Aparat zapłonowy gti PB

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wojtass31
Użytkownik
Użytkownik

Aparat zapłonowy gti PB

Post autor: wojtass31 » ndz lis 21, 2010 10:49

Witam

Mailem w moim gti problem z zawyżonymi obrotami na biegu jałowym i gasnącym się silnikiem podczas zmiany biegu niby to była wina czujnika halla aparat zapłonowy mam 037905205f i podmieniłem go na taki z mk3 i zauważyłem ze obroty są ok nie są zawyżony i sinik nie gaśnie ale teraz ciężko go odpalić na zimnym silniku i gdy chce przyspieszyć to reaguje na gaz dopiero po jakimś czasie.
Czy jest to wina tego aparatu zapłonowego ze sa takie objawy ?? Czy muszę podmienić aparat o tych samych nr??

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Aparat zapłonowy gti PB

Post autor: FIRERS » ndz lis 21, 2010 13:04

widzialem dwa typy aparatow do gti 2.0 2e (jesli o tym silniku mowimy) . oba pasuja, roznia sie umieszczeniem czujnika halla, a zarazem zmiana polorzenia odudowy do kata ustawienia zplonu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Aparat zapłonowy gti PB

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 21, 2010 13:16

A zapłon ustawiłeś po wymianie?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wojtass31
Użytkownik
Użytkownik

Re: Aparat zapłonowy gti PB

Post autor: wojtass31 » ndz lis 21, 2010 13:25

Paweł Marek pisze:A zapłon ustawiłeś po wymianie?

Tak ustawiałem.

Ten aparat od mk2 wyglada identycznie jak od mk3 tylko ma inna numeracje. Nie mam nr tego z mk3 bo siedzi w aucie i nie ma widać nr

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Aparat zapłonowy gti PB

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 21, 2010 14:07

nie sądzę żeby winny był aparat, jeśli iskra jest zapłon ustawiony....ale jednak opóźnienie reakcji na gaz to byłby typowy objaw przestawienia zapłonu. PB to oznaczenie silnika czy tak oznaczyłeś że benzynowy?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wojtass31
Użytkownik
Użytkownik

Aparat zapłonowy gti PB

Post autor: wojtass31 » ndz lis 21, 2010 15:21

pb to oznaczenie silnika. To co teraz mam zrobic podmienić ten stary aparat i zobaczyc jak będzie?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Aparat zapłonowy gti PB

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 21, 2010 15:46

jak jest ładna iskra to niema potrzeby, ustawiłeś zapłon zgodnie z zasadami wg opisu w serwisówce? trzeba rozgrzać, odpiąć czujnik temperatury, zrobić przegazówkę i ustawiać na -6 stopni przy 2250 obrotów.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Aparat zapłonowy gti PB

Post autor: Lipek81 » ndz lis 21, 2010 15:46

Zobacz, czy styki przy przepustnicy działają prawidłowo. Tam jest czujnik zamkniętej przepustnicy i czujnik pełnego otwarcia przepustnicy. Zobacz, czy rzeczywiście kiedy gaz jest puszczony działa jeden przełącznik, a kiedy dasz gaz na maksa, działa drugi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”