radio szumi podczas ruchów manetką wycieraczek
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
cześć
Ostatnio mam taki denerwujący problem z autem że jak ruszę manetką wycieraczek to radio szumi. Początkowo było to tylko przy używaniu spryskiwaczy ale dzisiaj rano jak dałem głośno radio to zauważyłem szumy jak włączałem wycieraczki. Jakość odbioru radia też się pogorszyła.
Myślałem że to pompka spryskiwaczy czy coś że jest nieszczelna i jest + podawany na blachę błotnika przez co nie ma masy radio ale chyba nie to
Ostatnio mam taki denerwujący problem z autem że jak ruszę manetką wycieraczek to radio szumi. Początkowo było to tylko przy używaniu spryskiwaczy ale dzisiaj rano jak dałem głośno radio to zauważyłem szumy jak włączałem wycieraczki. Jakość odbioru radia też się pogorszyła.
Myślałem że to pompka spryskiwaczy czy coś że jest nieszczelna i jest + podawany na blachę błotnika przez co nie ma masy radio ale chyba nie to
Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Czas na czyszczenie (jak nie wymianę) manetek. Styki miedziane ścierają się i pył z nich zostaje w manetce. Początkowo jest go mało i mało przeszkadza, z czasem zaczyna robić zwarcia, trzaski i inne zjawiska. Można też spróbować docisnąć do skrzynki przekaźniki wycieraczek przednich i tylnej.
Re: radio szumi podczas ruchów manetką wycieraczek
ale jak to się ma do zakłócenia odbioru radia?Zico63b pisze:Czas na czyszczenie (jak nie wymianę) manetek. Styki miedziane ścierają się i pył z nich zostaje w manetce. Początkowo jest go mało i mało przeszkadza, z czasem zaczyna robić zwarcia, trzaski i inne zjawiska. Można też spróbować docisnąć do skrzynki przekaźniki wycieraczek przednich i tylnej.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Ano ma: Kolega spróbuje bardzo powoli włączać światło w mieszkaniu gdy np. idzie radio na częstotliwości AM lub telewizor - będą zakłócenia, iskrzenie na obrazie.
Każde nie-natychmiastowe załączenie lub rozłączenie obwodu elektrycznego generuje takie zakłócenia, odbierane w radiu jako trzaski, burczenie itd. polecam lekturę działów "Audio", "Car-Audio" na forach - jakie niezwykłe czasem przyczyny mają zakłócenia.
Volkswagen łączy kablem masującym maskę z nadwoziem, by zlikwidować ładunki elektrostatyczne; dla poprawienia odbioru stacji radiowych - takie nawet są zależności!
Każde nie-natychmiastowe załączenie lub rozłączenie obwodu elektrycznego generuje takie zakłócenia, odbierane w radiu jako trzaski, burczenie itd. polecam lekturę działów "Audio", "Car-Audio" na forach - jakie niezwykłe czasem przyczyny mają zakłócenia.
Volkswagen łączy kablem masującym maskę z nadwoziem, by zlikwidować ładunki elektrostatyczne; dla poprawienia odbioru stacji radiowych - takie nawet są zależności!
Masz wyrobione manetki, do tego silnik wycieraczek - pompki też już swoje przeszedł, iskrzą szczotki i taki efekt. Najpierw zacznij od silników, to one głównie zakłócają przez iskrzenie. Rozbierz, wyczyść, przesmaruj, może u da ci się je wymienić lub choć same szczotki zrobić. Potem dopiero baw się manetkami.
hmm bardziej skłaniałbym się do tej manetki bo ona jest "nowa" tzn to jest manetka mfa którą niedawno założyłem
dzięki za odpowiedź. Nigdy bym nie pomyślał że w takim kierunku trzeba iść
dzięki za odpowiedź. Nigdy bym nie pomyślał że w takim kierunku trzeba iść
Możesz też mieć jak piszesz - manetka jest wyrobiona i również iskrzy. Rozebrać. Wyczyścić porządnie styki, podgiąć, przesmarować.