Rozrusznik nie kręci z kluczyka

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Xabingo » pn sty 03, 2011 17:04

No koledzy udało mi się dojść do przyczyny. Jak się okazuje to tylko moja wina. :grrr:
Poprawiałem sobie w drzwiach przewody i wstawiałem nowy podnośnik drzwi. Kabelki od centralnego zamka, grzania lusterek i głośników ładnie poprowadziłem i pospinałem żeby nie wisiały. A tu patrzę i są jakieś kable (2 brązowe) w czarnej rurce - wyglądają na oryginalne, więc pomyślałem, że to od pasów US, które zostały zastąpione normalnymi pasami. Także odciąłem te kable i zaizolowałem. Na następny dzień chcę odpalić samochód i nic, więc byłem pewny, że się zaciął rozrusznik, bo bendiks jest już do wymiany, a resztę historii znacie. Nie miałem już pomysłów co może być nie tak, więc postanowiłem tak dla jaj połączyć te kabelki w drzwiach z powrotem, przekręcam kluczyk i pali jak ta lala... wstyd i tyle...
Te kable to jakieś zabezpieczenie z którym spotykam się po raz pierwszy i uważam, że jest to oryginalne.
2 dni na to zmarnowałem i zepsułem kostkę stacyjki. Zamówiłem już nową Febi (40zł).
Także dzięki wszystkim za odpowiedzi :bigok: i lepiej tego nie komentujcie :kac:

MK2 ukończone w 95%
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Obrazek

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Re: Rozrusznik nie kręci z kluczyka

Post autor: prezesik25 » pn sty 03, 2011 18:50

Xabingo pisze:No koledzy udało mi się dojść do przyczyny. Jak się okazuje to tylko moja wina. :grrr:
Poprawiałem sobie w drzwiach przewody i wstawiałem nowy podnośnik drzwi. Kabelki od centralnego zamka, grzania lusterek i głośników ładnie poprowadziłem i pospinałem żeby nie wisiały. A tu patrzę i są jakieś kable (2 brązowe) w czarnej rurce - wyglądają na oryginalne, więc pomyślałem, że to od pasów US, które zostały zastąpione normalnymi pasami. Także odciąłem te kable i zaizolowałem. Na następny dzień chcę odpalić samochód i nic, więc byłem pewny, że się zaciął rozrusznik, bo bendiks jest już do wymiany, a resztę historii znacie. Nie miałem już pomysłów co może być nie tak, więc postanowiłem tak dla jaj połączyć te kabelki w drzwiach z powrotem, przekręcam kluczyk i pali jak ta lala... wstyd i tyle...
Te kable to jakieś zabezpieczenie z którym spotykam się po raz pierwszy i uważam, że jest to oryginalne.
2 dni na to zmarnowałem i zepsułem kostkę stacyjki. Zamówiłem już nową Febi (40zł).
Także dzięki wszystkim za odpowiedzi :bigok: i lepiej tego nie komentujcie :kac:
no cóż... wszyscy uczymy się na własnych błędach :pub:

Pozdr.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn sty 03, 2011 21:10

Oj chłopie, to trzeba było od razu gadać, ze pasy us miałeś. W pasach US jest zabezpieczenie takie, że jak ich nie zapniesz, to rozrusznik nie kreci - czyli nie odpalisz. Ale jak je rozepniesz, podczas, gdy silnik pracuje, to nic sie nie dzieje.

Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Xabingo » pn sty 03, 2011 21:24

Lipek81 pisze:Oj chłopie, to trzeba było od razu gadać, ze pasy us miałeś. W pasach US jest zabezpieczenie takie, że jak ich nie zapniesz, to rozrusznik nie kreci - czyli nie odpalisz. Ale jak je rozepniesz, podczas, gdy silnik pracuje, to nic sie nie dzieje.
hehe, no widzisz, nawet o tym nie pomyślałem, że ma to coś wspólnego z odpalaniem, ale na przyszłość będę wiedział :)

MK2 ukończone w 95%

Obrazek

finch
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: finch » śr sty 05, 2011 19:09

Panowie najprościej i najszybciej: żarówka świateł drogowych plus dwa kawałki kabla. Odpinamy kabel od sterowania elektromagnesem i podłączamy go do plusa akumulatora. Następnie żarówka i drugi kawałek kabla w rękę i udajemy się do samochodu, odpinamy kostkę od stacyjki odnajdujemy nasz przewód od rozrusznika podpinamy kabelek drugi koniec do żarówki i do masy auta. Żarówka powinna zapalić się ładnym pełnym światłem (jeżeli aku jest dobrze naładowany). Dlaczego taka duża żarówka? Bo mamy pewność że jeżeli ta żarówka zaświeci "po bożemu" to nie ma opcji żeby elektromagnes chociaż jednego tchnienia nie wydał. Odpada nam rycie całego samochodu i mamy pewność że jest cacy. Jeżeli coś jest nie halo na trasie przewodu nie demolujemy niepotrzebnie stacyjki i bóg wie czego jeszcze, słowem minimalny nakład pracy ;)
Tylko nie próbować podłączać tej żarówy na kabelkach od słuchawek tak z 1,5 mm2 przynajmniej powinno być.
Pozdrawiam,
finch

Golf "Drugi" by finch
:pop: :pop: :pop:Mój Turbo Kopciuch :satan: :pop: :pop: :pop:
Vw jest bogiem, Prędkość nałogiem, Turbo zabawą a Diesel podstawą :D
LPG? Nawet porządne zapalniczki są na benzynę :okej:
diesel4ever

anko1973
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: anko1973 » sob sty 08, 2011 15:47

koledzy podepnę pod temat bo też walczę z rozrusznikiem lub aku - mam takie banalne pytanie gdzie w 1,8 RP automat jest zozrusznik :? patrzę pod tą maskę patrzę i za cholerę nic nie widzę; specjlanym bystrzachą nie jestem w silnikach (jakieś pół roku temu się dowiedziałem co to w ogóle monowtrysk jest) ale człowiek całe życie sie podobno uczy.
gdyby ktoś miał jakąś fotkę byłoby super.

Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Xabingo » sob sty 08, 2011 16:20

anko1973, tu masz napisane gdzie jest rozrusznik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=374371" onclick="window.open(this.href);return false;
Ciężko samemu go wymontować. Najlepiej robić to na kanale.

MK2 ukończone w 95%

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”