Nie działa lewa przednia szyba - słychać tylko tyknięcie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

maciek-s
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maciek-s » czw paź 14, 2010 15:25

Witam.
Naprawiałem zamek lewy przedni - zimny lut przy mikrowłączniku od zapalania lampki otwarcia drzwi. Przed naprawą, po za w/w usterką wszystko działało. Po naprawie przestało działać podnoszenie i opuszczanie lewej przedniej szyby - słychać tylko cykcięcie i widać przygaśnięcie lampki oświetlenia. Centralny działa, pozostałe szyby działają, z tym że w prawej przedniej, nie zawsze zadziała ręczne podnoszenie lub zadziała z opóźnieniem. A jeśli opuszczam i podnoszę prawą szybę, prawym przyciskiem to działa bez zarzutu. Sprawdzałem Vagiem moduł komfortu, w blokach pomiarowych widać jak zmieniają się wpisy: [ręczny opuszczanie] / [szyba stoi - nie dosłownie, użyty jest tam inny wyraz/y] / [ręczne podnoszenie].
Czyli moduł komfortu widzi, że włączniki sterowania szybami załączają daną funkcję.
Mam ustawione domykanie szyb z pilota i 3 szyby otwierają się i zamykają, a lewa przednia nie drgnie.
Co może być przyczyną, że słychać tyknięcie, a szyba stoi, no i ta prawa, ręczne podnoszenie? Czy to wina sterownika J386?
Na Vagu brak błędów.

VW Golf 5 1.9 TDI 105 KM BLS/JCR

VW Golf 4 1.9 TDI 90 KM ALH/EBJ

seatalt
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: seatalt » pt paź 15, 2010 00:38

kolego najczęściej brak styku pomiędzy silniczkiem podnoszenia konkretnej szyby a modułem który jest na nim zamontowany. Zdejmij moduł z płytką z silniczka i załóż ponownie powinno pomóc.

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » pt paź 15, 2010 07:15

mam tyo samo ale na lewych tylnych. SLychac jakby silniczek dostawal prad bo sa klikniecia ale mozliwe ze to klika tylko przekaznik a pradu nie dostaje. Swiatlo w kabinie powinno deczko przyciemnic sie a tu nic. Pewnie brak przejscia do samego silniczka i tak jak kolega pisal wyciagnac, przeczyscic i bedzi eokej.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

maciek-s
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maciek-s » pt paź 15, 2010 08:18

Dzisiaj będę odkręcał silniczek i sterownik, oby udało się znaleźć przyczynę. Dzięki za podpowiedzi.

Wczoraj, w piątek, odkręciłem silniczek, wpiąłem ponownie i zadziałał. Ale dodatkowo wyczyściłem komutator i nasmarowałem ośkę ze ślimakiem. Działa, ale wydaje mi się że cały mechanizm pod./opusz. szyby chodzi głośniej niż przed rozbiórką drzwi.

VW Golf 5 1.9 TDI 105 KM BLS/JCR

VW Golf 4 1.9 TDI 90 KM ALH/EBJ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”