Witam
miałem w samochodzie problem z jedną z lamp,upaliła mi się przetwornica w xenonie, pewien czas nie miałem jednego oczka,wymieniłem przetwornicę na drugą, i tu się trochę zdziwiłem, otóż, po wymianie jak lampa nie świeciła wcale tak zaczeła swiecić cały czas, przez cały czas mam na myśli wyłączone światła, wyłączony zapłon, brak kluczyka w stacyjce, samochód zamknięty na centralny, a lampa dalej swieci, jedyny sposób aby ją wyłaczyć to rozpiecie akumulatora albo wyciągniecie bezpiecznika.
Spotkał się ktoś z takim problemem?? co to może być??dodam że przetwornice wymieniłem na identyczną z takimi samymi oznaczeniami, także tu jej winy raczej nie ma, myśle ze chodzi o coś bardzie schowanego, gdzies dlalej od lampy, jakis komputer czy cos,ale nie mam pojęcia czego szukac:/
[MK V] Xenon dziwne zachowanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Proste. Upaliła ci się przetwornica, więc pewnie było zwarcie. Przetwornica zapewne jest sterowana za pomocą przekaźnika, więc zwarcie mogło spowodować nadtopienie styków i ich zgrzanie. Należy poszukać schematu i sprawdzić jak zasilana jest lampa - skąd do jakiego miejsca itp. Jeśli nie potrafisz lepiej poszukaj elektryka lub ASO.
Czy ktoś posiada takie schematy? do innych modeli znalazłęm coś, ale do V nic, do ASO narazie nie będe jechał, jeśli to jakaś drobnostka, nie ma sensu imm samochodu dawać, żeby naliczyli bóg wie ile.
edit
Znalazłem program ELSAWIN , sciągne to zobacze, podobno tam schematy jakieś są.
edit
Trochę się przeliczyłem, ten program waży sporo, chyba zmiesiąc będe pobierał:/
edit
Znalazłem program ELSAWIN , sciągne to zobacze, podobno tam schematy jakieś są.
edit
Trochę się przeliczyłem, ten program waży sporo, chyba zmiesiąc będe pobierał:/