Awarja rozrusznika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Awarja rozrusznika

Post autor: DejaVu » śr lut 23, 2011 14:20

Witam! dziś na Mazurach było -22 golf nie chciał odpalić-padł akumulator ,chociaż go 2 dni temu ładowałem! podłączyłem więc prostownik i odpalałem na prostowniku-poszedł dymek i zauważyłem że spalił się taki miedziany kabel na rozruszniku.Jest on chyba od stojana(masa) ?? tak mi się wydaje - ale nie znam się.Od czego to jest-jak odpalić teraz diesla bez rozrusznika-lub jak to zrobić aby dojechać do mechanika? Czy w golfie łatwo jest wymontować rozrusznik? bez kanału,czy da radę z góry? ile trzeba śrub odkręcić???
Obrazek

Seat Mii 1.O CHYA

rodek
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Awarja rozrusznika

Post autor: rodek » śr lut 23, 2011 15:26

o ile pamiętam - miedziany przewodzik to połączenie ze szczotkami a sam rozrusznik wymontowałem od góry po odkręceniu dwóch śrub ( silnik ALH ), w dziale FAQ masz foto poradę czyszczenie i smarowanie rozrusznika golfa III może się przyda

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Awarja rozrusznika

Post autor: DejaVu » śr lut 23, 2011 15:54

Mam stare rozruszniki od Tarpana - więc się przyjrzałem .Wychodzi na to że ten miedziany zwój idzie od włącznika elektromagnetycznego do środka rozrusznika - pewnie do uzwojenia wzbudzenia?? Chciałbym wymontować rozrusznik ale nie widzę śrub!!! znalazłem jedną pod kablami rozkręca się takie coś na klucz 13 - i wtedy widać dużą nakrętkę na klucz 18 chyba-ja takiego klucza nie mam - 19 ani 17 nie pasuje! Druga śruba chyba jest pod spodem - trzeba też odkręcić taki uchwyt co trzyma wąż od chłodnicy???? innych śrub nie widać. Mógłbyś podać linka do tej porady?! bo w szukajce nic mi nie znalazło-znaczy coś jest ale to nie to!! :pub:

Seat Mii 1.O CHYA

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: guziolek » śr lut 23, 2011 17:55

DejaVu pisze: widać dużą nakrętkę na klucz 18 chyba-ja takiego klucza nie mam - 19 ani 17 nie pasuje!
No to musisz sobie kupić albo od kogoś pożyczyć, innej rady nie widzę :grin:
Porada jak rozbierać jest jak najbardziej w dziale FAQ wyskakuje jako jeden z pierwszych temat w szukajce. Trzeba tylko wyszukiwać w tym dziale.

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Awarja rozrusznika

Post autor: DejaVu » śr lut 23, 2011 19:17

Znalazłem :bajer: jeszcze nie miałem czasu poczytać.Musiałem pojechać pociągiem do miasta -aby od brata pożyczyć golfa3-jest na zwolnieniu(gips) więc nie jeździ , mi auto potrzebne do roboty, lecz jutro robię sobie wolne i wyciągam rozrusznik-klucz mam od brata ,tyle że płaski więc nie wiem czy dam radę?no i zawożę rozrusznik do naprawy! W golfie 3 jest lepsze dojście

Seat Mii 1.O CHYA

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Awarja rozrusznika

Post autor: wesol » śr lut 23, 2011 20:02

kup nasadke w castoramie lub na gieldzie. Koszt napewno nie jest jakis mega duzy.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Awarja rozrusznika

Post autor: DejaVu » śr lut 23, 2011 20:22

Jutro jak nie dam rady płaskim ,to na pewno pojadę coś kupić( po to pożyczyłem auto) z mojego zadupia to ciężko bez samochodu :crazy: Pociągi tylko 3 na dzień , a do PKS 4km.z buta.Latem bym rower przeprosił :hmm:

Seat Mii 1.O CHYA

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: guziolek » śr lut 23, 2011 20:31

DejaVu pisze:Jutro jak nie dam rady płaskim ,to na pewno pojadę coś kupić( po to pożyczyłem auto) z mojego zadupia to ciężko bez samochodu :crazy: Pociągi tylko 3 na dzień , a do PKS 4km.z buta.Latem bym rower przeprosił :hmm:
U mnie nawet pociągu nie ma, ale do PKSu tylko 2 km :okej:

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Awarja rozrusznika

Post autor: DejaVu » śr lut 23, 2011 20:43

Zadałem pytanie w tym FAQ dotyczące rozrusznika-i usunęli posta :kac: Dziwne temat nie zamknięty więc czemu??

Seat Mii 1.O CHYA

rodek
Mały gagatek
Mały gagatek

Awarja rozrusznika

Post autor: rodek » śr lut 23, 2011 21:00

proszę - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=149224" onclick="window.open(this.href);return false;

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DejaVu » śr lut 23, 2011 21:09

rodek pisze:proszę - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=149224" onclick="window.open(this.href);return false;
Troszeczkę się spóźniłeś :bigok: ale dzięki bo dzięki Twojej wcześniejszej wypowiedzi wiedziałem gdzie szukać :pub: Szkoda że takiego gofra nie można odpalić innym sposobem :foch: syrenę paliłem ze sznurka :bylo: a tu du.. W lato to bym spróbował na pych i dojechał do warsztatu-a tak jutro sam będę próbował z tym walczyć.

Seat Mii 1.O CHYA

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: guziolek » śr lut 23, 2011 21:41

DejaVu pisze:W lato to bym spróbował na pych i dojechał do warsztatu
Ojjj nie wiem czy gdziekolwiek byś po takiej próbie o siłach własnego silnika dojechał :grin: .

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DejaVu » śr lut 23, 2011 21:51

guziolek pisze:
DejaVu pisze:W lato to bym spróbował na pych i dojechał do warsztatu
Ojjj nie wiem czy gdziekolwiek byś po takiej próbie o siłach własnego silnika dojechał :grin: .
Dlaczego?? bo diesla(mój pierwszy) nie wolno na pych? :jezor:

Seat Mii 1.O CHYA

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Awarja rozrusznika

Post autor: guziolek » śr lut 23, 2011 21:58

Nom właśnie z tego powodu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”