ZNOWU Światło Stop Golf IV...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam, wiem iż tematów na temat świateł stop było dużo jednak ja sobie nie mogę z tym poradzić.. początkowo zaczęła migać kontrolka świec żarowych, potem wysiadły szyby, central, podświetlanie wewnętrzne. Wymieniłem bezpiecznik termiczny - ten spod kierownicy. Od tej pory szyby, central.. wszystko działa poza STOP'em. Wymieniłem czujnik STOPU - nie dało to żadnego efektu, bezpieczniki są dobre. Kable w słupkach były przetarte to je zaizolowałem. Zarówki OK. Cały czas świeci mi tylko 3 lampa stopu ta na szybie. Gdzie szukać problemu?
Szybkie chwilówki przez internet - bezpiecznie i bez wychodzenia z domu.
-
- Nowicjusz
Re: ZNOWU Światło Stop Golf IV...
Witam.
Kabel do stopu idzie jeden na tył, więc jeśli świeci trzeci to i dół musi świecić. Sprawdz miernikiem czy dochodzi prąd, byc moźe masz coś nie tak z samymi podstawami źarówek.
A jeśli chodzi o czujnik, to czy stop świeci po odłączeniu czujnika? Jeśli nie to winny jest on sam bądż jego złe ustawienie.
Kabel do stopu idzie jeden na tył, więc jeśli świeci trzeci to i dół musi świecić. Sprawdz miernikiem czy dochodzi prąd, byc moźe masz coś nie tak z samymi podstawami źarówek.
A jeśli chodzi o czujnik, to czy stop świeci po odłączeniu czujnika? Jeśli nie to winny jest on sam bądż jego złe ustawienie.
- stanislawski
- Ma gadane
Czy te żarówki nie są czasem DIODOWE?
Pytam gdyż dziś wymieniłem obie żarówki na diodowe i zaczął się problem sygnalizacji czujnika świateł stop. Miga żółta kontrolka od świec żarowych (za mały prąd w obwodzie świateł hamulcowych).
Jak tego się pozbyć? Wyłączyć kontrolę...? Poradzi ktoś?
Pytam gdyż dziś wymieniłem obie żarówki na diodowe i zaczął się problem sygnalizacji czujnika świateł stop. Miga żółta kontrolka od świec żarowych (za mały prąd w obwodzie świateł hamulcowych).
Jak tego się pozbyć? Wyłączyć kontrolę...? Poradzi ktoś?
Tato, a dlaczego ten samochód jest zepsuty?
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.
właśnie nie.. standardowe lampy.. dzisiaj mi poszła prawa strona tył i przód (żarówki) od postojowych..
-
- Nowicjusz
O jakie żarówki Ci chodzi? Tylko góra jest diodowa. Wybacz za uwage, a jeśli nie odróżniasz zwykłej żarówki od diodowej, to lepiej jedź do kogoś kto się na tym zna...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
niekoniecznie muszą wszystkie świecić...trzecie światło (diodowe) potrzebuje dużo mniej prądu żeby zaświecić i potrafi świecić nawet na delikatnym zwarciu (uszkodzony czujnik, przetarte kable w przelotce do klapy)lukaszek1209 pisze:Kabel do stopu idzie jeden na tył, więc jeśli świeci trzeci to i dół musi świecić.
Czujnika nie da się źle ustawićlukaszek1209 pisze:Jeśli nie to winny jest on sam bądż jego złe ustawienie
- stanislawski
- Ma gadane
Faktycznie, źle się wyraziłem, Nie żarówki tylko lampy (lampa diodowa nie jest żarówką, mimo że jest w takiej samej obudowie).lukaszek1209 pisze:O jakie żarówki Ci chodzi? Tylko góra jest diodowa. Wybacz za uwage, a jeśli nie odróżniasz zwykłej żarówki od diodowej, to lepiej jedź do kogoś kto się na tym zna...
A Kolega niepotrzebnie się unosi, bo nie "tylko góra może być diodowa".
Ja mam np. postojówki z przodu w5w diodowe, oświetlenie tablicy diodowe, oraz światło stop z pozycyjnym diodowe. Wydaje mi się, że "trochę" się na tym znam - jakieś 30 lat praktyki.
BARDZO mi się podoba porada typu: ..."lepiej jedź do kogoś kto się na tym zna..." REWELACJA!
Tato, a dlaczego ten samochód jest zepsuty?
-
- Nowicjusz
w porządku, jeśmy po to, żeby sobie pomagać a nie po sobie jeździć.Wiec co z tym stopem? Sprawdziłes czujnik? Czy go odpinałeś?
Koledzy czujnik da się zamontować inaczej, nawet nie wiecie ile sposobów znają laicy :p.
Musiało by być pełne zwarcie źeby góra świecila /rezystory ograniczające/. Na lewym słupku z tyłu są złączki przewodów klapy i wężyk spryskiwacza. Moźe z niego cieknie. Mógł pęknąć na przelotce.
Koledzy czujnik da się zamontować inaczej, nawet nie wiecie ile sposobów znają laicy :p.
Musiało by być pełne zwarcie źeby góra świecila /rezystory ograniczające/. Na lewym słupku z tyłu są złączki przewodów klapy i wężyk spryskiwacza. Moźe z niego cieknie. Mógł pęknąć na przelotce.
odłączyłem czujnik.. STOP nie świeci.. już nie mam sił na ten problem.. ile jest bezpiecznikow od stopu? poleca ktoś jakiegoś godnego elektryka/mechanika w Poznaniu? bo mechanika też bym potrzebował..lukaszek1209 pisze:A jeśli chodzi o czujnik, to czy stop świeci po odłączeniu czujnika? Jeśli nie to winny jest on sam bądż jego złe ustawienie.