Sygnał świetlny błędu na wskażnikach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam ziomków/w przeszłości towarzyszy się mówiło /doli i niedoli w eksploatacji aut p.t.Volkswagen.Od niedawna jestem właścicielem VW caddy II z silnikem 1,9 TdI .Wcześniej były trzy golfy I,II,III,,ale w tych typach nie była tak bardzo rozbudowana elektronika.Już w momencie zakupu zauważyłem /bo nie trudno nie zauważyć skoro świeci się na wprost oka/ świecenie wskaźników dot. świecy żarowej i żarówki. Wskaźnik świecy w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce się zaświeca a po uruchomieniu silnika mruga, natomiast kontrolka żarówki świeci się przez cały czas po przekręceniu kluczyka. Jeżeli w temacie świec mam pewność że wszystkie grzeją,/wymiana w październiku 2010 i sprawdzone kleszczowym miernikiem natężenia przepływu / o tyle nie wiem gdzie szukać przyczyny świecenia kontrolki żarówki.Wszystkie ,które mogłem sprawdzić świecą i mogę jedynie wnioskować ,że po dokonaniu napraw nie zostały wykasowane wcześniejsze błędy.Należę do grupy użytkowników VW nieco wcześniej urodzonych i pomimo 45 lat praktyki w dziedzinie samochodowej nie miałem wcześniej w szerszym zakresie do czynienia z tak rozbudowaną elektroniką.Proszę zatem o podpowiedź osób znających ten temat czy: - można samemu usunąć występujące błędy/oczywiście po wcześniejszym usunięciu usterki /? Jeżeli można to w jaki sposób się to wykonuje?
Wszystkim chętnym , którzy zaangażują się w pomoc będę szczerze wdzięczny.Z góralskim zimowym pozdrowieniem BYWOJCIE !!!
Wszystkim chętnym , którzy zaangażują się w pomoc będę szczerze wdzięczny.Z góralskim zimowym pozdrowieniem BYWOJCIE !!!
napisz z którego to roku jest auto , napisałeś ,świecenie wskaźników dot. świecy żarowej i żarówki. Możesz to dokładniej opisać , chodzi Ci o kontrolkę świec żarowych i kontrolkę spalenia którejś żarówki ?
Re: Sygnał świetlny błędu na wskażnikach
Witaj Misiu.Wiele razy wczytywałem się w Twoje wypowiedzi na tematy poruszane na forum.I wreszcie może i mnie pomożesz.
Na obrotomierzu w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce zapalają się różne symbole.Po uruchomieniu silnika gasną.Symbol świec żarowych przez pewien moment się świeci ciągle, następnie zaczyna migać i pomimo pracy silnika i dogrzania do temperatury roboczej ,dalej miga i nie gaśnie do momentu zatrzymania pracy silnika.Natomiast kontrolka żarówki "razi" w oczy bez cały czas.To tyle na temat.Dodam, że dużym sentymentem darzę Twoje miasto ,a to za przyczyną tego,że spędziłem w tym mieście swoje najpiękniejsze młodzieńcze lata uczęszczając do technikum samochodowego,które w latach 57-62 ubiegłego stulecia mieściło się przy ul.Jagiellońskiej,prawie wis a wis starego cmentarza i starego boiska Sandecji. Jeżeli posiadasz wiedzę w temacie poruszonym dot oczywiście VW ,proszę o podpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.
Na obrotomierzu w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce zapalają się różne symbole.Po uruchomieniu silnika gasną.Symbol świec żarowych przez pewien moment się świeci ciągle, następnie zaczyna migać i pomimo pracy silnika i dogrzania do temperatury roboczej ,dalej miga i nie gaśnie do momentu zatrzymania pracy silnika.Natomiast kontrolka żarówki "razi" w oczy bez cały czas.To tyle na temat.Dodam, że dużym sentymentem darzę Twoje miasto ,a to za przyczyną tego,że spędziłem w tym mieście swoje najpiękniejsze młodzieńcze lata uczęszczając do technikum samochodowego,które w latach 57-62 ubiegłego stulecia mieściło się przy ul.Jagiellońskiej,prawie wis a wis starego cmentarza i starego boiska Sandecji. Jeżeli posiadasz wiedzę w temacie poruszonym dot oczywiście VW ,proszę o podpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.
Dodam jeszcze tylko czego nie uczyniłem w odpowiedzi ,że autko jest z r.2004 i sprawa dot.właśnie kontrolek świecy żarowej i spalomej żarówki.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jeżeli mruga to oznacza najprawdopodobniej niesprawność w sterowniku silnika - potrzebna diagnoza komputerowa żeby się dowiedzieć gdzie dokładnie jest usterka, ale jeżeli towarzyszy temu błąd żarówek a twierdzisz, że wszystkie świecą to prawie na pewno winny jest włącznik świateł stop nad pedałem hamulca.zwirzyk pisze:Wskaźnik świecy w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce się zaświeca a po uruchomieniu silnika mruga
Witam. Dziękuję za podpowiedź.Ale dalej nic nie wiem ,a wyłącznik światła stop jest dobry.Sprawdzony !!! Pozdrawiam.