Pytanie laika o zapalniczkę

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

allegro9393
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: allegro9393 » śr mar 16, 2011 00:31

No więc prawdopodobnie odziedziczę ten piękny, wiekowy samochód. Mam ogromny dylemat z racji mojej niewiedzy dot. wlasnie zapalniczki w tym modelu. W swoim samochodzie mam/bede miał cos takiego:
Obrazek

Jest to chyba standardowa golfowska zapalniczka. I teraz moje pytanie, czy nie bedzie problemu zeby podlaczyc do niej cos typu transmiter, lodówke samochodową czy cokolwiek innego z wejsciem do zapalniczki takim:

ObrazekObrazekObrazek

Ja mam wrażenie, że do kompletnie inne wejście więc co ew. trzeba byłoby wymienic ?

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » śr mar 16, 2011 02:45

Będzie grać.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr mar 16, 2011 03:30

Tylko ostrożnie z mocą podłączanych urządzeń. Po pierwsze z racji niezbyt grubych przewodów do zapalniczki w samochodzie i niewielkiego bezpiecznika. Po drugie z racji tego że tego typu przedłużacze też mają małą wytrzymałość (większość to Chiny - gdyby kiedy Kolega przeciął taki "porządny" przewód jak od przedłużacza na fotce - zobaczyłby cieniutką miedzianą niteczkę jako żyłę; reszta to marny plastyk!). I po trzecie wreszcie że połączenie gniazdo-wtyk lubi się bardzo grzać przy dużym poborze prądu.
Tak więc nawigacja, lampka do czytania, zasilacz telefonu - owszem, może jeszcze laptop; już z lodówką to bym pomyślał...

allegro9393
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Pytanie laika o zapalniczkę

Post autor: allegro9393 » śr mar 16, 2011 08:18

Lodówkę podałem dla przykładu, wpadła mi do głowy. Bardziej mi chodzi o transmiter, zasilacz do telefonu. Jak mówicie, że będzie grać to kamien z serca i dziękuje za rady.

Edit: jeszcze mam pytanie, mianowicie chcę podłączyć ten transmiter, ale mam nie podłączoną antenę do radia, wiadomo że żebym mógł to zrobić trzeba rozebrać nadkole z tego co pamietam i tam sie bawic. Stąd moje pytanie czy do transmiter wyśle na tyle silny sygnal zeby radio bez anteny go odebrało, bedzie dzialalo ?

Awatar użytkownika
adamtb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: adamtb » śr mar 16, 2011 22:09

Dobry transmiter powinien wysłać na tyle mocny sygnał że radio go złapie nawet na gwoździu :D , a jak nie to kup jakiś wzmacniacz antenowy (groszowe sprawy) podepnij i transmiterowi na pewno wystarczy.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”