Duży pobór prądu, odpalenie rano, pulsujące oświetlenie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

eldresso
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: eldresso » śr lut 16, 2011 18:03

Witam.
Mam trzy problemy:
Golf II z monowtryskiem i gazem (chodzi tylko na gazie. Na benzynie nie odpala - więcej na ten temat tutaj) + uszkodzona sonda lambda (z tego co gazownik powiedział)
1. Pobór prądu przy wyłączonym silniku i odłączonym (z kostki) radiu to 470mA. Samochód bez alarmu, centralnego. Drzwi oczywiście pozamykane. Co może pobierać tak duży prąd? Rozrusznik? - i tu drugie pytanie
2. Codziennie odpalając z rana, pomimo naładowanego akumulatora, który całą noc był podłączony do prostownika, wydaje mi się, że wstrzymuje wał. Nie kręci równomiernie, ale tak jakby co 4 cylinder coś wstrzymywało obrót wału (świece nowe, kupione miesiąc temu). Potem pomimo 2-3 godzinnych przerw w odpalaniu nawet na mrozie kręci równo. Następnego dnia to samo.
3. Pulsujące oświetlenie. Całe. Podświetlenie deski, światła mijania, oświetlenie kabiny. Na wolnych obrotach wszystko jest ok, jednak po dodaniu gazu, światła zaczynają pulsować. Da się słyszeć również jakiś dziwny dźwięk, który jest zsynchronizowany z pulsowaniem świateł.
Wszystkie problemy występowały przed uszkodzeniem monowtrysku, czyli wszystkie problemy występowały zarówno na gazie jak i na benzynie.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Dexter18
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Dexter18 » śr lut 16, 2011 18:20

U mnie jest coś w podobie.. rozrusznik przejrzyj bo u mnie właśnie słabo kręci no i dużo mocy pobiera bo mu ciężko jest

Awatar użytkownika
Młody90
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Młody90 » śr lut 16, 2011 19:13

eldresso, a sprawdzales miernikiem czy alternator masz sprawny?, moze alternator jest tu winowajcą w wiekszosci twoich problemow.

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » śr lut 16, 2011 19:39

470 mA to stanowczo za dużo. U mnie alarm + radio + czujnik dziennych biorą razem 11 mA. Poczyń testy które podali koledzy, przy okazji sprawdź czy nie masz jakiegoś niewielkiego zwarcia, przetarcia kabla czy gdzieś nikle dochodzących napięć które powodują taki duży pobór.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”