brak spryskiwacza,wycieraczek,kierunkowskazów,dmuchawy

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

jabar24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jabar24 » pt gru 31, 2010 20:12

Witam wszystkich forumowiczów,wiem że to forum o golfach ,ale ... bora i golf mk4 to prawie to samo :)

Jeżeli złamałem jakiś punkt regulaminu to proszę o wyrozumiałość, prosze napisać co jest źle a postaram się poprawić

Posiadam BORĘ 1,9TDI 115km, rok 2000
Wczoraj pojawił mi się dziwny problem, mianowicie:
Brak wycieraczek,spryskiwaczy,kierunkowskazów,dmuchawy od klimatronika,oraz ogrzewania tylnej szyby-tzn wcześniej jak włączałem grzanie tylnej szyby to kolor przycisku z czerwonego przechodził na pomarańcz , a teraz jest czerwony cały czas, awaryjne działają normalnie, światła mijania ,długie i postojowe również
Na forum wyczytałem że to wina kostki stacyjki, więc dziś ją wymieniłem, ale nie pomogło
Bezpieczniki te z lewej strony kierownicy sprawdzałem - są ok
te na akumulatorze też są dobre
Być może to jakiś przekaźnik ??
Tylko że ja nawet nie wiem gdzie są w moim aucie te przekaźniki.

Bardzo proszę o pomoc jak ktoś się orientuje gdzie leży przyczyna, bo jazda bez migaczy a teraz w zimowych warunkach bez wycieraczek i nadmuchu jest niemożliwa

aha, klimatronik chyba działa dobrze bo jak przełączam obieg wewn, nawiew na nogi , szybę itp to słychać jak tam mechanizmy pracują, tylko dmuchawa nie działa..

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt gru 31, 2010 20:33

Przekaźnik styku odciążającego X, to jeśli reflektory świecą mimo niedziałania wymienionych przez Kolegę urządzeń. Numer na obudowie 100.
Albo też bezpiecznik 110 amperów na akumulatorze, oznaczenie 176, pod klapką - w razie wątpliwości, sprawdzić czy są wszystkie nie przepalone, po prostu.

jabar24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jabar24 » sob sty 01, 2011 13:04

Witam, dzięki za szybką odpowiedź, więc tak, bezpieczniki koło kierownicy sprawdziłem - są ok , bezpieczniki na akumulatorze też sprawdziłem, też są dobre , są tam 3x30A , 40A , 50A , 2x 110A

Jak możesz to wytłumacz mi na prosty chłopski rozum:

Numer na obudowie 100 - to jest ten Przekaźnik styku odciążającego X - gdzie tego szukać?

oznaczenie 176 - takiego oznaczenia pod klapką bezpieczników na baterii nie mam.. gdzie to jest ??

Jak możesz to napisz mi jeszcze gdzie szukać mam a aucie przekaźników-tych kostek..może tam gdzieś jest pies pogrzebany..

Aha, gdzieś wyczytałem że jakiś gość miał podobny problem , wymienił kostkę stacyjki i problem pozostał, a później sie okazało że ze sklepu kupił wadliwą, przełożył z innego auta do swojego i przeszło, myślisz że u mnie może być podobny problem ?? że moja stara kostka nagle przestała działać a i ze sklepu kupiłem uszkodzoną??

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob sty 01, 2011 14:28

Przekaźniki w Golfie 4 są ukryte w pod deską rozdzielczą, rejon jak gdyby pod włącznikiem świateł. Do dojścia tam jest konieczny demontaż plastyków przed kolanami kierowcy. Opisy tego są na forum.
Kostka znów zepsuta i to znów w ten sam sposób co stara - to by był niebywały zbieg okoliczności. Raczej ten przekaźnik.
Skoro bezpieczniki na akumulatorze są w porządku - pozostaje on. Bezpieczniki małe, te pod klapką widoczną po otwarciu drzwi są już rozdzielone dla poszczególnych obwodów - wszystkie naraz się nie popaliły.

jabar24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jabar24 » sob sty 01, 2011 20:10

Witam, jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie się moim problemem i za wszelką pomoc w tym temacie

Czyli kolego jak dobrze rozumiem, mam zdemontować te plastiki pod kolanami kierowcy i powinny tam znajdować się ów przekaźniki? i mam znaleźć Przekaźnik styku odciążającego X opisany na obudowie nr 100 , tak ? na obudowie tego przekaźnika to będzie pisało ???

