Nagle przestał odpalać!

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
olia
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Nagle przestał odpalać!

Post autor: olia » ndz mar 20, 2011 17:08

Może mi choć trochę dzisiaj pomożecie, bo do jutra jak zadzwonię do mechera, to mnie szlag trafi. W piątek wjechałam do garażu, zgasiłam silnik, wszystko było okej. Wcześniej żadnych problemów z odpalaniem, nawet w mrozy. Dzisiaj chcę jechać i wszystkie kontrolki są okej po przekręceniu kluczyka, radio gra, tylko jak przekręcam kluczyk dalej, tylko pyknięcie pod maską i w ogóle nawet nie kręci. Po prostu nic. Co znowu szlag trafił, może macie jakieś pomysły? Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Nagle przestał odpalać!

Post autor: Zico63b » ndz mar 20, 2011 17:18

Włącznik elektromagnetyczny rozrusznika lub sam rozrusznik. Zużyte szczotki raczej nie, uzwojenie wciągające nie miałoby dość sił na uruchomienie elektromagnesu.

Awatar użytkownika
olia
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Nagle przestał odpalać!

Post autor: olia » ndz mar 20, 2011 17:24

Dzięki. Ale oczywiście wg mojego męża znowu to jest moja wina. Auto kupione pół roku temu i zaraz to chyba karoseria zostanie niewymieniona. Dosłownie raz na miesiąc coś się pieprzy. A koszt naprawy tak mniej więcej jaki może być przy włączniku elektromagnetycznym rozrusznika i przy rozruszniku?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Nagle przestał odpalać!

Post autor: Zico63b » ndz mar 20, 2011 17:31

Rozrusznik min. 400,-
Elektromagnes teraz znalazłem tylko w serwisie VW - też ok 400,- ale zamienniki będą sporo tańsze.
By jednak przekonać się która z części uległa awarii, elektromagnes (1) czy sam rozrusznik (2) - można śrubokrętem z plastykową rękojeścią zewrzeć ostrożnie dwie śruby na elektromagnesie, połączone zieloną kreską. Rozrusznik powinien zakręcić
UWAGA! Pojazd musi być na luzie i ręczny zaciągnięty. Kluczyk (czyli zapłon :hmm: ) nie jest tu wymagany, do tej próby.
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz mar 20, 2011 17:39 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Nagle przestał odpalać!

Post autor: Qto » ndz mar 20, 2011 17:38

elektromagnes żeby dobrać to pocza dokładny numer rozrusznika...ja jak dobrze pamiętam dałem 50zł, tyle że wygląda na jakiś prywaciarski...na "normalny" w IC musiałbym wtedy czekać 3dni więc zaryzykowałem i gada bez problemów...jakby nie było koszt ok 100zł cza liczyć

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Nagle przestał odpalać!

Post autor: Zico63b » ndz mar 20, 2011 17:41

Naturalnie, z kupnem rozrusznika nie należy się śpieszyć, czasem jest to tylko drobnostka, do usunięcia za kilka(dziesiąt) złotych.
Natomiast gdyby winien był elektromagnes - on niestety jest nierozbieralny.

Awatar użytkownika
olia
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Nagle przestał odpalać!

Post autor: olia » ndz mar 20, 2011 18:14

Dzięki Chłopaki! Dałam mu ostatnią szansę i pyknął, ale odpalił!!! Jakaś masakra. Naprawy raczej nie uniknę, bo przed samym odpaleniem jednak coś pyka a nie pykało. Zobaczymy, czy mi rano odpali jak będę do roboty jechać. Dzięki jeszcze raz za pomoc!
P.S. Dopiekłam mężowi - zrugałam go jak diabli, bo najlepiej powiedzieć, że baba zepsuła, a z naszej dwójki to on gorzej jeździ.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Nagle przestał odpalać!

Post autor: grg474 » ndz mar 20, 2011 18:23

olia pisze:P.S. Dopiekłam mężowi - zrugałam go jak diabli, bo najlepiej powiedzieć, że baba zepsuła, a z naszej dwójki to on gorzej jeździ.
no w ogóle coś mąż ciapa że żona musi pytać na forum - jak już będziesz u tego mechanika - niech ci sprawdzi jeszcze 2 rzeczy:
1. prąd na akumulatorze
2. niech ominie stacyjkę i sprawdzi zwykłym kablem - bo jest też taka możliwość że jest słaby styk na kostce stacyjki

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
olia
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Nagle przestał odpalać!

Post autor: olia » ndz mar 20, 2011 23:45

No i znowu nie pali! Nie będę nawet kombinować jak dojechać do mechera - jutro jak kumpel skończy pracę w warsztacie to ma do mnie podjechać i zobaczyć. Dzięki jeszcze raz za wszystko.
P.S. Usłyszałam, że się psuje, bo za szybko jeżdżę :shock: (kolegę męża wyrąbałam na autostradzie i ten naskarżył mojemu, że ze 160/h jechałam, phi też osiągi, nie ma co), jeździłam wolniej jak miałam dupiastego forda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”