Golf IV nie odpala problem z elektryką

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

sos.t
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sos.t » ndz sty 30, 2011 15:10

Witam,

To jest mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość :). Mój problem polega na tym, że przy próbie odpalenia samochodu (kluczyk przekręcony do połowy) zapaliły się wszystkie kontrolki (nawet takie które się nigdy nie paliły :)). Po przekręceniu kluczyka do końca rozrusznik nie kręci, słychać dziwne burczenie ze stacyjki oraz włącza się alarm. Samochód nie odpala.

To co zrobiłem:

1) Odłączyłem akumulator na około 5-10 min. To nie pomogło
2) Teraz doładowuje akumulator. Ale wątpię, aby to była wina akumulatora, bo nigdy nie miałem problemów z odpalaniem nawet przy dużych mrozach.

W moim pięknym golfiku mam zabezpieczenie immobilaizer DOG BLOCK K3UN ( http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic121446.html" onclick="window.open(this.href);return false; ) , którego nigdy nie używałem (było to przy kupowanym samochodzie około 3 lata temu, nigdy nie miałem z tym problemów).

Nie wiem gdzie jest problem. Może komputer, może akumulator, może to ustrojstwo DOG BLOCK K3UN, może to kostka w stacyjce, nie wiem ???

Proszę o pomoc.

Dziękuje i pozdrawiam.

zikr6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zikr6 » ndz sty 30, 2011 19:11

Naładuj akumulator i powinno być OK

Tomasz85
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Golf IV nie odpala problem z elektryką

Post autor: Tomasz85 » sob lip 14, 2012 16:20

Witam,

Mam podobny problem. Golf IV 1.6, benzyna, 77 kW (105 KM).

Samochód nie odpala. Stał dwa tygodnie nie odpalany. Po przekręceniu do połowy stacyjki uruchamia się alarm i migają światła awaryjne. Czasami słychać dziwne piszczenie - nigdy wcześniej tego nie słyszałem. Krótki sygnał w odstępach 15-20 sekundowych. Po wyciągnięciu kluczyków ze stacyjki światła mrugają dalej.

Bezpieczniki nie są spalone.
Akumulator po naładowaniu jest sprawny - sprawdzany w innym samochodzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”