Witam! Mam silik AAZ i problem:
Pojawia mi się na blacie ikona od akumulatora czyli oznaczałoby to słabe ładowanie do tego miga kontrolka oleju. Patrzylem na klemy czy nie luzno i plus byl troszke luzno bo slupek sie lekko wyrobił ale dokrecilem. Efekt po odpaleniu swieci sie kontrolka od akumulatora i oleju jak mocniej przegazuje t znika ale jak jade droga to po jakims czasie obrotomierz do zera i kontrolki sie swieca... Nie mam pojecia co moze byc....
Sprawdziłem to jeszcze w taki sposób podczas pracy silnika zdjalem plus kleme i silnik zaraz zdechł a chyba powinien chodzic co?
Czy ktos miał coś podobnego ?I jak sobie z tym poradził ?
Pytanie 2 jesli alternator bylby do wymiany to czy D, TD i Tdi miały te same alternatory czy roznily sie ?
Alternator w dieslu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Alternator w dieslu
Kiedyś pisałem, ale warto przypomnieć: zdejmowanie klemy na pracującym silniku to katastrofa! Prowadzi do zniszczenia alternatora i elektroniki, o żarówkach nie wspomnę. Dobrze, że Kolega był do tego sam i nie miał kto Koledze "przegazować" bo by były koszty, oj koszty!
do sprawy, to albo faktycznie padł alternator albo wtyczka na alternatorze lub rozruszniku z przewodem od alternatora: obejrzeć, odpiąć, wyczyścić, wpiąć.
Alternatory do Golfa 3 miały już czynny zawsze styk W, więc czy do diesla czy benzyny bywały te same; decydowało wyposażenie komfortu/elektryczne, np klima, TAXI, Polizei itd.
do sprawy, to albo faktycznie padł alternator albo wtyczka na alternatorze lub rozruszniku z przewodem od alternatora: obejrzeć, odpiąć, wyczyścić, wpiąć.
Alternatory do Golfa 3 miały już czynny zawsze styk W, więc czy do diesla czy benzyny bywały te same; decydowało wyposażenie komfortu/elektryczne, np klima, TAXI, Polizei itd.
Alternator w dieslu
Jak twierdzisz zdechł to brak ładowania akumulatora . Nie pytaj dlaczego tylko do elektryka bo wiele rzeczy mogło paść , szczotki ,diody regulator , przewód ,masa itptoudik86 pisze: i silnik zaraz zdechł a chyba powinien chodzic co
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!