ZNOWU Światło Stop Golf IV...

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mateush90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mateush90 » sob sty 08, 2011 17:25

witam, wiem iż tematów na temat świateł stop było dużo jednak ja sobie nie mogę z tym poradzić.. początkowo zaczęła migać kontrolka świec żarowych, potem wysiadły szyby, central, podświetlanie wewnętrzne. Wymieniłem bezpiecznik termiczny - ten spod kierownicy. Od tej pory szyby, central.. wszystko działa poza STOP'em. Wymieniłem czujnik STOPU - nie dało to żadnego efektu, bezpieczniki są dobre. Kable w słupkach były przetarte to je zaizolowałem. Zarówki OK. Cały czas świeci mi tylko 3 lampa stopu ta na szybie. Gdzie szukać problemu? :(

Szybkie chwilówki przez internet - bezpiecznie i bez wychodzenia z domu.

lukaszek1209
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: ZNOWU Światło Stop Golf IV...

Post autor: lukaszek1209 » pn sty 10, 2011 00:27

Witam.
Kabel do stopu idzie jeden na tył, więc jeśli świeci trzeci to i dół musi świecić. Sprawdz miernikiem czy dochodzi prąd, byc moźe masz coś nie tak z samymi podstawami źarówek.
A jeśli chodzi o czujnik, to czy stop świeci po odłączeniu czujnika? Jeśli nie to winny jest on sam bądż jego złe ustawienie.

Awatar użytkownika
stanislawski
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: stanislawski » pn sty 10, 2011 16:17

Czy te żarówki nie są czasem DIODOWE?
Pytam gdyż dziś wymieniłem obie żarówki na diodowe i zaczął się problem sygnalizacji czujnika świateł stop. Miga żółta kontrolka od świec żarowych (za mały prąd w obwodzie świateł hamulcowych).
Jak tego się pozbyć? Wyłączyć kontrolę...? Poradzi ktoś?

Tato, a dlaczego ten samochód jest zepsuty?
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.

Awatar użytkownika
mateush90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mateush90 » pn sty 10, 2011 23:45

właśnie nie.. standardowe lampy.. dzisiaj mi poszła prawa strona tył i przód (żarówki) od postojowych..

lukaszek1209
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukaszek1209 » wt sty 11, 2011 01:59

O jakie żarówki Ci chodzi? Tylko góra jest diodowa. Wybacz za uwage, a jeśli nie odróżniasz zwykłej żarówki od diodowej, to lepiej jedź do kogoś kto się na tym zna...

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt sty 11, 2011 04:26

lukaszek1209 pisze:Kabel do stopu idzie jeden na tył, więc jeśli świeci trzeci to i dół musi świecić.
niekoniecznie muszą wszystkie świecić...trzecie światło (diodowe) potrzebuje dużo mniej prądu żeby zaświecić i potrafi świecić nawet na delikatnym zwarciu (uszkodzony czujnik, przetarte kable w przelotce do klapy)
lukaszek1209 pisze:Jeśli nie to winny jest on sam bądż jego złe ustawienie
Czujnika nie da się źle ustawić

Awatar użytkownika
stanislawski
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: stanislawski » wt sty 11, 2011 10:56

lukaszek1209 pisze:O jakie żarówki Ci chodzi? Tylko góra jest diodowa. Wybacz za uwage, a jeśli nie odróżniasz zwykłej żarówki od diodowej, to lepiej jedź do kogoś kto się na tym zna...
Faktycznie, źle się wyraziłem, Nie żarówki tylko lampy (lampa diodowa nie jest żarówką, mimo że jest w takiej samej obudowie).
A Kolega niepotrzebnie się unosi, bo nie "tylko góra może być diodowa".
Ja mam np. postojówki z przodu w5w diodowe, oświetlenie tablicy diodowe, oraz światło stop z pozycyjnym diodowe. Wydaje mi się, że "trochę" się na tym znam - jakieś 30 lat praktyki.
BARDZO mi się podoba porada typu: ..."lepiej jedź do kogoś kto się na tym zna..." REWELACJA!

Tato, a dlaczego ten samochód jest zepsuty?
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.

lukaszek1209
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukaszek1209 » wt sty 11, 2011 12:57

w porządku, jeśmy po to, żeby sobie pomagać a nie po sobie jeździć.Wiec co z tym stopem? Sprawdziłes czujnik? Czy go odpinałeś?
Koledzy czujnik da się zamontować inaczej, nawet nie wiecie ile sposobów znają laicy :p.
Musiało by być pełne zwarcie źeby góra świecila /rezystory ograniczające/. Na lewym słupku z tyłu są złączki przewodów klapy i wężyk spryskiwacza. Moźe z niego cieknie. Mógł pęknąć na przelotce.

Awatar użytkownika
mateush90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mateush90 » pn sty 24, 2011 01:17

lukaszek1209 pisze:A jeśli chodzi o czujnik, to czy stop świeci po odłączeniu czujnika? Jeśli nie to winny jest on sam bądż jego złe ustawienie.
odłączyłem czujnik.. STOP nie świeci.. już nie mam sił na ten problem.. ile jest bezpiecznikow od stopu? poleca ktoś jakiegoś godnego elektryka/mechanika w Poznaniu? bo mechanika też bym potrzebował..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”