Problem z centralnym zamkiem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sokol26
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sokol26 » pt mar 04, 2011 01:09

Witam!
Mam golfa z 91r z wmontowanym radiowym centralnym zamkiem przez poprzedniego właściciela, działał on poprawnie, z nawet dość sporej odległości. Problem zaczął się gdy wywaliłem starą deskę i wstawiłem tą z mkIII, zamek reaguje chyba raz na jakieś 100 wciśnięć na pilocie stojąc przy samochodzie. Kompletnie nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny i od czego zacząć... Bateria w pilocie nie jest rozładowana, patrzyłem również na zapasowym i dzieje się to samo, przypuszczam że nie jest to też problem tego typu że podczas montażu deski uszkodziłem lub wypiąłem jakiś z kabelków od centralnego ponieważ działa, tylko bardzo rzadko reaguje na sygnał z pilota...

Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Kontakt:

Post autor: martinezz123 » pt mar 04, 2011 01:17

a centralka ma antenkę ?? jak ma spróbuj ją przedłużyć , to jest zazwyczaj kawałek kabelka nie bedzie z tym problemów

vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

Awatar użytkownika
sokol26
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sokol26 » pt mar 04, 2011 01:30

sam niewiem, muszę jutro spojrzeć na wszystkie kable od centralki, tyle że niesamowity tam bałagan jest z tymi kablami i wszystko jest luzem wciśniete za deske żeby niewylatywało na pedały :hmm: może podczas grzebania ta antenka zmieniła swoje położenie, o ile wogóle jest. Tylko że czasem z przyzwyczajenia jak zamknąłem z pilota i zaskoczyło, potem niemogłem sie dostać do auta, musiałem otwierać kluczykiem i sluchać wycia alarmu w centrum miasta, trzymając pilota przy tych wszystkich bebechach od alarmu czyli tej całej centralce i reakcja była taka sama jak wcześniej pisałem, tz łapało dopiero po kilkudziesieciu wciśnięciach pilota...

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » pt mar 04, 2011 09:49

sokol26 pisze:niesamowity tam bałagan jest z tymi kablami i wszystko jest luzem wciśniete za deske żeby niewylatywało na pedały
To przy okazji wymiany deski trzeba było od razu zrobić tam porządek, jak miałeś wszystko na wierzchu..

A znając życie i fachowość wszelkiej maści monterów od alarmów itp. to pewnie są dzikie wpinki w instalację samochodu i jeden wielki bajzel, co również niekorzystnie wpływa na działanie różnych urządzeń..

Tak więc dziwię się Twojemu podejściu i zasłonięciu syfu deską bez jego uporządkowania, za to Ty nie powinieneś się dziwić, że masz później takie akcje z alarmem..

A w związku z Twoim problemem polecam jeszcze raz zdjąć deskę, zrobić porządek z instalacją, ładnie wszystko poukładać i pospinać i wtedy sprawdzić jak będzie się zachowywał alarm..
Bez zrobienia w/w szkoda czyjegokolwiek czasu na główkowanie co może być przyczyną, zwłaszcza, że martinezz123 podał Ci najczęstszą i jeśli to nie działa, jak również nie działa próba wyłączenia alarmu przy samej centralce to jeszcze sprawdziłbym baterię w pilocie i wziął się za robotę z instalacją :bigok:

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

Awatar użytkownika
sokol26
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sokol26 » pt mar 04, 2011 21:46

Masz racje, zrobiłem to jak zrobiłem bo miałem dość, poprostu brakło mi cierpliwości i dałem sobie z tym spokój, chciałem to mieć jak najszybciej za sobą, tych kabli było tam tyle że niemogłem na nie patrzeć. Swoją drogą to co ma bałagan w kablach do działania wszystkich instalacji... jutro mam czas to kupie bateryjke, uporządkuje z grubsza kabelki i obejrze tą centralke, zobaczymy co z tego wyniknie, mam nadzieje że uda mi sie z tym uporać, otwieranie z pilota było o wiele wygodniejsze :bajer:

Problemem okazała się jednak bateryjka, wcześcniej zasugerowałem sie tym że przestało działać po zmianie deski i tym że sprawdzałem na dwóch pilotach, w tamtym też musi być rozładowana :) powinien był sprawdzić to wcześniej, przepraszam za problem i dziękuje za pomoc :)

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » sob mar 05, 2011 15:01

sokol26 pisze:co ma bałagan w kablach do działania wszystkich instalacji
A chociażby to, że jak Ci się gdzieś kable przetrą to łatwiej o zwarcie :bigok:
Poza tym w przypadku centralnego/alarmu sianie instalacji może powodować zakłócenia w odbiorze sygnału z pilota.

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”