązowego (brązowo-czarnego) do masy. Począwszy od sygnału, poprzez złącze na chłodnicy, przewody do kierownicy a najprawdopodobniej blaszki w tej kierownicy są źle zmontowane.

kapec-k2
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Problem z klaksonem

Post autor: kapec-k2 » ndz mar 20, 2011 21:25

jeżeli przekaźnik jest dobry to zwarcie musi być chyba pomiędzy kierownicą a stycznikiem, dobrze myślę? A gdzie są te blaszki w kierownicy żeby je sprawdzić?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Problem z klaksonem

Post autor: Zico63b » ndz mar 20, 2011 22:48

Dokładnie pisząc: między skrzynką bezpieczników a kierownicą. Kolor brązowo-niebieski.

To gdzie dokładnie są, zależy od modelu kierownicy: z poduchą czy bez, starsza czy nowsza wersja.

kapec-k2
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z klaksonem

Post autor: kapec-k2 » ndz mar 20, 2011 23:00

Kierownica z poduszką na dwa przyciski, nie wiem czy nowa wersja golf jest 95r. A kabel na pewno brązowo-niebieski? Bo pod maską do klaksonu idzie kabel brązowo-czarny i żółto-czarny.

Edit:

Będzie trzeba ściągać kierownicę?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Problem z klaksonem

Post autor: Zico63b » ndz mar 20, 2011 23:15

Może wystarczy zdemontować przyciski, o ile nie jest przetarty gdzieś przewód. Jeśli po zdjęciu przycisków trąbi nadal - no, to trudno - trzeba szukać "głębiej".
Kolor przewodu zmienia się gdy przechodzi on przez skrzynkę, stąd najpierw podałem brązowo-czarny. Przetarcia zdarzają się częściej pod akumulatorem niż w kabinie...

kapec-k2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kapec-k2 » ndz mar 20, 2011 23:39

Przy przyciskach jest ok, zwierają do masy po wciśnięciu więc będę szukać głębiej jutro napisze czy coś znalazłem

kapec-k2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kapec-k2 » pn mar 21, 2011 13:29

Witam, klakson naprawiony. Najpierw odkręciłem kierownicę, posprawdzałem wszystkie przewody, przeczyściłem wszystko. po złożeniu i tak nie działało więc szukałem dalej. Rozebrałem plastiki pod kierownicą i zobaczyłem dziwny kabelek, który na bank nie był oryginalny... Jednym końcem szedł do masy i był podpięty pod jedną z nóżek przekaźnika od świateł awaryjnych, na drugim końcu była niebieska żaróweczka. Wyciągnąłem ten kabel i wszystko działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”