Po założeniu licznika pełno błędów, silnik się nie uruchamia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam następujący problem. W moim golfie IV 2000r (modelowo 2001r) wyświetlacz komputera traci kontrast. Wczoraj pomyślałem że sprawdzę co jest nie tak, myślałem że może coś z połączeniem wyświetlacza z płytką. Nie robiłem tego pierwszy raz, bo już kiedyś w innym liczniku Golfa IV wymieniałem podświetlenie. Wyciągnąłem więc licznik i przyniosłem do domu. Okazało się że wyświetlacz jest połączony tasiemką, więc nic nie zrobię. Z racji że było już późno, nie chciało mi się iść do samochodu, pomyślałem że założę następnego dnia. Dziś wziąłem go i podłączyłem. Po przekręceniu kluczyka wyskoczył komunikat "CHECK BRAKE PADS" czy jakoś tak, pomyślałem, że to dlatego że wyciągnąłem licznik i muszę skasować błędy. Zauważyłem również że świeci się kontrolka immo. Po chwili wyskoczył komunikat że immo aktywowane. Po podłączeniu do vag-com'a i sprawdzeniu błędów wyskakują następujące błędy:
Address 17 -------------------------------------------------------
Controller: 1J0 920 825 C
Component: A4-KOMBIINSTR. VDO V09
Coding: 01124
Shop #: WSC 19410
IMMO-IDENTNR: VWZ7Z0Y2726327
5 Faults Found:
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
30-00 - Open or Short to B+
00779 - Outside Air Temp Sensor (G17)
01314 - Engine Control Module
49-00 - No Communications
01316 - ABS Control Module
01321 - Control Module for Airbags (J234)
Address 19 -------------------------------------------------------
Controller: 6N0 909 901
Component: Gateway K<->CAN 0001
Coding: 00006
Shop #: WSC 01317
4 Faults Found:
00778 - Steering Angle Sensor (G85)
Zaznaczam, że w żadnym wypadku nie próbowałem uruchamiać silnika bez licznika. Zastanawiam się co może być tego przyczyną. Bardzo proszę o pomoc.
Mam następujący problem. W moim golfie IV 2000r (modelowo 2001r) wyświetlacz komputera traci kontrast. Wczoraj pomyślałem że sprawdzę co jest nie tak, myślałem że może coś z połączeniem wyświetlacza z płytką. Nie robiłem tego pierwszy raz, bo już kiedyś w innym liczniku Golfa IV wymieniałem podświetlenie. Wyciągnąłem więc licznik i przyniosłem do domu. Okazało się że wyświetlacz jest połączony tasiemką, więc nic nie zrobię. Z racji że było już późno, nie chciało mi się iść do samochodu, pomyślałem że założę następnego dnia. Dziś wziąłem go i podłączyłem. Po przekręceniu kluczyka wyskoczył komunikat "CHECK BRAKE PADS" czy jakoś tak, pomyślałem, że to dlatego że wyciągnąłem licznik i muszę skasować błędy. Zauważyłem również że świeci się kontrolka immo. Po chwili wyskoczył komunikat że immo aktywowane. Po podłączeniu do vag-com'a i sprawdzeniu błędów wyskakują następujące błędy:
Address 17 -------------------------------------------------------
Controller: 1J0 920 825 C
Component: A4-KOMBIINSTR. VDO V09
Coding: 01124
Shop #: WSC 19410
IMMO-IDENTNR: VWZ7Z0Y2726327
5 Faults Found:
00779 - Outside Air Temp Sensor (G17)
Address 19 -------------------------------------------------------
Controller: 6N0 909 901
Component: Gateway K<->CAN 0001
Coding: 00006
Shop #: WSC 01317
4 Faults Found:
00778 - Steering Angle Sensor (G85)
Zaznaczam, że w żadnym wypadku nie próbowałem uruchamiać silnika bez licznika. Zastanawiam się co może być tego przyczyną. Bardzo proszę o pomoc.
Udało mi się skasować ten:
ale wiedziałem że on będzie bo niedawno wymieniałem świece żarowe i żeby sprawdzić je odłączyłem czujnik temp.
Teraz mam pilny wyjazd, więc jak będę to sprawdzę.
Z góry dzięki za pomoc.
ale wiedziałem że on będzie bo niedawno wymieniałem świece żarowe i żeby sprawdzić je odłączyłem czujnik temp.
