piszczy jak wlaczam swiatla
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Postaram się opisać najdokładniej jak potrafię mój problem.
Mianowicie często mi się zdarza że zapale silnik, włączam światła mijania i słyszę piiiiii (światła się palą tylko cały czas piszczy). Przy włączaniu świateł pozycyjnych to samo piiii.
Kiedy na wyłączonym silniku przekręcę kluczykiem tak aby tylko kontrolki się zapaliły chcę włączyć światła mijania lub pozycyjne słyszę ten sam pisk (piiii). Zdarzy się tak, że na zimnym silniku przyjdę do auta, odpalę silnik włączę światła i pisku nie ma a zdarzy się tak że ten pisk jest i wtedy nawet jak będę z 10 razy włączał i wyłączał światła i ten pisk będzie.
Nawet w trakcie jazdy (światła zapalone wsio ok, pisku nie ma) dojeżdżając do zakrętu, zwalniam, włączam kierunek, skręcam i słyszę piiii. Zatrzymuje się, wyłączam światła, chcę je włączyć słyszę piiii. Wyłączam silnik, jeszcze raz włączam i pisk jest.
Jadąc na wyłączonych światłach przejadę nie wiem 100metrów czy 5kilometrów przy próbie włączenia świateł słyszę piiiii.
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem ale myślę, że znawcy będą wiedzieć o co chodzi.
Tak więc proszę o pomoc a jeśli nadal jest jakaś niejasność to pisać.
Auto: Golf III 1.6 AEE benzyna, nie wiem czy to ma znaczenie auto posiada el. regulacja świateł. Stary akumulator bodajże 74Ah firmy bosch
Co może być nie tak ? Gdzie mam zajrzeć ? Co jest do wymiany ?
Mianowicie często mi się zdarza że zapale silnik, włączam światła mijania i słyszę piiiiii (światła się palą tylko cały czas piszczy). Przy włączaniu świateł pozycyjnych to samo piiii.
Kiedy na wyłączonym silniku przekręcę kluczykiem tak aby tylko kontrolki się zapaliły chcę włączyć światła mijania lub pozycyjne słyszę ten sam pisk (piiii). Zdarzy się tak, że na zimnym silniku przyjdę do auta, odpalę silnik włączę światła i pisku nie ma a zdarzy się tak że ten pisk jest i wtedy nawet jak będę z 10 razy włączał i wyłączał światła i ten pisk będzie.
Nawet w trakcie jazdy (światła zapalone wsio ok, pisku nie ma) dojeżdżając do zakrętu, zwalniam, włączam kierunek, skręcam i słyszę piiii. Zatrzymuje się, wyłączam światła, chcę je włączyć słyszę piiii. Wyłączam silnik, jeszcze raz włączam i pisk jest.
Jadąc na wyłączonych światłach przejadę nie wiem 100metrów czy 5kilometrów przy próbie włączenia świateł słyszę piiiii.
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem ale myślę, że znawcy będą wiedzieć o co chodzi.
Tak więc proszę o pomoc a jeśli nadal jest jakaś niejasność to pisać.
Auto: Golf III 1.6 AEE benzyna, nie wiem czy to ma znaczenie auto posiada el. regulacja świateł. Stary akumulator bodajże 74Ah firmy bosch
Co może być nie tak ? Gdzie mam zajrzeć ? Co jest do wymiany ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
dużo o pisku piszesz ale nie piszesz skąd dochodzi...
jeden z kilku tematów http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=385390" onclick="window.open(this.href);return false;fiszerman pisze:auto posiada el. regulacja świateł
pisk dochodzi z okolic włącznika świateł lub skrzynki bezpieczników.
http://w574.wrzuta.pl/film/8lWE4pW6fLj/mov01363" onclick="window.open(this.href);return false; - filmik pokazujący owe piszczenie.
http://w574.wrzuta.pl/film/8lWE4pW6fLj/mov01363" onclick="window.open(this.href);return false; - filmik pokazujący owe piszczenie.
- Qto
- _
- Kontakt:
a nie jest to ten sam dźwięk co przypomnienie o włączonych światłach ?? Może tam coś nie halo...od zawsze tak masz, czy nagle się stało ?? Może jakaś niefachowa rzeźba poprzedniego właściciela...jak by nie było cza dojść do tego co piszczy i wtedy szukać przyczyny dlaczego...
chyba ten sam ale potwierdzę to dzisiaj późnym wieczorem lub jutro. ( Nie chce mi się iść teraz do auta )Qto pisze:a nie jest to ten sam dźwięk co przypomnienie o włączonych światłach ??
hmm od paru dni może od tygodnia tylko że wcześniej jak zapiszczało to wystarczyło wyłączyć światła i włączyć jeszcze raz i pisku już nie było, a od wczoraj te piszczenie zrobiło się coraz częstsze i już nie chce tak łatwo ustąpić.Qto pisze:od zawsze tak masz, czy nagle się stało ??
- Qto
- _
- Kontakt:
a innym ma się chcieć zastanawiać co jest nie tak z Twoim autem...?fiszerman pisze:Nie chce mi się iść teraz do auta
Tak to jest ten sam dźwięk.
Wybacz ale potrzebowałem chwili odpoczynku po pracy
Wybacz ale potrzebowałem chwili odpoczynku po pracy
- Qto
- _
- Kontakt:
to musisz się dostać do źródła dźwięku i zobaczyć pod co jest podłączone...jeżeli jest oryginalnie to jest podłączone pod stacyjkę, krańcówkę drzwi i światłą postojowe...trudno żeby jednocześnie szlag trafił stacyjkę i krańcówka dawała zwarcie, także najpewniej sam przekaźnik uległ uszkodzeniu. Jeżeli jest rzeźbione to cza sprawdzić pod co podłączone...fiszerman pisze:Tak to jest ten sam dźwięk.
hmm. z powodu wyjazdu na parę dni, samochód stał i w ogóle nie był odpalany, dzisiaj po przyjeździe do domu, odpalam auto, pojeździłem trochę, miałem parę przystanków i ani razu te piszczenie mi się nie włączyło. Także narazie jest dobrze, jakby powróciło to oczywiście dostanę się do źródła dźwięku i na pewno tutaj napiszę.