Nie działa wskaźnik temperatury 1.9d silnik 1Y
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wojtek0231
- Ma gadane
Witam panowie. Problem jak w temacie czyli nie pokazuje tem. cieczy chłodzącej. Na krućcu z boku głowicy jest jakiś czujnik na jedną wsuwkę ale nie dochodzi do niego żaden przewód.
Czy właśnie ten czujnik jest odpowiedzialny za wskazanie tem. na wskaźniku?
A jeśli tak to gdzie mam szukać przewodu który powinien być do niego podłączony?
Czy może inny czujnik jest za to odpowiedzialny do wskazań tem.?
Z góry dzięki za pomoc
Czy właśnie ten czujnik jest odpowiedzialny za wskazanie tem. na wskaźniku?
A jeśli tak to gdzie mam szukać przewodu który powinien być do niego podłączony?
Czy może inny czujnik jest za to odpowiedzialny do wskazań tem.?
Z góry dzięki za pomoc
Choć życie ciąży a psychika siada... nie poddaję się, to moja zasada!
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie to nie ten, szukaj takiego z czterema stykami. Za wskazania licznika odpowiadają styki 2 i 4. Więc włącz zapłon zdejm wtyczkę , najpierw zmierz w niej napięcie między 2 i 4 ma być ok 12V, potem zmierz opór między stykami 2 i 4 w czujniku, na gorącym silniku ok 130 omów ma być.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- wojtek0231
- Ma gadane
Paweł Marek, wielkie dzięki za pomoc a od czego jest ten nie podłączony?
- Paweł Marek
- V.I.P.
teraz nie wiem czy się nie zagalopowałem bo na dieslach się nie znam, w każdym razie jeśli masz taki czujnik 4 pinowy to napewno jest jak napisałem wyżej i od czego ten pojedyńczy nie wiem, ktoś inny może odpowie. Jak odczytasz z niego numerki można będzie sprawdzic w katalogu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- wojtek0231
- Ma gadane
Czyli jak zewrze styki 2 i 4 to wskazówka powinna się ruszyć?
- proinstalnet
- Ma gadane
tak powinna ruszyc o ile przewod nie urwany jest. Czujnik nigdy tak do konca sie nie zepsuje moze glupoty pokazywac ale nie sadze ze padnie calkiem i nic nie pokaze. Zobacz czy sie podniesie jak nie to do sprawdzenia kostka przy liczniku oraz instalacja
- wojtek0231
- Ma gadane
Witam ponownie. Gdy zwarłem styk 2 i 4 to wskazówka ruszyła do końca, czyli wskazywało na to że jest uszkodzony czujnik. Wymieniłem czujnik na drugi ale ze szrotu bo w sklepie chcieli 90 zeta i nadal wskazówka ani drgnie. W takim razie co może być nie tak, kupiłem zwalony czujnik czy może być jakaś inna przyczyna?
Re: Nie działa wskaźnik temperatury 1.9d silnik 1Y
wojtek0231 pisze:Paweł Marek, wielkie dzięki za pomoc a od czego jest ten nie podłączony?
ten nie podlaczony powinien wchodzic do bloku z takiej plastikowej puszeczki, ktora jest kolo zbiorniczka wyrownawczego.
mkII
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p4394292" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p4394292" onclick="window.open(this.href);return false;
- wojtek0231
- Ma gadane
A za co odpowiedzialny jest ten czujnik? Skoro w tym drugim czujniku czteropinowym jak zwieram styki to wskazówka napiera do końca skali. Kontrolka od świec żarowych też działa prawidłowo.grzester pisze:ten nie podlaczony powinien wchodzic do bloku z takiej plastikowej puszeczki, ktora jest kolo zbiorniczka wyrownawczego.
- FURMAN TDI
- Użytkownik
Jakbyś dał fotkę to by to prędzej ruszyło
...zawsze coś
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Dla wskaźnika w zegarach jest para styków do przewodów brązowo-biały/żółto-czerwony. Druga para jest dla podgrzewania świec żarowych brązowy/niebiesko-biały i odpięcie powoduje pozornie poprawną pracę kontrolki, bo układ odczytuje to odpięcie jako "jest mi bardzo zimno" i grzeje jak diabli świecami.
- wojtek0231
- Ma gadane
O kontrolce świec żarowych pisałem że jest o.k. oczywiście jak jest zapięta na czujniku.Zico63b pisze: odpięcie powoduje pozornie poprawną pracę kontrolki, bo układ odczytuje to odpięcie jako "jest mi bardzo zimno" i grzeje jak diabli świecami.
Swojej fotki nie mam ale znalazłem na forum zdjęcie 1Y i zaznaczyłem gdzie jest ten czujnik a na drugiej jak on wyglądaFURMAN TDI pisze:Jakbyś dał fotkę to by to prędzej ruszyło
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
To chyba jako zaślepka, takich "zacisków" nie było w Golfach od czasów "Dwójki"
- wojtek0231
- Ma gadane
To pewnie ktoś ten króciec założył od dwójki razem z czujnikiem czyli ten problem rozwiązany.
A co z tym jeba.ym wskaźnikiem i czujnikiem temperatury?
A co z tym jeba.ym wskaźnikiem i czujnikiem temperatury?