Rozrusznik nie kręci z kluczyka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
No koledzy udało mi się dojść do przyczyny. Jak się okazuje to tylko moja wina.
Poprawiałem sobie w drzwiach przewody i wstawiałem nowy podnośnik drzwi. Kabelki od centralnego zamka, grzania lusterek i głośników ładnie poprowadziłem i pospinałem żeby nie wisiały. A tu patrzę i są jakieś kable (2 brązowe) w czarnej rurce - wyglądają na oryginalne, więc pomyślałem, że to od pasów US, które zostały zastąpione normalnymi pasami. Także odciąłem te kable i zaizolowałem. Na następny dzień chcę odpalić samochód i nic, więc byłem pewny, że się zaciął rozrusznik, bo bendiks jest już do wymiany, a resztę historii znacie. Nie miałem już pomysłów co może być nie tak, więc postanowiłem tak dla jaj połączyć te kabelki w drzwiach z powrotem, przekręcam kluczyk i pali jak ta lala... wstyd i tyle...
Te kable to jakieś zabezpieczenie z którym spotykam się po raz pierwszy i uważam, że jest to oryginalne.
2 dni na to zmarnowałem i zepsułem kostkę stacyjki. Zamówiłem już nową Febi (40zł).
Także dzięki wszystkim za odpowiedzi i lepiej tego nie komentujcie
Poprawiałem sobie w drzwiach przewody i wstawiałem nowy podnośnik drzwi. Kabelki od centralnego zamka, grzania lusterek i głośników ładnie poprowadziłem i pospinałem żeby nie wisiały. A tu patrzę i są jakieś kable (2 brązowe) w czarnej rurce - wyglądają na oryginalne, więc pomyślałem, że to od pasów US, które zostały zastąpione normalnymi pasami. Także odciąłem te kable i zaizolowałem. Na następny dzień chcę odpalić samochód i nic, więc byłem pewny, że się zaciął rozrusznik, bo bendiks jest już do wymiany, a resztę historii znacie. Nie miałem już pomysłów co może być nie tak, więc postanowiłem tak dla jaj połączyć te kabelki w drzwiach z powrotem, przekręcam kluczyk i pali jak ta lala... wstyd i tyle...
Te kable to jakieś zabezpieczenie z którym spotykam się po raz pierwszy i uważam, że jest to oryginalne.
2 dni na to zmarnowałem i zepsułem kostkę stacyjki. Zamówiłem już nową Febi (40zł).
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Re: Rozrusznik nie kręci z kluczyka
no cóż... wszyscy uczymy się na własnych błędachXabingo pisze:No koledzy udało mi się dojść do przyczyny. Jak się okazuje to tylko moja wina.
Pozdr.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Oj chłopie, to trzeba było od razu gadać, ze pasy us miałeś. W pasach US jest zabezpieczenie takie, że jak ich nie zapniesz, to rozrusznik nie kreci - czyli nie odpalisz. Ale jak je rozepniesz, podczas, gdy silnik pracuje, to nic sie nie dzieje.
hehe, no widzisz, nawet o tym nie pomyślałem, że ma to coś wspólnego z odpalaniem, ale na przyszłość będę wiedziałLipek81 pisze:Oj chłopie, to trzeba było od razu gadać, ze pasy us miałeś. W pasach US jest zabezpieczenie takie, że jak ich nie zapniesz, to rozrusznik nie kreci - czyli nie odpalisz. Ale jak je rozepniesz, podczas, gdy silnik pracuje, to nic sie nie dzieje.
Panowie najprościej i najszybciej: żarówka świateł drogowych plus dwa kawałki kabla. Odpinamy kabel od sterowania elektromagnesem i podłączamy go do plusa akumulatora. Następnie żarówka i drugi kawałek kabla w rękę i udajemy się do samochodu, odpinamy kostkę od stacyjki odnajdujemy nasz przewód od rozrusznika podpinamy kabelek drugi koniec do żarówki i do masy auta. Żarówka powinna zapalić się ładnym pełnym światłem (jeżeli aku jest dobrze naładowany). Dlaczego taka duża żarówka? Bo mamy pewność że jeżeli ta żarówka zaświeci "po bożemu" to nie ma opcji żeby elektromagnes chociaż jednego tchnienia nie wydał. Odpada nam rycie całego samochodu i mamy pewność że jest cacy. Jeżeli coś jest nie halo na trasie przewodu nie demolujemy niepotrzebnie stacyjki i bóg wie czego jeszcze, słowem minimalny nakład pracy
Tylko nie próbować podłączać tej żarówy na kabelkach od słuchawek tak z 1,5 mm2 przynajmniej powinno być.
Pozdrawiam,
finch
Tylko nie próbować podłączać tej żarówy na kabelkach od słuchawek tak z 1,5 mm2 przynajmniej powinno być.
Pozdrawiam,
finch
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
Vw jest bogiem, Prędkość nałogiem, Turbo zabawą a Diesel podstawą
LPG? Nawet porządne zapalniczki są na benzynę
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
Vw jest bogiem, Prędkość nałogiem, Turbo zabawą a Diesel podstawą
LPG? Nawet porządne zapalniczki są na benzynę
diesel4ever
koledzy podepnę pod temat bo też walczę z rozrusznikiem lub aku - mam takie banalne pytanie gdzie w 1,8 RP automat jest zozrusznik patrzę pod tą maskę patrzę i za cholerę nic nie widzę; specjlanym bystrzachą nie jestem w silnikach (jakieś pół roku temu się dowiedziałem co to w ogóle monowtrysk jest) ale człowiek całe życie sie podobno uczy.
gdyby ktoś miał jakąś fotkę byłoby super.
gdyby ktoś miał jakąś fotkę byłoby super.
anko1973, tu masz napisane gdzie jest rozrusznik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=374371" onclick="window.open(this.href);return false;
Ciężko samemu go wymontować. Najlepiej robić to na kanale.
Ciężko samemu go wymontować. Najlepiej robić to na kanale.