Jeszcze dopiszę parę słów:
Odkręciłem ów plastiki, sporo śrubek:) ale sie udało , i tak , nie ma u mnie przekaźnika nr 100, są inne-załączam foto http://img832.imageshack.us/i/zdjcie0420.jpg/

ale znalazłem gdzieś schemat przekaźników z passata b5 i jest tam napisane,że przekaźnik styku odciążenia X znajduje się w tym miejscu co u mnie przekaźnik nr18 - czy ten przekaźnik nr18 to jest ten o którym pisałeś ?? to ten daje w dupę ?? myślisz żeby jego wymienić?? te 2 bezpieczniki niebieskie po 15A teżsprawdziłem-są ok, a jest jakiś sposób żeby sprawdzić przekaźnik czy jest sprawny ?? aha, u mnie są 2 przekaźniki jak widać na foto nieopisane..poprostu nie ma na nich numerów-może to któryś z tych ??

proszę o pomoc ..

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob sty 01, 2011 22:23

Idealnie tak!
Tak to wygląda:
http://uznam.net.pl/~deus/golf/foty/c1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
( z tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1714959.html" onclick="window.open(this.href);return false;).
A pytaniami Kolega niech się nie martwi: po to jest forum :grin:
To jest u kolegi jeszcze starsza wersja przekaźnika, z numerem 18 (mimochodem: wpierali mi tu kiedyś Koledzy, że w Golfie 4 18-tki nie było). Przekaźnik 18 jest równorzędny i zamienny ze 100. Wymienić, poprawić włożenie lub podmienić z jakimś VW znajomego, byle numerek był ten sam.
By sprawdzić że to uszkodzony przekaźnik, po jego wyjęci wkładamy kawałek przewodu w dziurki skrzynki, w ktore wchodzą nóżki 30 i 87 przekaźnika - urządzenia mają ruszyć.

Pozdrawiam również Rodaka :okej: :pub:
Ostatnio zmieniony sob sty 01, 2011 22:33 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

jabar24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jabar24 » sob sty 01, 2011 22:31

może to nie będzie dużo kosztowało to zaraz w pn jadę kupić, mam nadzieję że ten przekaźnik rozwiąże moje problemy, i poleci do Ciebie Zico63b pochwałka, a tak na marginesie to moim rodzinnym miastem jest Andrychów a szkołę średnią robiłem w Bielsku-Białej , ale nazwy szkoły ani ulicy nie pamiętam.. pozdrawiam Bielsko !! :okej:

czyli 30 i 87 mam razem zmostkować jakimś kabelkiem ?? i powinno ruszyć??

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob sty 01, 2011 22:39

Tak, te dziurki gdzie wchodzą 30 i 87 ze sobą połączyć - ale tylko na próbę. Dmuchawa czy wycieraczki biorą sporo prądu, to tylko do diagnozy.
Chyba że kabelek będzie dobrze, ciasno włożony to bez dmuchawy i wycieraczek czy ogrzewania szyby - będą kierunkowskazy na dojazd do sklepu.

jabar24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jabar24 » sob sty 01, 2011 22:49

Kolego, nie znam Cie osobiście, ale wierz mi, chciałbym Cie poznać, jesteś moim wybawcą, teraz wróciłem z garażu, zmostkowałem kabelkiem tak jak mówiłeś i wszystko ruszyło !!!! Dziękuję Ci 100krotnie- wszystko ruszyło , tak jak mówiłeś !! ,w pn jadę kupić przekaźnik !! jeszcze raz bardzo dziękuję !! :kufel:

Problem rozwiązany, temat można zamknąć !! :)

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob sty 01, 2011 22:53

No to wspaniale, a jaką frajdą jest to uczucie że porada pomogła - to Kolega sam sprawdzi gdy Jego porada komuś pomoże. Pozdrawiam i dużo szczęścia w Nowym Roku przy okazji życzę, bo tak jakoś zeszło, skoncentrowawszy się na temacie :D
Tak jeszcze sobie myślę: temu przekaźnikowi, który teraz ma Kolega zaszkodzić już nie można. Może da się go reanimować. dwoma śrubokrętami podważyć obudowę i zdjąć; w środku jest zworka, może tylko ma styki brudne, nie zaszkodzi zobaczyć wieczorem - a nóż się uda...
Miło mi, Wiesiek
Ostatnio zmieniony sob sty 01, 2011 23:01 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.

jabar24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jabar24 » sob sty 01, 2011 22:58

ja to zielony w tym temacie.. wątpię żebym komuś pomógł, na ale..może, pozdrawiam bardzo serdecznie i również zdrowia i szczęścia życzę w 2011r !! ,
a wiesz może przez co ten przekaźnik padł?? ze starości?? heh, może to zbieg okoliczności , ale przy tym incydencie spaliła mi się również jedna H4 ,hehe ,
zresztą nieważne, ważne żebym gdzieś kupił ten przekaźnik nr 100, lub 18 ;) trzymaj się kolego...
PS. Jak bede miał problem z moim vw to bede wiedział do kogo się zgłosić ;) :bajer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”