Teraz mam pilny wyjazd, więc jak będę to sprawdzę.
Z góry dzięki za pomoc.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Słuchaj,może poprostu źle wpiąłeś jedną z wtyczek?
Re: Po założeniu licznika pełno błędów, silnik się nie uruch
Też tak myślałem, ale po odłączeniu i ponownym podłączeniu jest dalej to samo.stonefree pisze:Słuchaj,może poprostu źle wpiąłeś jedną z wtyczek?
Tak się zastanawiam, czy nie jest to wynikiem tego, że nie odłączyłem akumulatora przed wyciągnięciem licznika, ale jak kiedyś robiłem z podświetleniem w golfie z 1998r SDI bez kompa, to wszystko było ok.
Aha, jeszcze jedno mnie zastanawia, bo jak wsiadłem do samochodu żeby wyciągnąć licznik, to przekręciłem na momencik kluczykiem żeby zgasło oświetlenie w środku, ale zaraz wróciłem do położenia początkowego, więc nie był włączony zapłon podczas odłączania licznika (ale radio samochodowe się uruchomiło i chodziło do momentu całkowitego wyciągnięcia kluczyka). Czy to może być przyczyną?
Poprawka. Sprawdziłem jeszcze raz czy wtyczki są OK. Jeszcze raz odłączyłem każdą z wtyczek i podłączyłem ponownie, podociskałem. Okazuje się że to pomogło, musiała być któraś niedociśnięta. Strasznie krótkie są te przewody, ciężko dostać się do wtyczek i może dlatego nie zostały one dobrze dociśnięte.
W każdym razie, udało mi się uruchomić silnik. Jedyne co zostało,to błąd airbag'a. Prawdopodobnie jeszcze nie jest całkowicie dociśnięty lub nawala kabelek od airbaga.
stonefree - dzięki za pomoc.
Dziś sprawdzałem niebieską wtyczkę, dociskałem mocno i dalej nic, dalej wyskakuje "AITBAG FAIL";/ Czy możliwe jest aby poduszka lub sterownik poduszki się uszkodził? Jeszcze będę sprawdzał połączenia i może jak będę miał jak, to sprawdzę z inną poduszką (jeżeli mogę podpiąć poduszkę z innego Golfa IV).
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tyle że kontrolka airbaga sama nie zgaśnie...trzeba VAGiem skasować błąd
Co do poprzedniego problemu to czasami zegary złapią zawieszkę przy ich podłączaniu...wtedy cza odłączyć i podłączyć ponownie - tak jak zrobiłeś - lub odłączyć aku na chwilę...
Co do poprzedniego problemu to czasami zegary złapią zawieszkę przy ich podłączaniu...wtedy cza odłączyć i podłączyć ponownie - tak jak zrobiłeś - lub odłączyć aku na chwilę...
Hmm, tylko że po podłączeniu licznika, jak już odpalił ja kasowałem błąd airbag'a. Dziś jak dociskałem i sprawdzałem jeszcze raz, nie miałem kompa przy sobie i nie kasowałem błędów. Zaraz to sprawdzę .
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jak się ni da skasować to nie zapomnij zobaczyć numeru błędu...żeby można było przyczynę szukać
Re: Po założeniu licznika pełno błędów, silnik się nie uruch
Kurcze, muszę poprawić, bo napisałem że kasowałem błąd airbaga, ale z tego wszystkiego wyszło że nie sprawdzałem airbaga, bo sprawdzałem błędy poprzez Auto-Scan i nie zaznaczyłem "Include Airbags" . Jak to człowiek czasem nie pomyśli, a przecież nie wykazało mi w błędach airbaga, tylko na wyświetlaczu komputera. Z drugiej strony, to nie pomyślałem że ten błąd sam nie zgaśnie, tak jak błąd immo, lub klocków hamulcowych który pojawiał się na początku.Qto pisze:tyle że kontrolka airbaga sama nie zgaśnie...trzeba VAGiem skasować błąd
Teraz wszedłem bezpośrednio w "15-Airbags" no i po sprawdzeniu, wykryło błąd, ale po skasowaniu już go nie ma . Po włączeniu zapłonu też już się nie pojawia, wszystko jest OK. Dzięki wielkie wszystkim zainteresowanym .